Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε στον Realfm 97,8 για την πλατφόρμα αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για σύστημα κυρώσεων αλλά για μια αρχική προσπάθεια αποτύπωσης της ικανοποίησης των πολιτών.
Αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία αυτή και τόνισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα αναδειχθούν από την αξιολόγηση.
Επιπλέον, παρουσίασε τον προσωπικό αριθμό που θα αντικαταστήσει τις παλιές ταυτότητες, διευκολύνοντας τη διαχείριση των στοιχείων των πολιτών, και την εφαρμογή Kids Wallet για τον γονικό έλεγχο στη χρήση κινητών από ανηλίκους.
Πιο αναλυτικά
Για την πλατφόρμα για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους πολίτες, τον προσωπικό αριθμό και το Kids Wallet μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Αναφορικά με την πλατφόρμα αξιολόγησης του Δημοσίου από τους πολίτες ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι «είναι μία πρώτη προσέγγιση και μία πρώτη προσπάθεια να αποτυπώσουμε την ικανοποίηση των πολιτών σε διάφορα ζητήματα. Αν με ρωτάτε για τα Μέσα Μεταφοράς, ναι πιθανώς θα πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνα σε δεύτερη φάση πιο συγκεκριμένα. Όμως, δεν είναι η πρώτη και τελευταία έρευνα η οποία ξεκινά. Είναι μία πρώτη προσέγγιση του πού πρέπει να δώσουμε προσοχή και πού πρέπει να εξειδικεύσουμε».
Και συνέχισε: «Για την Υγεία ας πούμε συγκεκριμένα έρχεται νέα πολύ πιο λεπτομερής αποτύπωση της πραγματικότητας με το υπουργείο Υγείας να ρωτά τους ανθρώπους που θα βγαίνουν από μία υπηρεσία υγείας πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια».
«Να δεχθούμε ότι είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Δημόσιο με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και του Θοδωρή Λιβάνιου βγαίνει απέναντι, κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη και ζητά την γνώμη των πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε ερώτηση αν οι Δήμοι που έχουν χαμηλή αξιολόγηση θα έχουν κάποιου είδους κυρώσεις, ο Δημήτρης Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι «ως πρώην δήμαρχος θα ήθελα παρά πολύ να ξέρω την άποψη των πολιτών σε ένα τόσο λεπτομερές ερωτηματολόγιο και μάλιστα θεωρώ πως θα είναι η μεγαλύτερη έρευνα, αυτή την οποία διεξάγει το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα».
«Αν, λοιπόν, οι πολίτες μου πουν ότι στην τάδε περιοχή -γιατί έχει ταχυδρομικούς κώδικες επίσης η έρευνα- δεν είναι σωστή η αποκομιδή των απορριμμάτων ή ο φωτισμός, θα πρέπει να δω τι πρέπει να κάνω. Ως προς τα απορρίμματα είναι μία ανταποδοτική υπηρεσία. Αν πουν, όμως, για τα οδοστρώματα, που είναι κάτι το οποίο υποψιάζομαι ότι θα βγει εξαιτίας των έργων υποδομής που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει εμείς ως κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Υποδομών να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση εφόσον προκύψουν τέτοια σημεία και τέτοια συμπεράσματα που χρήζουν περαιτέρω βοήθειας και χρηματοδότησης», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι η εφαρμογή αποτελεί ουσιαστικά έναν τρόπο εκτόνωσης της λαϊκής δυσφορίας και δεν μπορεί να φέρει πραγματικά αποτελέσματα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «εφαρμογές για την καθημερινότητα και την επισήμανση της λακκούβας, της λάμπας ή του σκουπιδιού υπάρχουν και οι περισσότεροι δήμοι έχουν τέτοιες εφαρμογές. Άρα αυτό αφορά καθαρά στην αυτοδιοίκηση. Ο σκοπός, όμως, και το τόνισε χθες ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι να κάνουμε μία μελέτη σήμερα, να δούμε πού βρισκόμαστε. Όντως κάποια πράγματα μπορεί πιθανώς να τα υποψιαζόμαστε, να πάρουμε μέτρα και να ξαναμετρήσουμε σε έξι μήνες την αποτελεσματικότητα. Άρα να υπάρξει ακριβώς αυτή η διάδραση σε συγκεκριμένους τομείς ή ψηφιακές υπηρεσίες για να μην πάω μόνο στη ΔΥΠΑ, που έφερα ως παράδειγμα τώρα, να δούμε ψηφιακές υπηρεσίες, τελικά όλη αυτή η δουλειά που κάνουμε με συγκεκριμένα πιστοποιητικά ή διαδικασίες μετράνε στον κόσμο; Ή τελικά δεν τους βολεύει και θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο εύχρηστη, ακόμη πιο εύκολη τη λειτουργία τους; Άρα ναι διάδραση, επέμβαση και ξαναμετριόμαστε σε έξι μήνες να δούμε τι κάναμε».
