Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η γαλλική Naval Group υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την εγκατάσταση του ελληνικής κατασκευής αντι-drone συστήματος «Κένταυρος» στις νέες φρεγάτες FDI Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Το «Κένταυρος» έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, καταρρίπτοντας drones σε πραγματικές συνθήκες.
Η συνεργασία εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογιών αντιμετώπισης μη επανδρωμένων συστημάτων και στην έρευνα και ανάπτυξη, προκειμένου να ενισχυθεί η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στον αμυντικό τομέα. Το σύστημα προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά όπλα, όπως χαμηλό κόστος λειτουργίας και δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας, ενισχύοντας την αμυντική ικανότητα των ελληνικών δυνάμεων.
Πιο αναλυτικά
Το ελληνικής κατασκευής και ανάπτυξης αντι-drone σύστημα «Κένταυρος», το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στη φρεγάτα «Ψαρά», θα τοποθετηθεί και στις τρεις νέες φρεγάτες FDI Belharra του Πολεμικού Ναυτικού.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η Naval Group, που ναυπηγεί τις τρεις φρεγάτες στο Λοριάν της Γαλλίας, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), το οποίο εστιάζει ως επί το πλείστον στην εγκατάσταση του αντι-drone συστήματος «Κένταυρος» (C-UAS).
Πρόκειται για το σύστημα που έχει κατασκευάσει και εξελίξει η ΕΑΒ, με ήδη επιτυχημένη απόδοση στο πλαίσιο της επιχείρησης «Aσπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Στις 6 Ιουλίου 2024, η φρεγάτα «Ψαρά» εφοδιασμένη με το σύστημα «Κένταυρος» προχώρησε στην πρώτη επιτυχημένη κατάρριψη δύο drones, που είχαν εκτοξεύσει οι τρομοκράτες Χούθι εναντίον της.
Ηδη, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, το ελληνικής κατασκευής αντι-drone σύστημα σχεδιάζεται να τοποθετηθεί και στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, κλάσης «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και στις επτά πυραυλακάτους.
Παράλληλα, το MoU που υπεγράφη αποβλέπει και στην αξιολόγηση και στην πιθανή ένταξη της ΕΑΒ στη λίστα των εταίρων έρευνας και ανάπτυξης της γαλλικής εταιρείας, όχι μόνο για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI, αλλά και για την από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Ελλάδα και Γαλλία, με προμετωπίδα τις ΕΑΒ και Naval, ήδη έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, εστιάζοντας σε στρατηγικούς τομείς.
Οπως αναφέρουν στη Realnews αξιόπιστες πηγές, οι επαφές πραγματοποιήθηκαν με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ισχυρών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε τομείς τεχνολογίας αιχμής, ενισχύοντας τη θέση Ελλάδας και Γαλλίας στον διεθνή αμυντικό χάρτη.
Σταχυολογώντας την υπό εξέταση συνεργασία στη βάση του MoU, αυτή επικεντρώνεται σε δύο βασικούς τομείς:
1. Ενσωμάτωση τεχνολογιών αντιμετώπισης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο κατ’ αρχήν δρομολογείται η συνεργασία για την ανάπτυξη συστημάτων σε ναυτικές πλατφόρμες, στο πλαίσιο του προγράμματος «FDI Belharra» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και στις τέσσερις φρεγάτες της κλάσης «Κίμων».
2. Ερευνα και Ανάπτυξη (R&D), στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποβολή κοινών προτάσεων για εθνικά, διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, με βάση εξειδικευμένους όρους που θα καθοριστούν από κοινού μεταξύ των δύο πλευρών.
Πρόσφατα δημοσιεύματα και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων επιβεβαιώνουν την πρόθεση για συμβασιοποίηση του συστήματος από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ η αξιοποίηση του «Κένταυρος» στα προγράμματα καινοτομίας βρίσκεται ήδη σε στάδιο υλοποίησης.
