Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εθνικό Υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», το Κέντρο Δεδομένων Λαυρίου και το AI Factory «Φάρος»

Ερωτήματα και απαντήσεις για τον υπερυπολογιστή Δαίδαλος, το Κέντρο Δεδομένων Λαυρίου και το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης Φάρος στην Ελλάδα.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον νέο εθνικό υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», το Κέντρο Δεδομένων Λαυρίου και το AI Factory «Φάρος», όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο «Δαίδαλος» αναμένεται να ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, προσελκύοντας διεθνείς επενδύσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 58,9 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, το AI Factory «Φάρος» θα προωθήσει την καινοτομία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την ανάπτυξη ηθικά υπεύθυνων εφαρμογών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά:

Σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την έναρξη υλοποίησης του νέου εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», του Κέντρου Δεδομένων Λαυρίου και του AI Factory «Φάρος» απαντά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έπειτα από τις επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η σχετική ανακοίνωση με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων έχεις ως εξής:

Ποια η σημασία του έργου ΔΑΙΔΑΛΟΣ; Ποια η αξία του;

Ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να την τοποθετήσει ως πρωτοπόρο στο χάρτη των υποδομών ψηφιακής τεχνολογίας, της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας. Η σημασία του έγκειται στην εξαιρετικά υψηλή υπολογιστική του ισχύ, η οποία θα στηρίξει ερευνητικά έργα κρίσιμης σημασίας σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η εξατομικευμένη ιατρική, η μετεωρολογία, η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών.

Επιπλέον, ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ αναμένεται να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις και συνεργασίες, να συμβάλει στην επιστροφή εξειδικευμένων Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα των προηγμένων τεχνολογιών.

Παράλληλα, η λειτουργία του θα έχει ευρύτερο κοινωνικό όφελος, καθώς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την απορρόφηση εξειδικευμένου προσωπικού, προωθώντας τη γνώση και την καινοτομία. Ενδεικτικά, για την προετοιμασία του χώρου και του υπερυπολογιστή αναμένεται να απασχοληθούν περίπου 200 εργαζόμενοι στην εταιρεία MainSys ΑΕ καθώς, ενώ ήδη έχουν εμπλακεί 30 άτομα από την ΕΔΥΤΕ στη φάση σχεδιασμού. Επιπλέον κατά τη λειτουργία του υπερυπολογιστή, για την υποστήριξη και την αξιοποίησή του, απαιτούνται περισσότεροι από 50-60 εργαζόμενοι της ΕΔΥΤΕ.

Ποια είναι η συνολική επένδυση για τον εθνικό υπερυπολογιστή; Ποια η πηγή χρηματοδότησης;

Το συνολικό κόστος του έργου (και για τις δύο συμβάσεις) είναι 58,9 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ευρωπαϊκό οργανισμό EuroHPC JU.

Το έργο κατακυρώθηκε έπειτα από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό στην ανάδοχο εταιρεία Hewlett Packard Enterprise με αντικείμενο την προμήθεια και την εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με προϋπολογισμό 41 εκ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Επίσης, μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, κατακυρώθηκε στην ανάδοχο εταιρεία ΜainSys ΑΕ το αντικείμενο της διαμόρφωσης των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών και η διαμόρφωση νέου κέντρου δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκου Λαυρίου, με προϋπολογισμό 17,9 εκ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ποιος ο σκοπός και το όφελος για την κοινωνία και το κοινό στο οποίο απευθύνεται;

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα ενισχύσει την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η εξατομικευμένη ιατρική και η μετεωρολογία, η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών. Θα προσελκύσει νέους επιστήμονες, θα συμβάλλει σε έρευνα παγκόσμιας κλάσης και θα μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Κέντρο Δεδομένων Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου

Πόσο κόστισε; ποια η πηγή χρηματοδότησης;

Το έργο κατακυρώθηκε έπειτα από διαγωνισμό, στην ανάδοχο εταιρεία ΜainSys ΑΕ και αφορά στη διαμόρφωση των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών και στη διαμόρφωση νέου κέντρου δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκου Λαυρίου, με προϋπολογισμό 17,9 εκ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ποιο κτίριο θα εγκατασταθεί ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ;

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα τοποθετηθεί στο ιστορικό κτήριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται στο ΤΠΠΛ.

