Για πρώτη φορά στη χώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

Πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που οριοθετεί τις δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας, εκδόθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Όπως σημειώνεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου. Ο ΘΧΣ συνιστά ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας, αποτυπώνοντας με ευκρίνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με σεβασμό στην αδήριτη ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, επισημαίνεται εξάλλου ότι: «Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση:

Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την εκπόνηση της ΕΧΣΘΧ συνέθεσε συχνά αντικρουόμενες κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, προκειμένου να υπηρετήσει μια σειρά αλληλένδετους στόχους, όπως η κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων, η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών, η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η ιχθυοκαλλιέργεια και η ενίσχυση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος. Ο ΘΧΣ λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποδίδει έμφαση στη διαβούλευση και συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, μέσα από τη συγκρότηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.

Με τον ΘΧΣ και την ΕΧΣΘΧ, η Ελληνική Πολιτεία για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, υλοποιώντας την υποχρέωση που απορρέει από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και ασκώντας τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Για πρώτη φορά στη χώρα Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας – 13 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ με τη μορφή ερωταπαντήσεων:

Τι είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός;

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές.

Ταυτόχρονα, προσδιορίζει τη συμβατότητα και την παράλληλη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, με γνώμονα πάντοτε τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων περιοχών και την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων. Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως δε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στην οδηγία 2014/89/ΕΕ και εκπληρώνεται, με αυτόν τον τρόπο, η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας. Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία αυτή δεν θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των κρατών μελών επί των θαλάσσιων υδάτων, τα οποία απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε από την UNCLOS.

Ποιος είναι ο στόχος του;

Η οργάνωση του θαλάσσιου χώρου, η ομαλή αλληλεπίδραση χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά την εκπόνηση του ΘΧΣ θα ληφθούν υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές παράμετροι, για δραστηριότητες όπως:

  • η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -μεταξύ άλλων- δια του ορισμού θαλάσσιων πάρκων,
  • η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των ενάλιων αρχαιοτήτων,
  • η βελτίωση και προστασία των θαλασσίων μεταφορών,
  • η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη,
  • η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας και ιδιαίτερα των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και των υπεράκτιων αιολικών μας πάρκων,
  • η ιχθυοκαλλιέργεια,
  • η ενίσχυση των διασυνοριακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της άμεσης περιφέρειάς της.

Με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, δίνεται η δυνατότητα μίας συντεταγμένης -και όχι αποσπασματικής- οριοθέτησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και τη διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σε συνέχεια των στρατηγικών προτεραιοτήτων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο 9ο «Our Ocean Conference», ο Σχεδιασμός αποτελεί μέρος μιας ολιστικής πολιτικής χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας σε θάλασσα και στεριά, που προοδευτικά υλοποιείται από την ελληνική Κυβέρνηση.

Γιατί κατατίθεται τώρα ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός;

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί έναν Οδικό Χάρτη αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων μας. Συνεπώς, η σχεδίασή του αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαβούλευσης με συναρμόδια Υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες. Ο ΘΧΣ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά.

Γιατί χωρίστηκε ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός σε 4 χωρικές ενότητες;

Γιατί, με αυτόν τον τρόπο, απεικονίζεται η διοικητική διάρθρωση των αντίστοιχων Περιφερειών. Θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων, όπως συνέβη και με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (12 από τα συνολικά 13 έχουν ήδη δημοσιευθεί, ενώ δρομολογείται και το 13ο).

Πού δημοσιεύεται ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες;

Δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, όπως προβλέπεται στην Ελλάδα, ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναρτάται στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες της. Παράλληλα θα υπάρξουν και δράσεις ενημέρωσης από το ΥΠΕΝ.

Έχει γεωπολιτική σημασία ο ΘΧΣ;

Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθορίστηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ένωσης και με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ιδίως, δε, με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός υλοποιεί μία σειρά από ευρωπαϊκές στρατηγικές και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΞ με τη μορφή ερωταπαντήσεων:

Γιατί είναι σημαντική κίνηση η κατάρτιση και η εξειδίκευση και αποτύπωση σε χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού; (ΘΧΣ)

Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες).

Δηλαδή τι αποτυπώνει ο χάρτης;

Οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.

Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές.

