Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε τις δηλώσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος υποστήριξε την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αναρωτώμενος αν αυτή είναι επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την τοποθέτηση του Σκανδαλίδη σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την τραγωδία στα Τέμπη, και καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να διευκρινίσει τη θέση του κόμματος.
Ο Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του, τόνισε την ανάγκη αλλαγών στο Δημόσιο και την εφαρμογή αξιολογήσεων, επισημαίνοντας τη διαχρονική αδυναμία του κράτους.
Πιο αναλυτικά
«Σε σημερινή συνέντευξή του, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στους δημοσίους υπαλλήλους δήλωσε επί λέξει: “Είμαι υπέρ του να περάσει από το Σύνταγμα η απόλυτη κατάργηση της μονιμότητας”», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχολιάζει: «Το ερώτημα εύλογο: Σε μια περίοδο που η ΝΔ προσπαθεί να αποποιηθεί τις εγκληματικές ευθύνες της για την τραγωδία των Τεμπών και την προσπάθεια μπαζώματος της αλήθειας, μεταφέροντας τη συζήτηση σε ένα γενικό πλαίσιο περί διαχρονικών παθογενειών του κρατικού μηχανισμού, ποιον εξυπηρετεί η συγκεκριμένη τοποθέτηση;».
«Ως πότε το ΠΑΣΟΚ θα ρίχνει νερό στον μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού που επιδιώκει η κυβέρνηση;», διερωτάται η Κουμουνδούρου και καταλήγει:
«Σε κάθε περίπτωση, απευθύνουμε ευθεία ερώτηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη: Αποτελεί επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου. «Η αξιολόγηση του ελληνικού κράτους είναι για γέλια» είπε και στάθηκε στην απουσία εφαρμογής του νόμου που ο ίδιος είχε ψηφίσει το 2003 για την αξιολόγηση της διοίκησης βάσει στόχων, αποτελεσμάτων και δεικτών αποδοτικότητας. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος νόμος επαναψηφίστηκε το 2009 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Τόνισε, ακόμη, πως είναι υπέρ της συνταγματικής κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν αρκεί αυτό από μόνο του. «Είμαι υπέρ να περάσει από το Σύνταγμα η απόλυτη κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, αν είναι πράξη αξιόποινη. Δεν υπάρχουν διοικητικές μονάδες που να κρίνονται με βάση το έργο τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορεί μετά ο υπάλληλος να αξιολογηθεί. Έχουμε ένα κράτος δήθεν επιτελικό που δεν κάνει τίποτα και είναι διαλυμένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.