Ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για νομοσχέδιο που αφορά τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τόνισε την ανάγκη να μην καταδικάζουμε εύκολα τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες της κρίσης βρίσκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και τις κοινωνικές αξίες.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να στηρίξει την παιδεία και ανέφερε ότι η εφηβική βία συνδέεται άμεσα με την παρακμή της ελληνικής παιδείας, η οποία έχει μετατραπεί σε “σκοτάδι και απελπισία”.
Σύμφωνα με τον Νατσιό, το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τη σωστή εκπαίδευση των νέων, και όχι από πολιτικές αποφάσεις που αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες τους.
Πιο αναλυτικά
«Αυτές τις ημέρες συμβαίνει κάτι εκπληκτικό: Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει το κομματικό της άγχος και την παραμονή στην εξουσία σε αγωνία όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό και καθημερινά οι τηλεοράσεις, ο τύπος και τα ραδιόφωνα κατακλύζονται από δημοσκοπήσεις που επιχειρούν να μας πείσουν ότι η Ν.Δ βγήκε από το δημοσκοπικό βούρκο της. Ότι τάχα επανακάμπτει. Αλλά οι αριθμοί ό,τι και αν κάνουν, στην ουσία τους δεν αλλάζουν» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη «ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου είπε πως «είναι εμφανής η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων με διατάξεις που εμμέσως ή αμέσως εμπλέκουν τους ιδιώτες στη λειτουργία τους», και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν τα στηρίζει αφού «στο τέλος του προηγούμενου έτους τα χρέη φορέων του δημοσίου προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία ανέρχονταν σε 168,9 εκατ. ευρώ από τα οποία καταβλήθηκαν στα 42, 5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα ποσά εγγράφτηκαν στο δημόσιο προϋπολογισμό».
Συνεχίζοντας ο κ. Νατσιός, αναφέρθηκε στην αντικατάσταση των υπηρεσιακών ταυτοτήτων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων με τις νέες ταυτότητες και τον προσωπικό αριθμό ενώ υποστήριξε πως «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως ο ατομικός ιατρικός φάκελος, πρόκειται να συνδεθούν με τον προσωπικό αριθμό» ενώ επανέλαβε πως η Νίκη κατέθεσε πρόσφατα νόμο για την μη προαιρετικότητα έκανε λόγο για «τεράστιο ηλεκτρονικό φακέλωμα που παραβιάζει την ιδιωτική ζωή και μετατρέπει τον άνθρωπο σε αριθμό».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στο θέμα της εφηβικής βίας και καταλόγισε ευθύνες στο εκπαιδευτικό σύστημα στις κοινωνικές αντιλήψεις και στην κυβερνητική πολιτική.
«Αυτό που συμβαίνει στα νέα παιδιά είναι θέμα και παιδείας», είπε και πρόσθεσε: «Όταν φτάνεις στο σημείο νέα παιδιά να είναι μπλεγμένα με εξαρτήσεις, ο δείκτης του χεριού δείχνει το σχολείο. Ήρθε η κυβέρνηση, κατόπιν εορτής πάντα, και έβγαλε μια ανούσια εθνική στρατηγική, για να αντιμετωπίσει το κρίσιμο θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Ένα από τα μέτρα που προβλήθηκαν ήταν η αντικατάσταση της αποβολής με κοινωνική εργασία για τους μαθητές που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά. Ούτε ο πιο ευφάνταστος παραβατικός μαθητής δεν θα μπορούσε να επινοήσει μια τέτοια προνομιακή μεταχείριση. Αντί για 21 απουσίες του δίνουμε τρεις μέρες ελευθερίας εντός του σχολείου στον αύλειο χώρο. Όποιος ξέρει από σχολείο, ξέρει πως κανονικά πρέπει να προσλάβεις άλλους τόσους δασκάλους για να επιτηρούν τους μαθητές. Αυτό είναι καθαρά “χαβαλές” και πηγή έμπνευσης για τους μαθητές που υποπίπτουν σε παραπτώματα. Τις πταίει;».
«Το εύκολο είναι να πετροβολούμε τους νέους. Τους πλησιάζουμε και τους λέμε. Εμείς στα χρόνια σας είχαμε αξίες. Και μας απαντούν. Και τι τις κάνατε; Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολο να καταδικάζουμε τους νέους που “έχουν πάρει λάθος δρόμο”. Δεν έχουν πάρει λάθος δρόμο. Βαδίζουν μπροστά από εμάς στο δρόμο που εμείς τους δείξαμε. Εμείς βάζουμε πάνω από όλα τα υλικά αγαθά και τα χρήματα. Μιλάμε στα λόγια για αρχές και αξίες αλλά στην πράξη αποκοπτόμαστε όλο και περισσότερο από αυτές. Μόνο με την ελληνική παιδεία θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την περιρρέουσα κατάπτωση. Η κάποτε ανθρωποποιός ελληνική παιδεία, κατάντησε σκοτάδι και απελπισία. Το μέλλον της πατρίδας, βρίσκεται στις σχολικές αίθουσες. Ούτε εδώ, ούτε στου Μαξίμου, ούτε στις Βρυξέλλες», κατέληξε ο κ. Νατσιός.