Το πυραυλικό σύστημα MLRS Μ270 έχει χαρακτηριστεί κι ως ο «σατανάς των νησιών», που τρέμει η Τουρκία. Η Ελλάδα διαθέτει 36 πυροβολαρχίες και προς το παρόν βρίσκεται σε δίλημμα αν θα τα αναβαθμίσει ή θα συνεχίσει να τα διατηρεί εν υπηρεσία ως έχουν. Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία προχωρά σε αναβάθμιση των δικών της.
του Χρήστου Μαζανίτη
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραλάβει το πρώτο του αναβαθμισμένο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) M270 το 2025, όπως μεταδίδει το διεθνούς φήμης Janes, βάσει όσων έγιναν γνωστά στο συνέδριο Future Artillery 2025 που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το διάστημα 20 με 22 Μαΐου. Το πρώτο σύστημα θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση και ήδη ο βρετανικός στρατός εκπαιδεύεται πάνω σε MLRS.
Οι εργασίες για την αναβάθμιση περιλαμβάνουν την εγκατάσταση βελτιωμένων θωρακισμένων θαλάμων, καθώς και αναβαθμισμένων αυτοκινούμενων εξαρτημάτων και μηχανισμών εκτόξευσης, στις εγκαταστάσεις του Red River του αμερικανικού στρατού στο Τέξας και στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας, στο Κάμντεν του Αρκάνσας.
Ο βρετανικός στρατός εκτιμά ότι οι αναβαθμίσεις θα διασφαλίσουν ότι η ικανότητά του για πλήγματα σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος θα παραμείνει ισχυρή μέχρι το 2050 και ότι η υπηρεσία διαθέτει την τεχνολογική ικανότητα να αντιμετωπίζει γρήγορα τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές.
Οι αναβαθμισμένοι εκτοξευτές θα είναι σε θέση να εκτοξεύουν τον αμερικανικό πύραυλο ακριβείας (PrSM), ο οποίος έχει βεληνεκές 500 χλμ.
Στρατιωτικές και βιομηχανικές βρετανικές πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός των αναβαθμισμένων M270 είχε αυξηθεί από τα αρχικά προγραμματισμένα 44 σε 61 από την έναρξη του έργου. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει την αναβάθμιση άλλων 18 M270.
Στον Ελληνικό Στρατό, το σύστημα MLRS έχει το προσωνύμιο ο «σατανάς των νησιών», και όχι άδικα, αφού μπορεί να επιφέρει πλήγματα από 165 έως και 300 χλμ.
Με απλά λόγια, με τα συστήματα MLRS τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορούν να ακυρώσουν κάθε επεκτατικό όνειρο της Τουρκίας ακόμη και να το μετατρέψουν σε εφιάλτη.
Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 20 χώρες χρησιμοποιούν παγκοσμίως το MLRS ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιχειρούν με αυτό και μετά το 2050. Βεβαίως με αρκετές αναβαθμίσεις έως τότε, ακόμη και αυτής των βλημάτων που θα πλήττουν κινούμενους στόχους που έχουν «κλειδώσει» τα ραντάρ.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση προς την Ελλάδα, μετά την αναβάθμιση, θα μπορούν να εκτοξεύσουν και τους long range (μακριάς εμβέλειας) πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System), οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πλήγματος σε αποστάσεις έως 300 χλμ.
Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο δημοσίευμα στο enikos.gr, ενδεχόμενη προμήθεια των πυραύλων ATACMS θα αποτελέσουν game changer για τις ισορροπίες τρόμου που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στο Αιγαίο, αφού η ύπαρξη ενεργής απειλής στα ελληνικά νησιά βαθέως πλήγματος ανατολικά των μικρασιατικών παραλίων δημιουργεί δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Ήδη η Ελλάδα επιχειρεί με πυραύλους εμβέλειας 162 χλμ., που δεν είναι καθόλου αμελητέα απειλή για την αντίπαλη άμυνα.
Βεβαίως, υπάρχει και το ενδεχόμενο απόκτησης του βλήματος PrSM (Precision Strike Missile), που οι Αμερικανοί προορίζουν για την αντικατάσταση των ATACMS, φέροντας καθοδήγηση μέσω GPS – που σημαίνει ότι μπορεί αλλάξει στόχο στην πορεία – εμπλέκοντας στόχους σε εμβέλεια άνω των 400 χλμ., με αναφορές να κάνουν λόγο για 500+ χλμ.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει 36 πυροβολαρχίες MLRS M270.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, που μεταδώσαμε στις 11 Μαΐου, οι ΗΠΑ επανήλθαν προσφάτως με επικαιροποιημένη πρόταση για την αναβάθμιση μεγάλου μέρους των συστημάτων MLRS που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία κέντρου διεθνούς υποστήριξης του συστήματος στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την απόκτηση και των HIMARS.
Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης στο enikos.gr, η πρόταση που κατέθεσαν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) περιλαμβάνει την αναβάθμιση 15 MLRS Μ270 σε έκδοση Α2. Την διατήρηση 6 Μ270 στην έκδοση Α0, ώστε να πάρουν ως «προίκα» το σύνολο των πυραύλων από το απόθεμα του Ελληνικού Στρατού, που είναι πολύ μεγάλο. Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα παλαιά 15, οι Αμερικανοί – και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, τα αγοράζουν και τα αντικαθιστούν με HIMARS M142.
Τα HIMARS εν αντιθέσει με τα ερπυστριοφόρα Μ270 είναι τροχοφόρα 6Χ6 και μπορούν να μεταφερθούν σε νησιά του Αιγαίου ακόμη και με C-130. Φέρουν τον μισό φόρτο βλημάτων εν σχέσει με τα Μ270, ωστόσο εκτοξεύουν τα ίδια βλήματα με τα αναβαθμισμένα Μ270 A2 ενώ παρέχουν ευελιξία, γρήγορη ανάπτυξη και ταχεία εκτέλεση πυρών.
Όπως πληροφορούμαστε στο enikos.gr, η πρόταση περιλαμβάνει την άμεση παραχώρηση 3 συστημάτων HIMARS για την εκπαίδευση των πληρωμάτων, γρήγορη παράδοση των HIMARS ενώ σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των 15 MLRS, αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν στις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί το σύνολο των εργασιών, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα σταδιακά έπειτα από 30 μήνες.
Το κόστος αναβάθμισης των 15 Μ270 σε Α2, της προμήθειας HIMARS και μεγάλου όγκου πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 565 εκατ. ευρώ, ενώ προσφέρεται συμπαραγωγή ελληνικών εταιρειών κατά 25% στην διεθνή παραγωγή συστημάτων των Μ270.
Σε ό,τι αφορά τα πλεονεκτήματα, οι Αμερικανοί προτάσσουν το γεγονός διαλειτουργικότητας με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τα F-35, που ισχυρίζονται ότι θα μπορούν να λειτουργούν ως ενιαία συστήματα. Δηλαδή, θα μπορούν για παράδειγμα να εντοπίζουν έναν στόχο τα F-35, να μεταφέρουν τα δεδομένα στα MLRS ή τα HIMARS κι εκείνα να προβαίνουν σε χτύπημα.