Η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας σχεδιάζει την εγκατάσταση νέου συστήματος αυτοπροστασίας στα αναβαθμισμένα F-16 Viper, γνωστά και ως «οχιές του Αιγαίου».
Η αμερικανική εταιρεία L3Harris προτείνει τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου Viper Shield, η οποία θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών και θα παραδοθεί το 2026, εφόσον παραγγελθεί το 2025.
Η εταιρεία εκδηλώνει ενδιαφέρον για μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και εξετάζει την εφαρμογή των απαιτήσεων για συμπαραγωγή στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.
Πιο αναλυτικά
Ενώ το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 block 52+ σε Viper, της Πολεμικής Αεροπορίας, τρέχει βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας L3Harris ανακοίνωσε πρόσφατα την εξέλιξη του «spectrum dominance». Πρόκειται για μία σουίτα που αφορά την υπεροχή πλήρους φάσματος, παρέχοντας τον έλεγχο σε όλες τις διαστάσεις του χώρου μάχης.
Στο real.gr μίλησε η αντιπρόεδρος Ευρώπης και ΝΑΤΟ της εταιρείας L3Harris, Tiziana Cotugno.
Ερώτηση: Ποια είναι πρότασή σας προς την Πολεμική Αεροπορία για το σύστημα προστασίας των F-16 Viper;
Οπότε αυτό που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σε ό,τι αφορά τους πελάτες μας αλλά και την υποστήριξη στους στρατιωτικούς συμμάχους στην Ουκρανία, είναι ότι η ετοιμότητα είναι το παν. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτό που τονίζουμε είναι ότι είναι έτοιμο τώρα.
Ερώτηση: Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο εξής σε κάθε νέο αμυντικό σύστημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που παραγγέλνεται, θα πρέπει τουλάχιστον το 25% να παράγεται στην Ελλάδα. Είστε έτοιμοι γι’ αυτό;
Απάντηση: Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό. Έχετε κατά νου ότι η L3Harris έχει ως μέρος της στρατηγικής της να συμμετέχει το οικοσύστημα κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουμε πελάτες σε πάνω από 130 χώρες. Συνεργαζόμαστε με αυτές τις εταιρείες. Κι έχουμε εγκαθιδρύσει συνεργασία εισάγοντας τεχνογνωσία προς τις ΗΠΑ. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα μιας και είμαι αντιπρόεδρος Ευρώπης. Η Δανία είναι συνέταιρος – συμπαραγωγός στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών, ένα σύστημα που προμηθεύεται ο αμερικανικός στρατός, όπως και διεθνείς σύμμαχοι. Συνεργαζόμαστε με την Fincantieri στην Ιταλία για την φρεγάτα FREMM, που παράγεται για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Έχουμε υπογράψει μία συμφωνία για συμπαραγωγή στην Πολωνία σε συστήματά μας.
Αυτό που θέλω να πω με αυτά είναι ότι ναι, έχουμε υπόψιν τις απαιτήσεις για συμπαραγωγή και είμαστε ήδη σε συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες, όπως έχουμε κάνει και με άλλες χώρες, την Σαουδική Αραβία και την Νότια Κορέα.
Έχουμε προτάσεις και λύσεις για όλους τους τομείς επί του πεδίου, κάτω από το νερό, επιφανείας και τον αέρα. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε μεγάλη γκάμα προϊόντων και είμαστε εδώ για να γεφυρώσουμε το κενό και να δούμε πού μπορούμε να συνεργαστούμε.
Ερώτηση: Απ’ ότι καταλαβαίνω, δεν έρχεστε στην Ελλάδα απλά για να πάρετε ένα συμβόλαιο αλλά να καθιερώσετε μία μακρά συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Απάντηση: Ακριβώς. Θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε μία μακρά συνεργασία. Αυτό κάνουμε και σε άλλες χώρες. Και δεν μας παρακινεί το γεγονός υπογραφής συμβολαίου από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, με τους όρους της συμπαραγωγής. Είναι ότι διακρίνουμε μία πραγματική συνεργασία με το ελληνικό βιομηχανικό οικοσύστημα.
Ερώτηση: Επίσης συνεργάζεστε με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για το πρόγραμμα των φρεγατών Constellation, που ενδιαφέρουν και την Ελλάδα.
Απάντηση: Είμαστε συμπαραγωγοί στις FREMM, που είναι οι φρεγάτες που με την Fincantieri χτίζουν στις ΗΠΑ. Εμείς παρέχουμε το σύστημα προώθησης του πλοίου, πολλά από τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης στη γέφυρα καθώς και άλλα συστήματα. Επίσης παρέχουμε υπηρεσίες ενσωμάτωσης αεροπορίας, που παράγονται από την μονάδα μας στην Ιταλία. Πολύ κοντά στην Ελλάδα, δεδομένου μάλιστα ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν αναπτύξει μία πολύ καλή συνεργασία. Οπότε θα θέλαμε να προσφέρουμε μία ανάλογη ευκαιρία και στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Έχουμε συζητήσεις μαζί τους.
Ωστόσο πιστεύω ότι στις συζητήσεις πρέπει να αναπτυχθεί και το θέμα των αυτοματισμών κι αυτό είναι κάτι στο οποίο εμείς ως οργανισμός επενδύουμε. Η αυτονομία και οι επιχειρησιακές δυνατότητες, υποβρύχιες αλλά κι επιφανείας, είναι στο επίκεντρο. Κι υπάρχουν οι εγκαταστάσεις μας σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ιταλία που εργάζονται πάνω σε διαφορετικές πλατφόρμες, όπως αντιναρκικού πολέμου, πλοήγησης και συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). Είναι κάτι για το οποίο στην Ελλάδα είναι ενήμεροι κι εν τέλει θέλουμε η Ελλάδα να μάθει γι’ αυτά και να τους εξηγήσουμε για τις ευκαιρίες ακόμη και μελλοντικής συμπαραγωγής.
Ερώτηση: Κι επίσης έχετε εμπλοκή με προγράμματα UAV’s, Drones και μη επανδρωμένα σκάφη θαλάσσης…
Απάντηση: Ναι, έχουμε εμπλοκή σε πολλά αλλά κυρίως στην αυτονομία γιατί πιστεύουμε στα οφέλη των αυτόνομων λύσεων. Πρόσφατα αναπτύξαμε το Amorphous, που είναι ένα λογισμικό για τον έλεγχο μεγάλων σμηνών μη επανδρωμένων συστημάτων σε πολλαπλούς τομείς, ακόμη κι αν τα αμυντικά συστήματα δεν είναι κατασκευασμένα από την L3Harris, το οποίο εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Όπως επίσης επενδύουμε για στην αυτονομία σε θαλάσσια προγράμματα. Κι επ’ αυτού συνεργαζόμαστε και άλλες μεγάλες εταιρείες.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι έχουμε ισχυρή θέληση για συνεργασίες. Κι αυτός είναι ο λόγος που ως εταιρεία ανοίξαμε γραφείο στην Ρώμη, ώστε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε όλη την Ευρώπη.