Ασύμμετρες απειλές
Το ελληνικό σύστημα «Κένταυρος» αποτελεί την νέα εποχή στον ηλεκτρονικό πόλεμο κατά ασύμμετρων απειλών. H εξέλιξη των αμυντικών συστημάτων στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου αποκτά νέα διάσταση με την εισαγωγή του «Κένταυρος», το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες ασύμμετρες απειλές, όπως τα UAV και τα drones. Το σύστημα αυτό δεν βασίζεται σε παραδοσιακά πυραυλικά συστήματα, αλλά σε καινοτόμες ηλεκτρονικές τεχνολογίες, οι οποίες προσφέρουν στρατηγικά πλεονεκτήματα σε όλα τα επίπεδα της άμυνας.
Ουσιαστικά δρα με διπλό τρόπο. Ο πρώτος είναι η τύφλωση του συστήματος πλοήγησης της εισερχόμενης απειλής και ο δεύτερος είναι η παρεμβολή στις συχνότητες, ώστε ο χειριστής τελικά να παίρνει τον έλεγχο κι εν συνεχεία να προχωρά στην αυτοκατάρριψή του.
Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του είναι πολλαπλάσια του κόστους κατασκευής. Ο «Κένταυρος» επιτρέπει την εκτεταμένη εξοικονόμηση πόρων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα. Ενώ το κόστος ενός UAV, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι Χούθι, κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ, η αντίστοιχη χρήση πυραυλικών συστημάτων για την εξουδετέρωσή τους μπορεί να ξεκινά από 100.000 ευρώ και να φτάνει μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, το κόστος χρήσης του «Κένταυρος» για κάθε αποστολή περιορίζεται σε μερικά λεπτά του ευρώ λόγω της ελάχιστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνοντας μια εκπληκτική οικονομία κλίμακας.
Επιπλέον, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματά του είναι η δυνατότητα συνεχιζόμενης λειτουργίας χωρίς περιορισμούς. Ενώ τα πυρομαχικά έχουν πεπερασμένο απόθεμα και απαιτούν αντικατάσταση, το «Κένταυρος» μπορεί να λειτουργεί συνεχώς, προσφέροντας αδιάλειπτη προστασία με μηδενικούς περιορισμούς. Αυτή η ασταμάτητη λειτουργία προσφέρει στρατη- γικό πλεονέκτημα στην εξασφάλιση της αμυντικής αποτελεσματικότητας.
Ακόμη, η λειτουργία του «Κένταυρος» κοστίζει μόλις το 1/4 του κόστους ενός αντιαεροπορικού πυραύλου Aster 30, που θα εφοδιάζονται οι φρεγάτες Belharra. Σε περιβάλλον όπου κάθε στρατηγική επιλογή πρέπει να είναι αποδοτική, η υπεροχή του «Κένταυρος» έγκειται στην εξαιρετική σχέση κόστους – οφέλους, γεγονός που καθιστά τη χρήση του στρατηγικά ελκυστική.
Εγκαιρη προειδοποίηση
Η ταχύτητα ανίχνευσης και προειδοποίησης του «Κένταυρος» είναι ασυναγώνιστη, σύμφωνα με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν εμπειρία επί του πεδίου, αλλά και τους μηχανικούς της ΕΑΒ που το έχουν αναπτύξει και συνεχίζουν να το εξελίσσουν. Το σύστημα παρέχει άμεση προειδοποίηση για την εισερχόμενη απειλή, επιτρέποντας στους χειριστές να αντιδρούν σε πραγματικό χρόνο. Η δυνατότητα να εντοπίζει και να απομονώνει τις απειλές πριν αυτές καταστούν επικίνδυνες προσφέρει έγκαιρη αντίδραση και ακριβή στρατηγική διαχείριση της κατάστασης. Για την ΕΑΒ, η εν λόγω συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της για διεύρυνση των συμπράξεών της με κορυφαίες εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας, προκειμένου να συμβάλει στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού αλλά και τεχνολογικού ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο του Re-Arm Europe, ενισχύοντας τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της αμυντικής καινοτομίας.