Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει μια ξεχωριστή συνταγή για το γιορτινό τραπέζι, τηγανιά κοτόπουλο με κάστανα και αποξηραμένα φρούτα, που υπόσχεται να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους. Η συνταγή περιλαμβάνει κοτόπουλο, κρεμμύδι, πράσο, μήλο, αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα, βρασμένα κάστανα, και μια βελούδινη σάλτσα από μαυροδάφνη και κονιάκ. Το πιάτο ολοκληρώνεται με γαρνίρισμα από σχοινόπρασο, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που απογειώνει την εορταστική διάθεση.
Πιο αναλυτικά
Τα Χριστούγεννα και οι γιορτές πλησιάζουν και οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι μπορεί να φαντάζουν μακρινές αλλά δεν αργούν, έτσι λοιπόν η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φρόντισε από νωρίς να μας δώσει ιδιαίτερες και ξεχωριστές ιδέες που θα φέρουν νέες γεύσεις και μυρωδιές φέτος. Η τηγανιά κοτόπουλο με κάστανα και αποξηραμένα φρούτα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους με την βελούδινη σάλτσα από μαυροδάφνη και κονιάκ και θα απογειώσει την εορταστική διάθεση!
Πώς θα φτιάξετε την τηγανιά κοτόπουλο με κάστανα και αποξηραμένα φρούτα
Υλικά
- 4 φιλέτο κοτόπουλο κομμένα σε μπουκίτσες
- 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
- 30 gr ελαιόλαδο
- 1 κλων. θυμάρι
- 1 μήλο καθαρισμένο (κομμένο σε μικρά καρέ)
- 50 gr κονιάκ
- 50 gr μαυροδάφνη
- 200 gr ζωμό κότας
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
- 10 κάστανα βρασμένα
- 10 gr κρύο βούτυρο
- Λίγο σχοινόπρασο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση.
- Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου γύρω-γύρω, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Ρίχνουμε το μήλο και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα βρασμένα κάστανα, και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και τον ζωμό κοτόπουλου, και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να γλασάρει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αν θέλουμε πιο λαμπερή υφή, ρίχνουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο (όσο ένα καρύδι) και ανακινούμε το τηγάνι, ώστε να λιώσει με τη θερμότητα των υλικών.
- Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr






