Ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τους οικισμούς, υποστηρίζοντας ότι αν εφαρμοστεί ως έχει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση και θα πλήξει την ανάπτυξη πολλών περιοχών, όπως η Κρήτη.
Παρά τη στήριξή του στην κυβέρνηση, τονίζει την ανάγκη για βελτιώσεις και επικοινωνία, προτείνοντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία των ιδιοκτητών και την ανάπτυξη.
Ζητά διάλογο και συνεργασία με τις αρχές, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολιτών και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες του διατάγματος.
Πιο αναλυτικά
«Δεν τάσσομαι απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα επειδή έχω κάποια ιδιοτροπία ή επειδή θέλω να πρωταγωνιστήσω σε ένα “αντάρτικο”. Στηρίζω τον Πρωθυπουργό. Στηρίζω την κυβέρνηση. Είμαι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις δοκιμασίες που πέρασα ποτέ δεν σταμάτησα να υποστηρίζω το κυβερνητικό έργο με συνέπεια», δήλωσε σήμερα ο Λευτέρης Αυγενάκης σε δύο συνεντεύξεις στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς Team 102 FM και Politica 89.8 FM, αναφορικά με το Π.Δ. περί οικισμών.
«Όμως, δεν είμαι αποκομμένος από την κοινωνία. Και η κοινωνία ανησυχεί. Αυτή η ανησυχία αποτυπώθηκε στο πλήθος των αντιδράσεων που δεχτήκαμε από τη Μεγάλη Τρίτη και μετά, όταν ενημερωθήκαμε για το ΠΔ. Στην αρχή, υπήρχε η εντύπωση ότι το πρόβλημα θα είναι περιορισμένο. Γρήγορα, όμως, καταλάβαμε το μέγεθος της αναστάτωσης.
Επιχείρησα επανειλημμένα να επικοινωνήσω, να μεταφέρω τις ενστάσεις μας. Δεν έλαβα απάντηση. Και γι’ αυτό κινητοποιήθηκα — όχι για να αντιδράσω επιφανειακά, αλλά για να συνδιαμορφώσουμε μια υπεύθυνη, ρεαλιστική λύση. Γιατί αυτό το διάταγμα, όπως εφαρμόζεται, δεν θεραπεύει αλλά τραυματίζει», είπε ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.
«Τι προβλέπει το ΠΔ – και γιατί ανησυχούμε»
«Το Προεδρικό Διάταγμα ακυρώνει συλλήβδην επεκτάσεις οικισμών μετά το 1983, χρησιμοποιώντας παλιές αεροφωτογραφίες. Θέτει εκτός σχεδίου χιλιάδες ακίνητα, μειώνοντας δραστικά την αξία τους. Δημιουργεί νομική αβεβαιότητα ακόμα και για υφιστάμενες οικοδομικές άδειες. Και το πιο κρίσιμο: απειλεί την ανάπτυξη ολόκληρων περιφερειών της χώρας, μεταξύ αυτών και της Κρήτης.
Το αποτέλεσμα είναι εικόνα στασιμότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ και της ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει σε όλα τα επίπεδα, με συνολική απώλεια άνω των 100 δισ. ευρώ στην εκτιμώμενη αξία ακινήτων», είπε ο κ. Αυγενάκης.
Αυτό δεν είναι μόνο τεχνικό ή νομικό ζήτημα. Είναι βαθιά κοινωνικό και πολιτισμικό. Η ελληνική οικογένεια ονειρεύεται να δημιουργήσει, να χτίσει, να αφήσει κάτι στα παιδιά της. Όταν το οικόπεδο που αποκτήθηκε με κόπο μετατρέπεται σε αγροτεμάχιο, το πλήγμα είναι πολύπλευρο: οικονομικό, ηθικό, ψυχολογικό.
«Ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις»
«Υπάρχει τρόπος να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ με σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία. Οι προτάσεις που κατέθεσα περιλαμβάνουν: Θέσπιση μεταβατικών διατάξεων για προστασία καλόπιστων ιδιοκτητών.
Άμεση οριοθέτηση με σαφές χρονοδιάγραμμα και δέσμευση για σταδιακή μετάβαση. Νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη περιοχών μεταγενέστερες του 1983, με δίκαια και τεκμηριωμένα κριτήρια.
Καθορισμός ΠΕΧ (Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων), ώστε ακίνητα να μην εξοβελιστούν από κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ένταξη ορίων στους Τοπικούς και Ειδικούς Πολεοδομικούς Σχεδιασμούς, ειδικά στην Π.Ε. Ηρακλείου και σε άλλες περιοχές της Κρήτης», είπε ο κ. Αυτγενάκης.
«Αν οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα… …τότε προτείνω εναλλακτικά:
- Εξαίρεση μικρών και μεσαίων οικισμών (έως 1.000 κατοίκων) από τις διατάξεις του ΠΔ.
- Διατήρηση της σημερινής κατάστασης για αυτούς τους οικισμούς, έως την οριστική ρύθμιση.
Αν υπάρξει εμπλοκή με το ΣτΕ και κινδυνέψει η εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε να κυρωθούν τα ΤΠΣ & ΕΠΣ με διάταξη νόμου ώστε να μην χαθούν κονδύλια», πρότεινε ο κ. Αυγενάκης.
Εμπιστοσύνη και ευθύνη – όχι σιωπή
«Εμπιστεύομαι την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ο Υπουργός κ. Παπασταύρου είναι θεσμικός και έμπειρος. Ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς, με γνώση και επαφή με τον τεχνικό κόσμο, έδειξε κατανόηση. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν σημαντική, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει να έχει συνέχεια.
Ζητώ πραγματική επανεξέταση των προτάσεών μας. Ο πολιτικός διάλογος δεν έχει τελειώσει — ευτυχώς. Η απόφαση του Υπουργείου να επανέλθει, αξιολογώντας τις παρεμβάσεις μας, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Απέναντι σε μια τόσο σοβαρή τομή, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Δεν ζητάω επιδοκιμασίες. Ζητάω διάλογο, διεκδίκηση, εκπροσώπηση. Ναι, να μπει τάξη. Αλλά με λογική, με κοινωνικό πρόσημο και με ομαλή μετάβαση. Να πάμε μπροστά, χωρίς να αφήσουμε πίσω τις ανάγκες των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν.
Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ταχθεί κατά αυτής της απόφασης. Σήμερα, θα έχω και προσωπική συνάντηση με τον πρόεδρο, κ. Στασινό, ώστε να δούμε θεσμικά και τεκμηριωμένα τις επόμενες κινήσεις μας», κατέληξε ο βουλευτής Ηρακλείου.