Ποια η ιστορική σημασία του κτιρίου;

Το κτίριο, με εμβαδόν περίπου 1.500τ.μ., χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς. Αποτέλεσε έναν από τους πρώτους ηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία. Η συνολική ανάπλαση αφορά 2 κτίρια, το κτίριο της Καμινείας και του παλαιού Πλινθοποιείου, τα οποία θα στεγάζουν όλες τις υποστηρικτικές υποδομές, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, συνολικής έκτασης 3.000τ.μ..

Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κτίριο για τον ΔΑΙΔΑΛΟ;

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε βάσει τόσο της ιστορικής του αξίας όσο και της τεχνικής του σπουδαιότητας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της εξέλιξης της ελληνικής βιομηχανίας και επιστήμης. Εξάλλου, το ΤΠΠΛ στεγάζει αρκετές νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, εργαστήρια του ΕΜΠ, καθώς επίσης και ιδρύματα πολιτισμού και τέχνης, αποτελώντας μία κοιτίδα ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων προϊόντων και δραστηριοτήτων τεχνολογικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του χώρου;

Η προετοιμασία για τη διαμόρφωση του χώρου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων του νέου Κέντρου Δεδομένων στο κτήριο του πρώην Ηλεκτρικού σταθμού πραγματοποιείται σε μία από κοινού προσπάθεια μεταξύ, εξειδικευμένου προσωπικού της ΕΔΥΤΕ – GRNET, ομάδας επίλεκτων αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και στελεχών του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ) που διαθέτει τους χώρους. Η υλοποίηση γίνεται με τη μέριμνα, φροντίδα και επίβλεψη της ΕΔΥΤΕ ΑΕ.

Τι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο;

H αποκατάσταση περιλαμβάνει:

  • Λεπτομερή ιστορική ανάλυση για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας.
  • Εργασίες στατικών ενισχύσεων, αποκατάστασης και αναπαλαίωσης των κτιρίων στο σύνολο του κελύφους αυτών, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν στατικά διατηρώντας το ύφος, την αρχιτεκτονική και την αισθητική των κτιρίων.
  • Διαμερισματοποίηση του χώρου για την φιλοξενία Κέντρου Δεδομένων (ΚΔ) HPC και μέρους του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE Cloud).
  • Δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ειδικές συνθήκες του υπερυπολογιστή (δημιουργία κελύφους ελλειπτικού σχήματος με σκοπό τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, την προστασία από εξωγενείς παράγοντες και τον έλεγχο προσβασιμότητας εντός του χώρου του υπολογιστικού συστήματος)
  • Μετατροπή του χώρου σε επισκέψιμο κέντρο.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ σέβεται το περιβάλλον;

Ο σχεδιασμός του έργου έγινε με κριτήριο την ελάχιστη δυνατή όχληση του περιβάλλοντος, με σεβασμό στο κτίριο και την ιστορικότητα του, χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, τεχνικές ψύξης με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας και βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ πώς υποστηρίζεται ενεργειακά;

Στο παρακείμενο κτίριο των πρώην Υποστέγων Καμινείας, εμβαδού περί τα 1450 m2, εγκαθίσταται ο ενεργειακός σταθμός με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 6 MVA, που φροντίζει για την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα, το υδρόψυκτο σύστημα κλιματισμού που αξιοποιεί free cooling τεχνολογίες για τον περιορισμό της ανάγκης μηχανικής συμπίεσης στην ψύξη και την εφεδρική ηλεκτρική ισχύ μέσω Ηλεκτρογεννητριών.

Οι υποδομές εγκαθίστανται σε κατάλληλο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον και το συνολικό τοπίο του χώρου, μεγιστοποιώντας τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία του Κέντρου Δεδομένων. Το υδρόψυκτο σύστημα κλιματισμού αξιοποιεί τεχνολογίες free cooling για τον δραστικό περιορισμό της ανάγκης μηχανικής συμπίεσης στην ψύξη

AI Factory «Φάρος»

Πότε ξεκινά το έργο;

Η επίσημη έναρξη του έργου AI Factories είναι η 1η Απριλίου 2025 και η διάρκειά υλοποίησης είναι 36 μήνες.

Πώς επελέγη η Ελλάδα για τη φιλοξενία του AI Factory Pharos;

Η επιλογή της Ελλάδας για τη φιλοξενία του Pharos έγινε από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πρώτα επτά AI Factories της Ε.Ε, μαζί με τις Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, και Φινλανδία. Πρόσφατα, προστέθηκαν και οι εξής χώρες που αναμένεται να υλοποιήσουν τα δικά τους εθνικά AI Factories: Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Σλοβενία.

