Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκαν στρατηγικές για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι εξέφρασαν θετικά μηνύματα για συνεργασίες και συμπράξεις προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα εξοπλισμών.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ίδρυση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, η οποία θα επιβλέπει τους τομείς της εθνικής ασφάλειας και θα συντονίζει τις κυβερνητικές δράσεις για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της χώρας.
Πιο αναλυτικά
Μία μεγάλη συνάντηση με τους πρωταγωνιστές της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου τα πρώτα μηνύματα είναι εξόχως ενθαρρυντικά για το μέλλον της παραγωγής αμυντικών συστημάτων “made in Greece” και την διεκδίκηση μεριδίου από την πίτα των αμυντικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, συστήθηκε η Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, που θα λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Την περασμένη Πέμπτη, 24 Απριλίου, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν στις 12.30 το μεσημέρι 14 πρόεδροι εταιρειών και Ενώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και ναυπηγικής σε μία σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Οικονόμου μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΚΑΚ Αντιναύαρχο ε.α. Παναγιώτη Λυμπέρη και τον Ταξίαρχο Ιωάννη Μπούρα Γεν. Δ/ντη της ΓΔΑΕΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.
Από τη σύνθεση των παρευρισκόμενων ήταν σαφές ότι ο στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να γίνει η πρώτη διερευνητική για τις διαθέσεις που υπάρχουν στην αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, σχετικά με ενδεχόμενες συμπράξεις και συνεργασίες για την διεκδίκηση των αμυντικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο τόσο του σχεδιασμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάσει των αποφάσεων της ΕΕ για επανεξοπλισμό της Ευρώπης.
Από τους ομιλητές ξεχώρισαν οι παρουσίες του προέδρου της ΕΑΒ Αλέξανδρου Διακόπουλου και του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων Πάνου Ξενοκώστα, οι οποίοι θεσμικά είχαν τον περισσότερο χρόνο εν σχέσει με τους υπόλοιπους, δηλαδή 90 δευτερόλεπτα να τοποθετηθούν άμεσα και στοχευμένα. Ο χρόνος των υπολοίπων ήταν 60’’.
Ο πρόεδρος της ΕΑΒ τόνισε το έργο που συντελείται από ελληνικά χέρια στην ΕΑΒ και τις προσπάθειες ανάτασης βάσει νέων καινοτόμων προγραμμάτων, όπως ο ΑΡΧΥΤΑΣ και ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ενώ κάλεσε για συνεργασία με τις εγχώριες βιομηχανίες με σκοπό την παραγωγή ανώτερων τεχνολογικά αμυντικών συστημάτων, που θα μπορούν να έχουν και εξαγωγική προοπτική.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγίων, που έλαβε εν συνεχεία τον λόγο ξεκίνησε αναφέροντας την πρόταση για σύμπραξη με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο αμυντικό κομμάτι, ώστε τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας να διεκδικούν από κοινού όλα τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού παράλληλα με την κατασκευή του Εθνικού Πλοίου, το οποίο θα μπορεί να εξαχθεί και σε τρίτες – φίλες και σύμμαχες χώρες. Ο κος Ξενοκώστας υπερθεμάτισε την πλήρη ετοιμότητα του ομίλου ΟΝΕΧ να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση και αναγέννηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι τα ναυπηγεία μας, σε Ελευσίνα και Σύρο, αποτελούν πλέον διεθνώς ανταγωνιστικά κέντρα τεχνολογίας και καινοτομίας, ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εθνικής άμυνας και ναυπήγησης πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας για το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας .
«Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη στρατηγική και διαρκή στήριξή τους στα ελληνικά ναυπηγεία. Η ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία για διάλογο και συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο απαξίωσης και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, εθνικό ναυπηγικό οικοσύστημα.
Η ONEX έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη δημιουργία μιας αληθινής αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας, με στόχο τη διασφάλιση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας της χώρας. Πιστεύουμε βαθιά στις δυνατότητες της Ελλάδας και είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε δυνάμεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου τα ελληνικά ναυπηγεία θα αποτελούν πυλώνα εθνικής άμυνας, τεχνολογικής προόδου και οικονομικής ανάπτυξης.
