Ο Στρατός Ξηράς παρουσίασε την ένταξη δύο προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου V-BAT, που αποκτήθηκαν μέσω δωρεάς του ιδρύματος «Αθανάσιος Λασκαρίδης», σε τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.
Τα V-BAT θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, προσφέροντας αυξημένη ευελιξία και αυτονομία πτήσης για την επιτήρηση του ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της τεχνολογικής προόδου στην αεροπορική επιτήρηση, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για την ασφάλεια της χώρας.
Πιο αναλυτικά
Ο Στρατός Ξηράς αποκτά δύο πανίσχυρα μη επανδρωμένα συστήματα – drones, για την επιτήρηση του ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω στην νέα εποχή για την θωράκιση των συνόρων, με την «Ασπίδα του Αχιλλέα». Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που φέρνει το V-BAT.
του Χρήστου Μαζανίτη
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, στην έδρα της ΑΣΔΕΝ, η τελετή ένταξης των προηγμένης τεχνολογίας Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων V-BAT, τα οποία είναι δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος «Αθανάσιος Λασκαρίδης».
Με την απόκτηση των νέων Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων τύπου «V-BAT», οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, όπως ευκολία στη μεταφορά, ευελιξία στην εκτέλεση αποστολών, υψηλή αυτονομία πτήσης, δυνατότητα χειρισμού εν κινήσει.
Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας της Προεδρίας της Κυβέρνησης Θάνος Ντόκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς, εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωπος του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Βακεντής, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, ο Υποναύαρχος επί τιμή Παναγιώτης Λασκαρίδης και ο δωρητής Αθανάσιος Λασκαρίδης.
«Μερικές φορές βλέπει κανείς αυτά τα βίντεο και αισθάνεται ότι είναι μία εικόνα από ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πλην, όμως, αυτή είναι η πραγματική εικόνα του θεάτρου των επιχορηγήσεων σήμερα» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Μία τεράστια τεχνολογική πρόοδος έχει συντελεστεί, ειδικά στα ζητήματα της εναέριας επιτήρησης και του εντοπισμού στόχων, μία πρόοδος, προφανώς, η οποία δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
«Είναι μια καινοτομία για εμάς. Είναι προφανές από αυτά που είδατε, ότι η ένταξή τους αναβαθμίζει κατά πολύ τις δυνατότητές μας. Νομίζω ότι, επίσης, γίνεται κατανοητό ότι για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος γρήγορα, περνάμε σε μια νέα εποχή. Σε μια νέα εποχή που είναι απολύτως απαραίτητο να περάσουμε για να μπορούμε να διεξάγουμε με επιτυχία, εάν, μακριά το κακό τύχει, αλλά κυρίως για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση» επεσήμανε από τη μεριά του ο Νίκος Δένδιας.
Το Shield AI MQ-35A V-BAT είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) που αναπτύχθηκε από την Martin UAV, τώρα Shield AI.
Το V-BAT έχει αναπτυχθεί επιχειρησιακά σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας, της Καραϊβικής και της Μέσης Ανατολής. Στην Ουκρανία, μάλιστα, τα V-BAT έχουν αντέξει επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που έχουν καταρρίψει άλλα UAV.
Ο μονοκινητήριος αεραγωγός ανεμιστήρας του V-BAT του επιτρέπει να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα σε περιορισμένους χώρους και να αλλάζει τρόπο αεροπλεύσης από αιώρηση σε οριζόντια πτήση. Το λογισμικό αυτονομίας του, συμπεριλαμβανομένου του Hivemind του Shield AI, του επιτρέπει να λειτουργεί σε περιβάλλοντα με αποκλεισμό GPS και επικοινωνιών. Ο συμπαγής σχεδιασμός του και η ικανότητά του να αιωρείται το καθιστούν κατάλληλο για λειτουργίες σε πλοία και περιορισμένες χερσαίες περιοχές.