Ποιοι ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες που οδήγησαν στην ανάληψη από τη χώρα μας ενός από τα πανευρωπαϊκά εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης

  • Η επερχόμενη κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, αλλά και βελτιστοποιημένου για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ (DAEDALUS).
  • Η ποιότητα της κοινοπραξίας που ασχολήθηκε με το εγχείρημα, που αποτελείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, το Υπερταμείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το ΕΚΕΤΑ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Έρευνας στην Κρήτη, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
  • Η σταθερή αρωγή της Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κοινοπραξία που ανέλαβε την υποβολή της πρότασης, δεδομένης της προσήλωσής της στο στόχο που έχει τεθεί να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ψηφιακή εποχή, καθιστώντας την έναν ελκυστικό κόμβο για νεοφυείς επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Ποια η σημασία και τα οφέλη του έργου;

Το AI Factory Pharos στοχεύει στη δημιουργία ενός εθνικού οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), προάγοντας την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών, επιχειρηματικών και δημόσιων φορέων. Εστιάζει στους τομείς της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ηθικά υπεύθυνων AI εφαρμογών. Σε στενή συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις επιχειρήσεις και τους φορείς του δημόσιου τομέα, ο ΦΑΡΟΣ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων. Επιπρόσθετα, το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει να αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης και για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο.

Πώς συνδέεται με τον ΔΑΙΔΑΛΟ;

Ο νέος εθνικός υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα λειτουργήσει ως η υπολογιστική πλατφόρμα του AI Factory Pharos, προσφέροντας συνολικά υπολογιστική ισχύ 89 Pflops, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό ποσοστό αυτής για αποκλειστική χρήση από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω του Pharos. Διαθέτει επιπλέον σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης και η σύνδεση θα γίνει μέσω της ΕΔΥΤΕ και του RE-Cloud, με ταχύτητες έως 400Gbps. Ο Pharos κεφαλαιοποιεί τον υπερυπολογιστή ΔΑΙΔΑΛΟΣ (DAEDALUS), για την προώθηση μιας βιώσιμης και υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφέροντας πρόσβαση για επιχειρήσεις και ερευνητές, σε υπολογιστικούς πόρους υψηλής απόδοσης.

Πώς συνδέεται ο Φάρος AI Factory Ελλάδας με το οικοσύστημα τεχνολογίας και ποιες ομάδες θα ευνοηθούν από αυτό;

Το AI Factory Pharos θα έχει ευρεία επίδραση στην κοινωνία, προσφέροντας εφαρμογές σε τομείς όπως η ιατρική, η μετεωρολογία, η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών, κ.α. Η σύνδεσή του με το οικοσύστημα καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων startups, μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), ερευνητικών ιδρυμάτων και δημόσιων οργανισμών, θα ενισχύσει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων μέσω της αξιοποίησης υπολογιστικών πόρων και εργαλείων AI.

Οι πρώτες ομάδες που θα επωφεληθούν από αυτό το έργο θα είναι εκείνες που θα αξιοποιήσουν πρώτες αυτές τις τεχνολογίες, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συμβάλλοντας στην επιστροφή εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα (brain regain). Το έργο αυτό θα ενισχύσει το οικοσύστημα καινοτομίας, προσφέροντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την καινοτομία σε διάφορους τομείς.

Ποιο το όφελος για την κοινωνία, την χώρα και την ΕΕ;

Το AI Factory Pharos αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την τεχνολογική αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Αναμένεται να προωθήσει την υπεύθυνη χρήση της ΤΝ, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να προσφέρει λύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον.

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός και οι πηγές χρηματοδότησης του έργου;

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 50% χρηματοδοτείται από την κοινή επιχείρηση EuroHPC JU και το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από εθνικούς πόρους.

Ποιοι φορείς βρίσκονται πίσω από το AI Factory Pharos;

Το AI Factory Pharos σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από εθνική κοινοπραξία με επικεφαλής το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του φορέα του, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) και εταίρους το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος (ΕΚΕΦΕ-Δ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ και το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, σε άμεση συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Επιτροπής Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Strategic Foresight) της Κυβέρνησης.

Επιπλέον, συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: α) Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), β) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AΠΘ), γ) Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), δ) Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ε) Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ) καθώς και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την ΗΔΙΚΑ Α.Ε, φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ποιος είναι ο 3ρόλος της HPE στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα supercomputers;

Η HPE έχει σταθερή παρουσία στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα supercomputers και έχει συμμετάσχει σε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ηπείρου, όπως τα συστήματα HPC6 της Eni, Alps στην Ελβετία και το LUMI στη Φινλανδία, στο πλαίσιο EuroHPC JU. Αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας να υποστηρίζουμε την επιστημονική πρόοδο, την τεχνολογική καινοτομία και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις υψηλών προδιαγραφών.