Επιπλέον για την αγωνία που εκφράζεται ότι η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιηθούν υπηρεσίες και υπάλληλοι χωρίς πραγματικά στοιχεία ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι «καταρχάς το ξαναλέω δεν είναι η μόνη αξιολόγηση στο Δημόσιο. Υπάρχει και η εσωτερική αξιολόγηση που είναι μία δομημένη διαδικασία την οποία το υπουργείο Εσωτερικών τρέχει και μάλιστα προφανώς πρόκειται για σοβαρή αξιολόγηση. Να θυμίσω πως πριν από το 2019 γινόταν και καλά αξιολόγηση από την οποία προέκυπτε πως το 98% των δημοσίων υπαλλήλων ήταν άριστοι. Πλέον η αξιολόγηση γίνεται βάσει στοχοθεσίας, αν έχουμε πληρώσει, αν έχουμε πετύχει στόχους πολύ πιο δομημένα και είναι πολύ πιο εύκολος πιο σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο προχωρά».
«Αν λοιπόν μία υπηρεσία εσωτερικά έχει βαθμολογήσει τον εαυτό της με πολύ καλό βαθμό και οι πολίτες αντιστοίχως από αυτό το πρώτο ερωτηματολόγιο την βαθμολογούν πολύ παρακάτω, πιθανώς πρέπει να ξαναδούμε διαδικασίες και να την βοηθήσουμε να γίνει καλύτερη. Άρα δεν αφορά προφανώς σε ρουφιανιά. Δεν καταδίδουμε κανένα. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν τέτοια πεδία στο ερωτηματολόγιο αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε την άποψη που έχει το δημόσιο για τον εαυτό του από την αξιολόγηση που και σήμερα τρέχει αλλά και την άποψη που έχουν οι πολίτες για το Δημόσιο και να δούμε αν τελικά είμαστε στον μέσο όρο ή κάτι δεν πάει καλά», υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε ερώτηση αν η πλατφόρμα είναι ουσιαστικά ένα σύστημα κυρώσεων για τους δημοσίους υπαλλήλους ο Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκαθάρισε: «Όχι δεν είναι ένα σύστημα για κυρώσεις. Είναι ένα σύστημα για να δούμε πού βρισκόμαστε, για να γίνουμε καλύτεροι. Σύστημα για κυρώσεις είναι η εσωτερική αξιολόγηση του δημοσίου και βέβαια το πώς θα λειτουργήσουν από εδώ και πέρα τα Πειθαρχικά σε περιπτώσεις που πλέον η δυνατότητα κάποιος να βελτιωθεί ή να αλλάξει συμπεριφορά έχει εκλείψει και πλέον αναγκάζεσαι να πας κάποιον στο Πειθαρχικό».
Για το πότε η εφαρμογή θα παρουσιαστεί στην τελική μορφή της ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «μένει στον αέρα για περίπου δύο εβδομάδες, μέχρι 24 Μαΐου. Αμέσως μετά το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει την επεξεργασία και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης. Τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά για οποιονδήποτε θέλει να τα διαβάσει με τον δικό του τρόπο. Και συνεχίζουμε βέβαια μετά -γιατί είμαι σίγουρος ότι αυτή η πρωτοβουλία αρέσει, έχουμε ήδη 10.000 απαντήσεις από χθες μέχρι σήμερα- προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να την επεκτείνουμε σε τομείς».
Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων ο Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε: «Αυτό που είπε χθες ο Θοδωρής Λιβάνιος, μιλάει για τις αρχές Ιουνίου όπου θα μπορέσει πλέον να παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα».
Πώς επιλέγεται και πώς θα λειτουργεί ο προσωπικός αριθμός
Για τις παλιές ταυτότητες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «δεν είναι θέμα αν λήγει ή όχι. Είναι δεδομένο πως την μπλε ταυτότητα την πλαστογραφούμε πλέον για πλάκα στο σπίτι μας. Δεν έχει καμία ασφάλεια. Άρα σε ένα κράτος και σε έναν κόσμο στον οποίο πρέπει η ασφάλεια να ενισχυθεί, δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε με μπλε ταυτότητες. Κανένα κράτος σε λίγα χρόνια, σε λίγο καιρό δεν θα δέχεται μία τέτοια ταυτότητα. Είχαμε μείνει τελευταίοι».
Σε σχέση με τον προσωπικό αριθμό ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι «ξεκίνησε το 2020. Τότε λοιπόν το ελληνικό δημόσιο κατάλαβε το προφανές ότι δηλ. έχουμε τέσσερα διαφορετικά μητρώα με τέσσερις διαφορετικούς αριθμούς και ταλαιπωρούμε τους πολίτες. Πολλές φορές στα μητρώα του κράτους είναι διαφορετική η αναγραφή του ονόματός μας σε σχέση με ένα άλλο μητρώο και εκεί πέρα αρχίζουν ιστορίες καθημερινής τρέλας στη δημόσια διοίκηση. Αποφασίστηκε πως πρέπει να καταλήξουμε σε έναν και μόνο αριθμό, όπως σε όλα τα κράτη υπάρχει ένας και μοναδικός αριθμός».
«Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε ο ΑΜΚΑ να είναι αυτός ο αριθμός γιατί είχε την ημερομηνία γέννησης μέσα, που είναι ένα προσωπικό δεδομένο. Τότε λοιπόν αποφασίστηκε πως θα πρέπει να πάμε σε έναν μάλλον γνωστό μας αριθμό. Θα είναι τρία ψηφία και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Τρία ψηφία αλφαριθμητικά, δηλαδή τα κοινά γράμματα του ελληνικού και του λατινικού αλφαβήτου ή νούμερα. Από τα τρία ψηφία επιλέγουμε τα δύο. Το τρίτο ψηφίο είναι ψηφίο επιβεβαίωσης. Είναι ένας ασφαλής αριθμός και μπορούμε πολύ εύκολα τα συστήματα μπορούν να τον επιβεβαιώσουν ότι είναι αυτός και όχι κάποιος άλλος πλαστός», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Έπρεπε να περάσουμε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον αριθμό τον ίδιο, δηλαδή πού θα φυλάσσεται, πώς θα φυλάσσεται, τι σχέση θα έχει με τα άλλα μητρώα. Και έπρεπε μετά να γίνει και μία δεύτερη δουλειά που έχει να κάνει με την αναγραφή του προσωπικού αριθμού στις ταυτότητες. Όλη αυτή, λοιπόν, η πορεία, που ήταν δύο διακριτά πράγματα, ολοκληρώθηκε. Έχουμε την έγκριση της Αρχής να ξεκινήσουμε. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι και εμείς και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Θα βγει στον αέρα η πλατφόρμα myinfo.gov.gr. Εκεί πέρα με τους κωδικούς Taxis θα μπαίνουμε, θα βλέπουμε το όνομα μας, το επίθετό μας είναι το ίδιο σε όλα τα μητρώα. Αν δεν είναι θα πρέπει να κάνουμε διορθώσεις για μία και μόνη φορά και από εκεί και πέρα δεσμευόμαστε πως ποτέ ξανά το ελληνικό δημόσιο δεν θα ταλαιπωρήσει πολίτη γιατί είχε δύο ονόματα και σε κάποιο μητρώο φαινόταν το ένα ή γιατί υπήρξε κάποιο λάθος στην ημερομηνία γέννησης ή γιατί κάποτε δεν είχε περαστεί ο ΑΦΜ», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Ο προσωπικός αριθμός θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες για να τον θυμόμαστε. Αν έχουμε βγάλει νέα ταυτότητα ισχύει κανονικότατα μέχρι την ημερομηνία λήξης της», διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Επιπλέον για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται για τον προσωπικό αριθμό και τις κατηγορίες για «φακέλωμα» των πολιτών ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι «ο προσωπικός αριθμός είναι ένα θέμα πληροφορικής τίποτε άλλο. Η ψηφιακή ανορθογραφία είναι πως δεν είχαμε επιλέξει στην Ελλάδα εγκαίρως έναν μοναδικό αριθμό, όπως έναν μοναδικό αριθμό έχουν όλες οι βάσεις δεδομένων για να ξέρουμε ότι μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο. Αυτό είναι ένα καθαρά θέμα πληροφορικής. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πληροφορική καταλαβαίνουμε στοιχειωδώς τα προβλήματα που δημιουργούνται με την απουσία του. Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η ανησυχία και για ποιο λόγο ειδικά πολιτικά κόμματα αντιδρούν σε ένα τόσο, κατά την άποψη μου, σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο για την ελληνική δημόσια διοίκηση».
«Το Kids Wallet είναι μία εφαρμογή γονικού ελέγχου»
Παράλληλα για την εφαρμογή Kids Wallet για τον έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι «είναι μία εφαρμογή γονικού ελέγχου. Γονικός έλεγχος είναι να τοποθετούμε στα κινητά των παιδιών μας με συνεννόηση και σε συμφωνία μαζί τους και αυτό θεωρώ πως είναι όρος, κάποιο πρόγραμμα το οποίο μετράει τον χρόνο με τον οποίο τα παιδιά ασχολούνται στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογές. Βάζει όρια, αυτό κάνει ένα πρόγραμμα γονικού ελέγχου».
«Το δεύτερο και πιο σημαντικό και αυτό είναι το καινοτόμο και πρωτοπόρο είναι πως αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή εφαρμογή η οποία μπορεί να δώσει την πραγματική ηλικία του παιδιού στις πλατφόρμες. Για ποιο λόγο; Οι πλατφόρμες σήμερα κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι τα παιδιά μας έχουν δηλώσει ότι είναι πάνω από 18 και έχουν πρόσβαση σε όλο το υλικό που μια πλατφόρμα έχει», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ακούστε το ηχητικό: