Η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI Belharra, ονόματι «Κίμων», ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές της στις 21 Μαΐου στη Βρετάνη, νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Οι δοκιμές επικεντρώνονται στα συστήματα πρόωσης και πλοήγησης, με επόμενη φάση που θα αφορά τα συστήματα μάχης.
Η φρεγάτα, έτοιμη για μάχη και ικανή να διαχειρίζεται σύγχρονες απειλές, ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και ψηφιακή αρχιτεκτονική, εξασφαλίζοντας προσαρμοστικότητα στις μελλοντικές ανάγκες. Το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει όλες τις τρεις φρεγάτες FDI μέχρι το 2026, ενισχύοντας τη ναυτική του ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο αναλυτικά
Η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI Belharra έλυσε κάβους και βγήκε στα ανοιχτά για θαλάσσιες δοκιμές στην Βρετάνη. Δείτε εντυπωσιακό βίντεο από τον πρώτο απόπλου της πρώτης ελληνικής φρεγάτας που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η πρώτη φρεγάτα FDI Belharra για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η «Κίμων», ξεκίνησε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές της στις 21 Μαΐου στο Λοριάν της Γαλλίας. Οι δοκιμές ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρείας, όπως είχαν αναφέρει στο enikos.gr, κατά τη διάρκεια της έκθεσης διεθνούς αμυντικού υλικού στην Αθήνα, προ ολίγων ημερών.
Όπως αναφέρουν από την εταιρεία «το πλοίο αξιοποίησε την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δοκιμών της «Amiral Ronarc’h», του πρώτου πλοίου της κατηγορίας για το γαλλικό ναυτικό. Σχεδιασμένο για να ενταχθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η φρεγάτα «Κίμων» ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές της από τις εγκαταστάσεις της Naval Group στο Λοριάν της Βρετάνης. Τις δοκιμές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά οι εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού».
Βασισμένη στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων δοκιμών της «Amiral Ronarc’h», τα στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι οι δοκιμές της φρεγάτας «Κίμων» θα ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα.
Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη περίοδος των θαλάσσιων δοκιμών θα εστιάσει κυρίως στη δοκιμή των συστημάτων πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πρόωσης και πλοήγησης. Η δεύτερη περίοδος στη θάλασσα, σε λίγες εβδομάδες, θα είναι αφιερωμένη στα συστήματα μάχης και την αντοχή στη θάλασσα.
Το 2025 σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο για το πρόγραμμα FDI, με δοκιμές στη θάλασσα και την επικείμενη παράδοση της πρώτης φρεγάτας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, μαζί με την επικείμενη καθέλκυση της τρίτης φρεγάτας, «Φορμίων», που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου.
Έως το τέλος του 2026, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει και τις 3 φρεγάτες FDI πολλαπλών αποστολών.
Μία πάνοπλη φρεγάτα, η FDI Belharra είναι ένα πλοίο έτοιμο για μάχη ικανό να χειριστεί τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές. Ένα πολυδύναμο και ανθεκτικό σκάφος ανοικτής θάλασσας, θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό να διασφαλίσει τη ναυτική υπεροχή του στην Ανατολική Μεσόγειο χάρη στις υψηλού επιπέδου δυνατότητές του σε όλους τους τομείς της ναυτικής μάχης: αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή, αντιπλοϊκή και επίδειξης ισχύος με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται επίσης από τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στο ραντάρ, το σόναρ και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με ψηφιακά εργαλεία τελευταίας γενιάς, είναι επίσης οι πρώτες φρεγάτες που επωφελούνται από μια ψηφιακή αρχιτεκτονική επί του σκάφους που θα τους επιτρέψει να προσαρμόζονται συνεχώς στις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίζουν συνεχώς εξελισσόμενες απειλές. Η αρχιτεκτονική και οι ψηφιακές υποδομές τους εγγυώνται ένα δυναμικό ανάπτυξης που εξασφαλίζει την προσαρμογή σε μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του πλοίου, με σταδιακές αναβαθμίσεις αντί για δαπανηρή αναβάθμιση Μέσης-Ζωής.
Οι FDI προστατεύονται επίσης εγγενώς από την απειλή στον κυβερνοχώρο, με μια πλεονάζουσα αρχιτεκτονική πληροφορικής που βασίζεται σε δύο κέντρα δεδομένων που φιλοξενούν, με εικονικά διαμορφωμένο τρόπο, μεγάλο ποσοστό του λογισμικού του πλοίου. Όσον αφορά την επιχειρησιακή καινοτομία, οι FDI εγκαινιάζουν την έννοια μιας πύλης υπολογιστών που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών. Το σύστημα αυτό θα καταστήσει δυνατό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της καταπολέμησης μικρών, κοντινών εναέριων και επιφανειακών απειλών.
Ισχυρά οπλισμένο (αντιαεροπορικοί πύραυλοι MBDA Exocet MM40 B3c και Aster, σύστημα RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβολικό), το FDI για το Πολεμικό Ναυτικό επιβιβάζει ταυτόχρονα ελικόπτερο καθώς και χωρητικότητα για μη-επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV). Επωφελείται επίσης από την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και όλων των άλλων συνεργατών και υπεργολάβων του προγράμματος .
Τεχνικές προδιαγραφές:
- Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
- Μήκος: περίπου 122 μέτρα
- Πλάτος: 18 μέτρα
- Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
Αεροπορικές εγκαταστάσεις: ελικόπτερο κατηγορίας 10 τόνων, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα VTOL (UAV)
Κύριος οπλισμός:
- 32 πύραυλοι Aster που αναπτύχθηκαν από την MBDA
- 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3c που αναπτύχθηκαν από την MBDA
- Πύραυλοι RAM
- Πυροβόλο των 76 χιλιοστών
- 4 τορπιλοσωλήνες με τορπίλες MU 90 που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group
- 2 εκτοξευτές αντιμέτρων CANTO που αναπτύχθηκαν από τη Naval Group