‘Αρα ο χάρτης αποτυπώνει την ΑΟΖ της Ελλάδας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας (στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η διαδικασία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών έχει διαφορετικό αντικείμενο από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίος αφορά τη διαδικασία με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη των οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων.

Συνεπώς, ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ.

Αποτυπώνει την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια (στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο);

Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Πώς συνδέεται η κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με την κυριαρχία και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η εξειδίκευση του με χάρτη αποτελεί αποτύπωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας – όχι άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

H κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο σχεδιασμού. Προϋπάρχει και δεν επηρεάζεται από αυτόν.

Γιατί η κυβέρνηση καταθέτει τώρα τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό;

Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες.

Η κατάρτιση του ΘΧΣ πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. ‘Αρα εγκαταλείπετε τον ελληνοτουρκικό διάλογο;

Το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία.

Εξάλλου, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά σε μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. που απορρέει από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες και εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης σειράς Ευρωπαϊκών Στρατηγικών, όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (EUMSS-EU Maritime Security Strategy).


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Κριστίν Λαγκάρντ: Στο πλευρό του προέδρου της Fed έπειτα από την επίθεση Τραμπ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πότε μονομαχεί με τον Αρτούρ Φις και πού θα μεταδοθεί απευθείας ο προημιτελικός στη Βαρκελώνη

Σοκ στη Μαγνησία: Σκοτώθηκε 20χρονη σε τροχαίο – Κρίσιμη η κατάσταση των γονιών της στη ΜΕΘ

Ο Πάπας Φραγκίσκος αιφνιδίασε με επίσκεψη στις φυλακές Ρετζίνα Τσέλι της Ρώμης

Έλον Μασκ: Η SpaceX θριαμβεύει στη διεκδίκηση της αντιπυραυλικής ασπίδας «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ

Τζένη Μπαλατσινού: Πασχαλινές δημιουργίες στην Πάτμο – Απαθανατίζει οικογενειακές στιγμές με τον Παναγιώτη Αντώνιο

Σοκ στη Μαγνησία: Σκοτώθηκε 20χρονη σε τροχαίο – Κρίσιμη η κατάσταση των γονιών της στη ΜΕΘ

Καραμέρος: Φέτος το πιο ακριβό Πάσχα όλων των εποχών εξαιτίας των καρτέλ της αισχροκέρδειας

Νέο επεισόδιο στη μάχη για τα έκτακτα δρομολόγια στις Κυκλάδες το Πάσχα

Χρυσοχοΐδης: Εκτίναξη 1000% στα αυτόφωρα για παραβάσεις Κ.Ο.Κ. στην Αττική μέσα σε ένα έτος

Βίντεο: Καρέ καρέ η συγκλονιστική στιγμή που άνδρας εκτοξεύεται κρεμασμένος από ελικόπτερο

Παρί Σεν Ζερμέν: Το μυστήριο με τα «εξαφανισμένα» λάστιχα του πούλμαν και η αποκάλυψη πίσω από τη viral φωτογραφία

Πάσχα: Αναλυτικά τα δρομολόγια των Μέσων Μεταφοράς τις γιορτινές ημέρες – Πότε σταματούν το Μεγάλο Σάββατο

Πανελλήνιες 2025: Τα προτεινόμενα θέματα και οι απαντήσεις στη Πληροφορική

Μαρινάκης: Επέλεξε πασχαλινές λαμπάδες παρέα με τον γιο του

00:00 / 00:00

Παπαστεργίου: Έρχονται άμεσα οι πολιτικές ταυτότητες και για τους ένστολους

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι ξεκινά η ψηφιοποίηση των δικαστικών...

Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο: Η εξωτερική πολιτική απαιτεί στιβαρότητα, σοβαρότητα και στρατηγική, όχι...

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο, σημειώνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική χρειάζεται στιβαρότητα, σοβαρότητα και σχέδιο και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια»...

Αποκάλυψη: Πού θα γιορτάσουν το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί – Ποιοι παραμένουν στην πρωτεύουσα

Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί θα πραγματοποιήσουν μικρές αποδράσεις από την Αθήνα κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, με στόχο να ξεκουραστούν και να...

Κοντογεώργης: Πυλώνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, αναφέρθηκε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), τονίζοντας τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας. Για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι ανθρώπινες...

