Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά στη Βουλή η διαδικασία για την προανακριτική επιτροπή σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα εμποδίσει τη Δικαιοσύνη, ενώ το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει πρόταση για κακουργηματικές πράξεις κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμφισβητεί τη νομική βάση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας την ανάγκη διαφάνειας στην υπόθεση. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δύσκολη θέση σχετικά με τη στάση της απέναντι στις κατηγορίες, ενώ ο πρωθυπουργός εξετάζει τη δυνατότητα γνωμοδότησης από δικαστικούς φορείς για την κατηγοριοποίηση των πράξεων.
Πιο αναλυτικά
Aρχίζει από την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η μάχη των πορισμάτων για την προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους με βάση την δικογραφία για την σιδηροδρομική τραγωδία, η οποία βρίσκεται από τις 30 Απριλίου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην Δικαιοσύνη. Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει πρόθυμο να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης και προτείνει ως πρότυπο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου, δηλαδή την απευθείας παραπομπή στον φυσικό δικαστή.
Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για Προανακριτική για κακουργηματικές πράξεις για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, όπως προανήγγειλε την Πέμπτη, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. «Θα προτείνουμε προανακριτική επιτροπή για κακουργηματικές πράξεις για τον κ. Καραμανλή, από τη στιγμή που η δικογραφία μιλά για κακουργηματικές πράξεις υφισταμένων του κ. Καραμανλή, όπως είναι οι Γενικοί Διευθυντές και όπως φαίνεται και οι Γενικοί Γραμματείς. Δεν μπορεί οι υφιστάμενοι να παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις και να μην παραπέμπεται για τον ίδιο χαρακτήρα ο προϊστάμενός τους».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι η πρόταση όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχει νομική και λογική βάση. «Η προφορική επεξήγηση που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης δηλαδή ότι επειδή σε μία ιεραρχία κατηγορείται υπάλληλος για κακούργημα πρέπει και ο ανώτερος να κατηγορηθεί, είναι αντίθετο στην κοινή λογική και σε οποιαδήποτε ανάλυση της νομολογίας. Δεν έχει καμία βάση» είπε συγκεκριμένα.
Την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι θέμα αξιοπιστίας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. «Είναι θέμα κάθαρσης για αυτή την ανθρώπινη τραγωδία. Με 57 νεκρούς από την μια πλευρά και 230 δικηγόρους από την άλλη, θα πάμε να κρύψουμε κάτι; Θα ήμασταν ανόητοι», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.
Πότε θα καταθέσει την πρότασή του το ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με όσα είπε η Κάτια Μακρή, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, «η πρώτη πρόταση είναι έτοιμη. Είναι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για κακουργηματική κατηγορία του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Θα κατατεθεί την Δευτέρα ή την Τρίτη».
«Η δεύτερη πρόταση ήδη συγγράφεται και είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, που του λείπουν 4 βουλευτές για να έχει τους 30 που χρειάζεται να καταθέσει την πρόταση. Δεν είναι πολύ δύσκολο να τους βρει καθώς είναι πολλοί οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει και ανησυχία στην Κουμουνδούρου» συμπλήρωσε.
Και πρόσθεσε: «Η τρίτη απόπειρα που γίνεται είναι από την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στην Πλεύση Ελευθερίας λείπουν 24 βουλευτές για να μπορεί να καταθέσει πρόταση. Η κα. Κωνσταντοπούλου έχει μία διαφοροποίηση, καθώς θα ήθελε να βάλει και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο κάδρο των ποινικών ευθυνών».
Τι θα κάνει η κυβέρνηση
«Το πλέον κρίσιμο είναι τι θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία που έχει και την πλειοψηφία. Στην Κυβέρνηση είναι σε πολύ μεγάλο δίλημμα, επειδή δημοσκοπικά θεωρούν ότι επανασυσπειρώνουν δυνάμεις και αν τώρα πουν για τον κ. Καραμανλή ότι είναι πλημμέλημα θα ξαναέρθει όλη η συζήτηση περί συγκάλυψης και το κόμμα θα πάει πίσω. Μάλιστα πολλοί υπουργοί και βουλευτές λένε ότι “δεν αντέχουν άλλο αυτήν την συζήτηση” και “πάμε να δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε την διαφάνεια”» ανέφερε η Κάτια Μακρή για την στάση της κυβέρνησης.
«Μία εισήγηση που είχε ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες είναι να ζητήσει γνωμοδότηση από το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο. Πρόκειται για έναν αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών, που θα προκύψουν με κλήρωση. Οι άνθρωποι αυτοί να διαβάσουν την δικογραφία και να εισηγηθούν αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα για τον κ. Καραμανλή» αποκάλυψε.
«Καμία από τις δύο λύσεις δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και την απόφαση θα πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός» κατέληξε η Κάτια Μακρή.