Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να επιστρέψει τα παρανόμως ληφθέντα χρήματα, όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέντευξή του, υπογράμμισε την ανάγκη απομάκρυνσης του προέδρου του οργανισμού, Νικόλαου Σαλάτα, λόγω της λανθασμένης του προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που δεν συμμορφώνεται με τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Τσιάρας επισήμανε τη σημασία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διαχειρίζεται πάνω από 3 δισ. ευρώ ετησίως, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της χρηματοδότησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της κοινωνικής συνοχής.
Πιο αναλυτικά
«Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ» και τα χρήματα που έχουν ληφθεί παρανόμως θα επιστραφούν όπως προβλέπει ο νόμος, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό parapolitika.
Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του, η βασική εντολή που έλαβε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η εξυγίανση του Οργανισμού.
Επισήμανε ότι έχει ήδη ζητήσει την απομάκρυνση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νικόλαου Σαλάτα, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του, λέγοντας ότι «ο σημερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ απευθύνθηκε με έναν τρόπο που δεν προσιδιάζει στη λογική της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Απευθύνθηκε με λάθος τρόπο».
Ωστόσο τόνισε πως «η διαφωνία (σ.σ. με τον κ. Σαλάτα) αφορά στον τρόπο που διαχειρίστηκε την κόντρα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όχι στο θέμα του ελέγχου που έγινε πριν από λίγες ημέρες. Ακόμη και αυτό είναι ένας λόγος που, νομίζω, δεν μας επιτρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο να εκπέμπονται λάθος μηνύματα».
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η τοποθέτηση ενός δικαστικού στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ως στόχο «να κάνουμε βήματα κάθαρσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ -και αυτά τα βήματα γίνονται».
Μίλησε για τη σημασία του Οργανισμού Πληρωμών, λέγοντας πως διανέμει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ το χρόνο, με τα 2,2-2,4 δισ. να πηγαίνουν σε 680.000 διαφορετικά ΑΦΜ: «Καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμο είναι να μη διακοπεί η ροή των χρημάτων από την Ευρώπη για την ίδια τη συνέχεια του πρωτογενούς τομέα και για την κοινωνική συνοχή».