Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο θεματοφύλακα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφερόμενος στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τόνισε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας και υπογράμμισε την ανάγκη για εκεχειρία στη Γάζα, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ουκρανία για την ανασυγκρότησή της.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ και τη σημασία διατήρησης της διατλαντικής συνεργασίας, ενώ απάντησε και στην κριτική για την παρέμβασή του στα Τουρκικά, προκειμένου να στείλει μήνυμα σεβασμού προς την Τουρκία.
Πιο αναλυτικά
«Η Ελλάδα είναι θεματοφύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε ότι έστειλε σαφές μήνυμα ενισχύοντας το διεθνές κύρος της χώρας, ειδικά υπό το φως της συμμετοχής μας σε αποστολές όπως η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ. Όπως επεσήμανε, η παρουσία του Πρωθυπουργού ανέδειξε την προστιθέμενη αξία που έχει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ των βασικών μηνυμάτων που μετέφερε ο Πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Χατζηβασιλείου, ήταν και η υπογράμμιση ότι τα έργα διασύνδεσης είναι υποδομές ειρήνης και πρέπει να προχωρούν χωρίς προσκόμματα. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), επισημαίνοντας πως πρόκειται για εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη, ακόμα και εκείνα που δεν το έχουν επικυρώσει.
Ο κ. Χατζηβασιλείου στάθηκε στη σημασία της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, υπενθυμίζοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα προεδρεύσει αυτές τις ημέρες στις συζητήσεις για τη Συρία και για την προστασία των αμάχων στις ζώνες συγκρούσεων.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Υφυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για άμεση ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα, με παράλληλη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως δήλωσε, το Ισραήλ έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά κανείς δεν μπορεί να ταυτίζει την τρομοκρατική Χαμάς με το σύνολο των Παλαιστινίων.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως η τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να στηριχθεί ώστε να έχει ισχυρή διαπραγματευτική αφετηρία εφόσον ξεκινήσουν συνομιλίες. Τόνισε δε την ανάγκη, το Κρεμλίνο να αποδεχθεί εκεχειρία 30 ημερών για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός ουσιαστικού διαλόγου.
«Για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η Ελλάδα δηλώνει παρούσα», πρόσθεσε και τόνισε ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις με τεχνογνωσία και διεθνή αναγνώριση που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, σημείωσε πως κατά τις συζητήσεις με επιχειρηματίες και τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη, όπου και βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, κυριάρχησε το ζήτημα των δασμών. Υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί το «παράθυρο» των 90 ημερών που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαίως επωφελής λύση, ακόμα και με μηδενικούς δασμούς. «Η διατλαντική εμπορική σχέση είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στο είδος της και πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί», τόνισε.
Τέλος, ο Υφυπουργός απάντησε σε ερώτηση για την κριτική που δέχθηκε, με αφορμή την πολύ σύντομη παρέμβασή του στα Τουρκικά, κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Όπως εξήγησε, η γλώσσα εργασίας ήταν τα Αγγλικά, αλλά μίλησε για περίπου 20 δευτερόλεπτα στα Τουρκικά, για να σταλεί στους Τούρκους πολίτες, απευθείας και χωρίς μεσολάβηση, το μήνυμα για ανάγκη σεβασμού προς τις αρχές της καλής γειτονίας και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.