Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά σήμερα στην Ρώμη την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, με κεντρικά θέματα συζήτησης το μεταναστευτικό, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Hellenic Train, μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν τη διμερή συνεργασία και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας για να προωθηθούν συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών και την ασφάλεια, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Πιο αναλυτικά
Στην Ρώμη θα βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Το «μενού» των συζητήσεων θα είναι πλούσιο, καθώς θα περιλαμβάνει τα κρίσιμα θέματα του μεταναστευτικού, την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την Τουρκία αλλά και τη Hellenic Train στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου και όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης.
Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, που επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα.
Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.
Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του.
Σε ό ,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, απ’ όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας πολλές.
Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Κέρκυρα, ενώ η κα Meloni είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2023.
Στο «μενού» και η Hellenic Train
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι αποτελεί μία ευκαιρία για να τεθεί και το ζήτημα της Hellenic Train στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών.
Τον δρόμο για να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα προλείανε και η συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι την περασμένη Πέμπτη. Παρών ήταν και ο CEO της Ferrovia Dello Stato Italiane Στέφανο Ντοναρούμα, ενώ το μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι σαφές: η Hellenic Train πρέπει άμεσα να αναβαθμίσει το τροχαίο υλικό, καθώς δημιουργούνται καθημερινά προβλήματα.
Το μήνυμα των Ιταλών στη χώρα μας είναι ότι θα πρέπει να επενδύσουμε στις προδιαγραφές ασφαλείας και στην αναβάθμιση των τεχνικών συστημάτων, όπως το ETCS και η τηλεδιοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, φέρεται να ζήτησε μετ’ επιτάσεως να μην υπάρξει καμία διαρροή, προκειμένου ο ίδιος και η κ. Μελόνι να κάνουν τον τελικό χειρισμό».