Τι σημαίνει για την HPE η ανάπτυξη παραγωγικής υπολογιστικής ισχύος άνω του 1 Exaflop στην Ευρώπη;

Η συγκέντρωση supercomputers σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Ελλάδα, επιβεβαιώνει τον ενεργό ρόλο της HPE στην υποστήριξη κρίσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Πιστεύουμε ότι τέτοιες υποδομές ενισχύουν την ικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε ερευνητικές, βιομηχανικές και κοινωνικές προκλήσεις, παρέχοντας πρόσβαση σε πόρους υψηλής απόδοσης.

Sustainability

Ποια είναι η θέση της HPE σε θέματα βιωσιμότητας, ιδιαίτερα σε έργα HPC;

Η HPE προσεγγίζει τη βιωσιμότητα ως κρίσιμο παράγοντα σχεδιασμού και υλοποίησης των λύσεών της. Συστήματα όπως το LUMI, που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακά αποδοτική αρχιτεκτονική, αποτελούν καλό παράδειγμα της προσέγγισής μας. Επιπλέον, η δυνατότητα κατασκευής λύσεων HPC εντός της Ε.Ε., όπως στο εργοστάσιό μας στην Τσεχία, ενισχύει τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε τεχνολογικό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη; Πώς μπορεί να συμβάλει η HPE σε αυτό;

Η Ελλάδα διαθέτει το ταλέντο, τη γεωπολιτική θέση, και πλέον και τις κατάλληλες υποδομές για να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub καινοτομίας. Η HPE μπορεί να συμβάλει ενεργά προσφέροντας τεχνογνωσία, πρόσβαση σε διεθνή οικοσυστήματα, και λύσεις αιχμής που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και startups να καινοτομούν, να κλιμακώνουν και να εξάγουν τεχνολογία.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός σήμερα: Πυκνές νεφώσεις σαρώνουν τη χώρα με σποραδικές βροχοπτώσεις

ΗΠΑ: Η εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα δεν είναι βιώσιμη, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ

Ινδία: «Ξεπήδησαν από το δάσος και άνοιξαν πυρ» – Τουλάχιστον 26 νεκροί από την αιματηρή επίθεση σε τουρίστες στο Κασμίρ – Σκληρές εικόνες

Δομινικανή Δημοκρατία: Σαρώνουν μαιευτήρια για Αϊτινές μετανάστριες – Τις αρπάζουν με τα νεογέννητα στην αγκαλιά

ΗΠΑ: Υποχωρεί ο Τραμπ στην κόντρα με τον επικεφαλής της Fed – «Δεν έχω πρόθεση να τον αποπέμψω»

Ντόναλντ Τραμπ: Διπλωματικό ταξίδι-αστραπή σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και Κατάρ το τριήμερο 13-16 Μαΐου

Βίντεο: Διαιτητής αποβάλλει τετράποδο εισβολέα που επιμένει να παραμείνει στο γήπεδο

Ουκρανία: Το ΥΠΕΞ συγκάλεσε τον Κινέζο πρέσβη – Διατύπωσε έντονη ανησυχία για την εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο

Η Γη της Ελιάς: Η Χρυσούλα ξεμπροστιάζει τον Στάθη για το πάθος του τζόγου στην Αρετή

Μπαρτσελόνα – Μαγιόρκα 1-0: Ο Όλμο χάρισε τη νίκη στους Καταλανούς

Άνδρας απειλούσε να αυτοκτονήσει από την επιβλητική γέφυρα της Εγνατίας μετά τα διόδια Πολυμύλου

Zeekr 9X, πολυτέλεια Rolls-Royce στην τιμή μιας BMW X5

Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει τον αστέρα Ρεμί Καμπελά

Μάντσεστερ Σίτι – Άστον Βίλα 2-1: Θρίαμβος ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τους Πολίτες

Έκρηξη Εργκίν Αταμάν κατά Λούκα Μπάνκι: «Γιατί αποκάλυψες την προπόνησή μου στους παίκτες σου;»

00:00 / 00:00

ΔΝΤ: «Καταστροφικό πλήγμα» οι δασμοί Τραμπ – Ποιες οικονομίες θα παραλύσουν

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί ότι οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν «καταστροφικό πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, με την πιθανότητα ύφεσης...