Αποκαλύπτεται ο χάρτης με τις «Θαλάσσιες Ζώνες», το «Καλώδιο» και τα κρίσιμα διδάγματα από το Oruc Reis

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών του χάρτη με τον ορισμό των Θαλάσσιων Ζωνών της Ελλάδας έφερε βραχυκύκλωμα στην Τουρκία αλλά και νέα...

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Το μήνυμα της στρατηγικής της Αθήνας, η “μάχη” των χαρτών...

Μια σειρά από αποφάσεις που αφορούν στην εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο, καθώς και στην περαιτέρω αμυντική θωράκιση της Ελλάδας έλαβε το ΚΥΣΕΑ...

Κατρίνης: «Η καλύτερη άμυνα δεν είναι η επίθεση, κύριε Δένδια»

Ο Μιχάλης Κατρίνης ασκεί κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, κατηγορώντας τον ότι δεν ενημέρωσε επαρκώς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με...

Κωνσταντινόπουλος: Η αποκαλυπτική τοποθέτηση για τη διαγραφή Μπατζελή

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε με συμβολικό τρόπο την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αναστείλει την κομματική ιδιότητα της Κατερίνας Μπατζελή για ένα έτος.Μέσω...

Τσουκαλάς για Εξάρχεια: Η καθολική απαγόρευση συναυλιών σε γειτονιές της Αθήνας συνιστά κραυγαλέα...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, ασκεί κριτική στην απαγόρευση συναυλιών σε περιοχές της Αθήνας.Χαρακτηρίζει την απόφαση ως ομολογία αδυναμίας των αρχών να...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» ενισχύουμε κάθε ελληνικό νοικοκυριό

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο διπλασίασε τον προϋπολογισμό στα 2 δισ. ευρώ,...

Παπασταύρου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: «Ορόσημο για το μέλλον – Επιλύεται μια...

«Η εθνική στρατηγική και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος...

ΣΥΡΙΖΑ για Θαλάσσιο Χωροταξικό: «Αδικαιολόγητη ολιγωρία 4 ετών πριν την αποκάλυψη»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένη κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρέθηκε εκτεθειμένη από το Δεκέμβριο του 2021 μετά...

Χρυσοχοΐδης: «Τα Εξάρχεια δεν είναι πλέον άβατο ανομίας» – Ο απολογισμός του υπουργείου...

Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επανήλθε στο ζήτημα της ασφάλειας στην περιοχή, παρουσιάζοντας...

ΚΚΕ: Ο «θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός» εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, όχι προστασία...

«Ο πολυδιαφημισμένος ”θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός” υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, του...

Καραγκούνης: Η Ελλάδα αναδεικνύει τον κοινωνικό διάλογο ως θεμελιώδη πυλώνα για δίκαιη ψηφιακή επανάσταση

Ο υφυπουργός Εργασίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Απασχόλησης στη Βαρσοβία, όπου συζητήθηκαν σημαντικές προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, με έμφαση στην...

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τις Ιερές Ημέρες της Μ. Εβδομάδας για να αποκαλύψει το σχέδιο εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων

Η Ελληνική Λύση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, κατηγορώντας την ότι υποχρεώθηκε να τον εγκρίνει μετά από...

ΠΑΣΟΚ: Χρειάστηκε ευρωπαϊκή καταδίκη και τουρκική πρόκληση, για να καταθέσει η κυβέρνηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Έπρεπε να προηγηθεί μια ευρωπαϊκή καταδίκη και ένας τουρκικός χάρτης, για να υποβάλει η κυβέρνηση με πολυετή καθυστέρηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας,...

Χατζηδάκης: Η απάντησή του για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup – «Προφανώς δεν συνωμότησαν υπέρ της Ελληνικής Κυβέρνησης»

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup, αναγνωρίζει τα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιτυχημένη ανάκαμψη από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις εξαιρετικές...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Πόρτο Ράφτη: «Για έναν ηλίθιο να χαθεί άδικα;», ξεσπά ο πατέρας της 30χρονης που...

Μια 30χρονη γυναίκα που είχε εξαφανιστεί στον Άλιμο βρέθηκε...

Νικολέτα Κοτσαηλίδου: «Ευχόμουν να γεννηθώ άντρας! Λατρεύω τις γυναίκες αλλά…»

Η Νικολέτα Κοτσαηλίδου προσκλήθηκε στην εκπομπή The 2night show...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