Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εγκαινίασε το νέο φυλάκιο στη Ρω, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την Τουρκία σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Κατά την επίσκεψή του, ο Δένδιας τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της νησίδας και της Μεγίστης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα υπογραφής της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιλύσει τις περισσότερες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Πιο αναλυτικά
Στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, που είναι και το ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης στην Μεσόγειο, βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, εγκαινιάζοντας το νέο φυλάκιο στη Ρω. Παράλληλα έστειλε μηνύματα για την ΑΟΖ προς την Τουρκία.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρέστη σήμερα, στον εορτασμό των πολιούχων του Καστελλορίζου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Επισκέφτηκε την έδρα της Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της ενώ ακολούθως μετέβη στη Ρω, όπου κατέθεσε στέφανο στο μνημείο της «Κυράς της Ρω», Δέσποινας Αχλαδιώτου και παρέστη στα εγκαίνια και στον αγιασμό του νεόδμητου Επιτηρητικού Στρατιωτικού Φυλακίου (ΕΦ).
«Δεν χρειάζεται να εξηγήσω – νομίζω είναι πασίγνωστο – ότι η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια, όπως και του συμπλέγματος της Μεγίστης, του Καστελλορίζου» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας «δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων. Είναι σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, για την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ)».
Χωρίς περιστροφές, ο Νίκος Δένδιας στηλίτευσε τη στάση της Τουρκίας που επικαλείται a la carte το διεθνές δίκαιο, το οποίο δεν έχει υπογράψει: «Οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου, συνιστά νομίζω προσέγγιση εκτός πραγματικότητος Διεθνούς Δικαίου, εκτός πραγματικότητας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και είναι και μια ευκαιρία να θυμίσω για πολλοστή φορά ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αποτελεί δηλαδή τμήμα των συνολικών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και έχω, επίσης, πει επανειλημμένα ότι αν η γειτονική Τουρκία στην πορεία της στο μέλλον, ελπίζω προσέγγισης προς την Ευρώπη και όχι απόκλισης, επιλέξει να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε το 95%, για να μην πω το 100%, της διαφοράς της με την Ελλάδα θα είχε επιλυθεί.
Ούτως ή άλλως εμείς οι Έλληνες σε μια εποχή γεωπολιτικών αλλαγών και αμφισβητήσεων θα κάνουμε πάντοτε αυτό που το καθήκον και το Σύνταγμα επιβάλλουν. Θα προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Και ο φορέας υπεράσπισης αυτών των δικαιωμάτων ήταν, είναι και θα είναι πάντα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».