Η στήριξη της κυβέρνησης, η συνεργασία με τους εργαζόμενους και η αξιοποίηση της ελληνικής τεχνογνωσίας αποτελούν τα θεμέλια για να καταστήσουμε τη χώρα μας πρωταγωνίστρια στην αμυντική ναυπηγική βιομηχανία της Ευρώπης. Παραμένουμε απόλυτα δεσμευμένοι στο έργο μας, με τελικό ωφελημένο τον Έλληνα εργαζόμενο και την ελληνική κοινωνία συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του έταιρου μεγάλου πρωταγωνιστή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, Γιώργου Προκοπίου, προέδρου των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στην σύντομη τοποθέτησή του επεσήμανε τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον πρόεδρο της ΕΕΝ Πάνο Ξενοκώστα ενώ τόνισε τις επενδύσεις που έχουν γίνει στα ναυπηγεία για να βγουν από την δεκαετή απαξίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι υπάρχει έδαφος και διάθεση για την από κοινού συνεργασία των μεγάλων αμυντικών εταιρειών της χώρας. Άλλωστε αυτή είναι μία πρακτική που ακολουθούν όλες οι χώρες που έχουν αποκτήσει μεγάλα ναυπηγεία, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία, παρότι υπολείπονται σε ναυτοσύνη και στόλους από την Ελλάδα.
Εξίσου σημαντική τοποθέτηση, προς την κατεύθυνση των συνεργιών για την διεκδίκηση μέρους της πίτας του ευρωπαϊκού προγράμματος ήταν αυτή του Κρίστιαν Χατζημηνά, ιδρυτής του ομίλου EFA. Όπως τόνισε, εκπροσωπεί έναν όμιλο ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές άνω των 2 δισ. ευρώ, έχοντας εφοδιάσει με διόπτρες ακόμη και τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Διατύπωσε το δεδομένο ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ωστόσο, τόνισε ότι οι συμφωνίες δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά να συνοδεύονται και από στρατηγική προώθησης των ελληνικών αμυντικών συστημάτων σε διεθνές επίπεδο, κεντρικά από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους Γάλλους, του Ιταλούς και τους Γερμανούς.
Όπως εξηγούσαν στο enikos.gr πηγές που έχουν άποψη επί της συνάντησης, αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την καταγραφή των προθέσεων από την Προεδρία της Κυβέρνησης, που έχει σκοπό την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τον συντονισμό σε κεντρικό επίπεδο της προσπάθειας συμπράξεων και ενίσχυσης της αμυντικής – ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.
Στα πρότυπα του Λευκού Οίκου
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο φύλλο της 28ης Απριλίου της απόφασης, που υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας.
Ουσιαστικά, όπως μας τονίζεται, με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Κυβέρνησης αποκτά χαρτοφυλάκιο, το οποίο, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ διευρύνεται και με χαρακτηριστικά που καλύπτουν κάθε μορφή υβριδικής επίθεσης αλλά και χειρισμού θεμάτων ΝΑΤΟ.
«Επί της ουσίας στο Μαξίμου δημιουργείται μία Γραμματεία, η διάρθρωση και λειτουργία της οποίας παραπέμπει στο Cabinet του Λευκού Οίκου, ώστε να λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο οι αποφάσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς Εθνικής Ασφάλειας» μας εξηγούν αρμόδιες πηγές.
Ανάμεσα στα άλλα, ξεχωρίζει η δημιουργία και αυτοτελούς τμήματος θεμάτων ΚΥΣΕΑ, του οποίου επιχειρησιακός στόχος είναι η υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ ως προς τον συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων σε θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.
2. Το Αυτοτελές Τμήμα Θεμάτων ΚΥΣΕΑ είναι αρμόδιο για:
α) Την υποστήριξη της λειτουργίας του ΚΥΣΕΑ,
β) την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ,
γ) την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ,
δ) την υποστήριξη διυπουργικών πολιτικών αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΑ,
ε) την παρακολούθηση πολιτικών αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΑ που αφορούν στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, τα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων και τα μείζονα προ- γράμματα εκσυγχρονισμού, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού.
Πρακτικά, το θέμα συντονισμού των εξοπλισμών της χώρας, σταδιακά θα αλλάξει, σε μία προσπάθεια να μην υπάρχουν παραφωνίες σε ότι αφορά την κατεύθυνση αλλά και τις συμμαχίες, με τις συμπράξεις που θα δημιουργούνται.
Κύριος στόχος είναι η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας εν ευθέτω χρόνο να ξεπεράσει το 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα, που έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε πάνω από το 40%, με την Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων από τη μεριά της να τονίζει ότι τα ναυπηγεία της χώρας είναι έτοιμα για ανάληψη 70% κατασκευαστικού έργου.