Επιστροφή ενοικίου: Αποκαλύπτονται τα εισοδηματικά όρια – Δείτε τα ποσά και ποιοι δικαιούνται

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή ενοικίου για ενοικιαστές που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με στόχο την ανακούφιση από τις αυξημένες τιμές στέγασης....

Τράπεζα της Ελλάδος: Εκτοξεύθηκε κατά 5,4% η τουριστική κίνηση στο πρώτο δίμηνο του 2025

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025 αυξήθηκε κατά 5,4%, φτάνοντας τους 1,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η αύξηση αυτή...

Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και ΑΜΕΑ: Ποιοι οι δικαιούχοι, πότε θα το πάρουν

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους και το επίδομα των 250...

Η αποκάλυψη των μέτρων: Πώς θα εισπράξουν 250 ευρώ οι συνταξιούχοι και 800 ευρώ οι ενοικιαστές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ, με στόχο την κοινωνική και οικονομική ενίσχυση. Οι ενοικιαστές θα δικαιούνται επιστροφή ενοικίου κάθε...

Live – Η αποκάλυψη των οικονομικών μέτρων ανακούφισης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα οικονομικά μέτρα ανακούφισης, τα οποία εξειδικεύει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Οι λεπτομέρειες των μέτρων θα παρουσιαστούν σε ζωντανή...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποκαλύπτει στις 13:00 το πακέτο στήριξης

Στις 13:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης, μετά τη δημοσιοποίηση των θετικών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024, το...

Εκτοξεύεται στο 4,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024

Το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας για το 2024 ανήλθε στο 4,8% του ΑΕΠ, φτάνοντας τα 11,4 δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. ευρώ το 2023....

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποκαλύπτει στις 12:00 νέα μέτρα στήριξης – Ευχάριστες εξελίξεις για το...

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 12:00 νέα μέτρα στήριξης, με επίκεντρο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το πλεόνασμα της...

Η στρατηγική θωράκισης της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις

Η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από 77 μεταρρυθμίσεις και έργα με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις και τον πόλεμο...

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ: Πώς θωρακίζονται από κατασχέσεις – Τα δικαιώματα των δικαιούχων

Στο άρθρο αναλύεται η δυνατότητα των δικαιούχων επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ να προστατεύσουν τις παροχές τους από κατασχέσεις της Εφορίας. Ειδικότερα,...

Επιδοτήσεις για επιχειρήσεις σε μικρά νησιά: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων – Πλήρης οδηγός

Αρχίζουν στις 30 Απριλίου οι αιτήσεις για δύο νέα προγράμματα επιδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που απευθύνονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις...

Έρχονται δύο νομοσχέδια για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – Οι ανατροπές σε...

Η κυβέρνηση προετοιμάζει δύο νομοσχέδια για την απλοποίηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση σχολαζουσών κληρονομιών και δωρεών προς το...

Scope Ratings: 3 σενάρια για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ –...

Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings παρουσίασε τρία σενάρια για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με...

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες εντάσσονται στον «αυτόματο» και ποιοι θα εξασφαλίσουν έκπτωση 6% στον φόρο εισοδήματος

Από τις 25 Απριλίου 2025, περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι φορολογούμενοι θα...

Youth Pass: Αποκάλυψη αριθμού αιτήσεων μέχρι σήμερα – Έρχεται και το Market place

Μέχρι σήμερα, 66.765 νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών έχουν υποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα Youth Pass, που προσφέρει ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150...

Επίδομα παιδιού: Πότε πιστώνεται η δεύτερη δόση από τον ΟΠΕΚΑ – Τα κρίσιμα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για το ποσό και τη φορολογική...

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τη δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού για το 2025 στις 30 Μαΐου, για όσους υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Απριλίου....

Πάσχα 2025: Δείτε μέχρι πότε λειτουργούν καταστήματα και σούπερ μάρκετ σήμερα – Όλες οι χρηστικές πληροφορίες για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής

Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές μέχρι τις 3 το μεσημέρι στα καταστήματα και μέχρι τις 6 το...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Άρης Μουγκοπέτρος: «Έχασα ό,τι πιο πολύτιμο είχα, νόμιζα ότι ήταν φωτοβολίδα» – Η συγκλονιστική...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, μιλώντας από το νοσοκομείο μετά τον...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Σοφία Αλιμπέρτη: Αποχαιρέτησε την Πάρο – Το νέο κεφάλαιο και η αποτραβηγμένη ζωή της...

Η Σοφία Αλιμπέρτη, γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, αποφάσισε να...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