Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης που πρέπει να επηρεάζει θετικά όλους τους πολίτες, αναφέροντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019.
Επίσης, ανακοίνωσε την εφαρμογή νέου συστήματος ψηφιακής ιχνηλάτησης στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής.
Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίθεση στη Νομική Σχολή, δηλώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να πατάξει την ανομία στα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι αυτά ανήκουν στους φοιτητές και καθηγητές, όχι σε μειοψηφίες που προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες.
Πιο αναλυτικά
Το μήνυμα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας μας έχει νόημα μόνον εφ όσον «η βελτίωση των εισοδημάτων φθάσει παντού σε κάθε γωνιά της χώρας», εκπέμπει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Συγκεκριμένα και επικαλούμενος την αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη στη Γερμανία κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον καγκελάριο, Φρίντριχ Μέρτς, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «έχουμε πράγματι σημειώσει σημαντική πρόοδο από το 2019 και ακόμα μεγαλύτερη από το 2015. Ξέρω όμως καλά ότι αυτό δεν είναι ακόμα αισθητό σε όλους. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η βελτίωση των εισοδημάτων να φτάσει παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας. Μόνον έτσι έχει νόημα άλλωστε η ανάπτυξη της οικονομίας».
Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο νέο σύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης, όλων όσοι προσέρχονται στις εφημερίες ενός δημόσιου νοσοκομείου για να υπογραμμίσει: «Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες. Είναι μία από τις μείζονες προτεραιότητες της κυβέρνησης που αποτελεί δικαίως απαίτηση της κοινωνίας. … Υπάρχουν ακόμη πολλά πεδία που πρέπει να βελτιωθούν. Όμως το ΕΣΥ μέρα με τη μέρα αλλάζει, με σχέδιο και συνέπεια. Με αυξημένη χρηματοδότηση κατά 74% από το 2019 και κατά 120% ειδικά στα νοσοκομεία. Με νέες, σύγχρονες υποδομές και συνεχείς προσλήψεις προσωπικού, με ψηφιακές υπηρεσίες, διαφάνεια στις προμήθειες, απογευματινά χειρουργεία -έχουν ήδη γίνει 5.000, με τον Προσωπικό Ιατρό και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις».
Τέλος, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χθεσινή ελληνική συμμετοχή της Κλαυδίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σημειώνοντας ότι «η Κλαυδία απέδειξε, κερδίζοντας κοινό και επιτροπές, ότι η καλή μουσική και η ελληνική παράδοση έχουν τη δύναμη να ενώνουν τους λαούς, χωρίς εκπτώσεις, εύκολους εντυπωσιασμούς και κλισέ. Μίλησε για τον ξεριζωμό, και το έκανε με σεβασμό και με δύναμη. Σήμερα, παραμονή της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η ερμηνεία της αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ήταν μια υπόκλιση στη μνήμη και την αντοχή ενός λαού. Και μια απόδειξη ότι η τέχνη μπορεί να ενώνει, να διδάσκει, να θεραπεύει».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις συμφωνίες με την ιταλική κυβέρνηση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ συγχαίρει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ για την άμεση ανταπόκρισή του, έπειτα απ’ όσα συνέβησαν στο αυτοδιαχειριζόμενο «κυλικείο», αλλά και την πρόσφατη επίθεση στη Νομική Σχολή.
«Θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΛΑΣ για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης στη Νομική, αλλά και για την εκκένωση του κυλικείου της σχολής που τελούσε υπό κατάληψη από ομάδα «αυτοδιαχείρισης» του χώρου. Να συγχαρώ και τον Πρύτανη για την άμεση ανταπόκρισή του. Σήμερα, λίγες μέρες μόνο μετά, ο χώρος της Σχολής δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που παρουσίαζε κατά την περίοδο της κατάληψης. Η μάχη με την ανομία στα πανεπιστήμια είναι διαρκής και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα.
Αλλά το παράδειγμα της Νομικής καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει βούληση και συνεργασία μεταξύ Πρυτανικών Αρχών και Πολιτείας, η εικόνα στα πανεπιστήμιά μας αλλάζει με επιμονή, σχέδιο και σκληρή δουλειά. Έχουμε αναγνωρίσει πως η βαριά εγκληματικότητα που σε πολλές περιπτώσεις λυμαίνεται ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί με την αγαστή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών. Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές και στους καθηγητές και όχι σε μειοψηφίες που θεωρούν ότι μπορούν να «μασκαρεύουν» τις εγκληματικές τους πράξεις με ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα γίνεται ανεκτή από κανέναν», τονίζει ο Πρωθυπουργός.