Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά κάλεσε το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει άμεσα τον Κανονισμό για τη γονική σχέση, προκειμένου να τερματιστούν οι διακρίσεις που πλήττουν εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη, ιδίως σε οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ.
Η έλλειψη ενιαίου θεσμικού πλαισίου προκαλεί νομικές δυσκολίες και εμπόδια στην καθημερινότητα των οικογενειών, όπως στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.
Η Κουντουρά τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης της γονικής σχέσης σε όλα τα κράτη-μέλη, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο απαιτεί ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά.
Πιο αναλυτικά:
Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ζήτησε από το Συμβούλιο να υιοθετήσει άμεσα τον Κανονισμό για τη γονική σχέση, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, ώστε να τερματιστούν οι απαράδεκτες διακρίσεις που σήμερα υφίστανται εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λόγω των σημερινών στρεβλώσεων και απουσίας ενιαίου θεσμικού πλαισίου, τα παιδιά και οι γονείς, κυρίως οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ, όταν ταξιδεύουν ή αλλάζουν τόπο διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων εμπόδια και καθυστερήσεις στην έκδοση ταυτότητας και άλλων πιστοποιητικών, στη διευθέτηση των ζητημάτων κληρονομιάς, στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, δύο εκατομμύρια παιδιά μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζουν νομικές δυσκολίες λόγω μη αναγνώρισης των γονέων τους σε άλλα κράτη-μέλη.
Η Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση- ορόσημο για τον Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά, πίεσε για να καταρτιστεί αυτός ο Κανονισμός και το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Γονικής Σχέσης, που προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού.
Επικαλέστηκε το Διεθνές Δίκαιο που ξεκάθαρα ορίζει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς διακρίσεις και τόνισε την αυτονόητη υποχρέωση η αναγνώριση της γονικής σχέσης σε ένα κράτος-μέλος να συνεπάγεται αναγνώρισή της σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H νομοθεσία που έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο δεν αλλάζει το ουσιαστικό Οικογενειακό Δίκαιο των κρατών-μελών, αλλά εστιάζει στην εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κανόνων ως προς το Διεθνές Ιδιωτικό Δίκαιο, για την επίλυση των υποθέσεων διασυνοριακά.
H ομιλία της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:
Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς διακρίσεις.
Στην πράξη όμως, όταν μια οικογένεια μετακινείται από ένα ευρωπαϊκό κράτος- μέλος σε ένα άλλο, μπορεί να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη πραγματικότητα της μη αναγνώρισης της γονικής σχέσης που έχει θεμελιωθεί σε άλλο κράτος-μέλος.
Αυτή η νομική ανασφάλεια δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην καθημερινότητα χιλιάδων οικογενειών: απ’ την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, μέχρι ζητήματα διαμονής και κληρονομικών δικαιωμάτων.
Ο Κανονισμός για τη γονική σχέση είναι ένα απαραίτητο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι:
-αν είσαι γονέας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, πρέπει να αναγνωρίζεσαι ως γονέας σε όλες τις χώρες της Ένωσης.
-κάθε παιδί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρισμένα και προστατευμένα τα δικαιώματά του, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του και του τύπου της οικογένειάς του.
Το Συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει άμεσα τον Κανονισμό, για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη διάκριση σε βάρος εκατομμυρίων παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.