Από το Μέγαρο Μαξίμου, αύριο, αναμένεται να γραφτεί ένα ακόμη κεφάλαιο στο μακροχρόνιο σίριαλ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός Οργανισμού που από πυλώνας της αγροτικής πολιτικής της χώρας μετατρέπεται σταδιακά σε σύμβολο διοικητικής αστοχίας και ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Σύμφωνα με agrocapital.gr, η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και Ευρωπαίων τεχνοκρατών, δεν έχει απλώς συντονιστικό χαρακτήρα έχει χαρακτήρα μεταμόρφωσης.
Αυτό το “διάλυση”, όμως, έχει τα χαρακτηριστικά μιας τεχνοκρατικής αναγέννησης. Η ΑΑΔΕ, μηχανισμός γνωστός για την αυστηρή του δημοσιονομική λειτουργία αλλά άγνωστος στον κόσμο των βοσκοτόπων, φαίνεται πως ετοιμάζεται να φορέσει αγροτικά. Όχι χωρίς βοήθεια: προβλέπεται η δημιουργία θέσης υποδιοικητή ειδικού επί των αγροτικών θεμάτων, ενώ η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, ήδη βρίσκεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρτογραφώντας τα όρια μιας επικείμενης ψηφιακής ένωσης μεταξύ χρηματοροών και γεωχωρικών δεδομένων.
Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας· είναι διοικητικός υβριδισμός με φόντο το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της ελληνικής αγροτικής πολιτικής. Οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για παράνομες επιδοτήσεις βοσκοτόπων και οι απειλές για καινούργια πρόστιμα , και τα παλιά άνω των 400 εκατ. ευρώ, έχουν μετατρέψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε φάντασμα του εαυτού του.
Σήμερα, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Οργανισμός βρέθηκε στις επάλξεις: το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε επειγόντως το οργανόγραμμα και πλήρη ανάλυση λειτουργίας. Ένα τεχνοκρατικό report που μυρίζει όχι απλώς αναδιάρθρωση, αλλά πιθανόν κατάργηση.
Αλλά ποιος θα μείνει «λευκός» σε αυτόν τον πίνακα; Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για ένα σύστημα που επί χρόνια επένδυσε σε τεχνικές λύσεις με πολιτικά παραθυράκια και ψηφιακούς συμβιβασμούς;
Το διακύβευμα, πλέον, δεν είναι μόνο η επιβίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά το αν η νέα δομή,όσο ψηφιακή κι αν είναι – μπορεί να εγγυηθεί διαφάνεια, ταχύτητα και δικαιοσύνη. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αντικατασταθεί ένα σύστημα, είναι να πιστέψει ξανά ο αγρότης ότι η πολιτεία δεν τον αντιμετωπίζει σαν αριθμό σε έναν χάρτη με στρέμματα.
Και ίσως στην πιο σκοτεινή στιγμή αυτού του θεσμού, η λύση να μην έρθει από έναν νέο φάκελο, αλλά από έναν αλγόριθμο. Ή, πιο σωστά, από τη συνειδητοποίηση ότι η γεωργία του αύριο δεν μπορεί να βασίζεται στα ψεύδη του χθες.
Μέχρι τότε, η ιστορία γράφεται στο Μαξίμου. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά θα τη διαβάσει και η ιστορία.
πηγή: agrocapital.gr