Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που εκτέθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη και προκάλεσαν σάλο, χαρακτηρίζοντας τα βλάσφημα και προσβλητικά για την πίστη του.
Σε πρόσφατη εκπομπή του, σχολίασε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στον καλλιτέχνη, τονίζοντας πως τα έργα του κατακρεούργησαν τις εικόνες που πιστεύει και σέβεται.
Ο Αρναούτογλου υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό στην πίστη των άλλων και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παρουσίαση αυτών των έργων στην πινακοθήκη.
Πιο αναλυτικά
Το βράδυ της Τετάρτης 30 Απριλίου, στην εκπομπή του ΑΝΤ1, The 2night Show, βρέθηκε ως καλεσμένος ο Νίκος Φλώρος, ο οποίος είναι γλύπτης διεθνούς φήμης και μίλησε για το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας που δημιούργησε. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην αντιμετώπισή του από πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Εθνική Πινακοθήκη, δίνοντας έτσι την αφορμή στον Γρηγόρη Αρναούτογλου να ξεσπάσει για τα έργα που εκτέθηκαν πρόσφατα εκεί και προκάλεσαν σάλο.
Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, πριν από λίγο καιρό εκτέθηκαν τα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, τα οποία παρουσίαζαν θρησκευτικές εικόνες, με πολύ διαφορετικό τρόπο – δείτε τα εδώ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και επειδή θεωρήθηκαν βλάσφημα, ο βουλευτής του κόμματος Νίκη, Νίκος Παπαδόπουλος, βρέθηκε εκεί και προχώρησε στον βανδαλισμό τους – δείτε εδώ καρέ καρέ τη σκηνή.
Ο παρουσιαστής, λοιπόν, δεν θέλησε να αναφερθεί στο κομμάτι του βανδαλισμού, ωστόσο προχώρησε σε ένα ξέσπασμα για τα έργα αυτά, τονίζοντας πως πρόσβαλαν τον ίδιο και όσους πιστεύουν, σημειώνοντας πως στην ουσία κατακρεούργησε τις εικόνες των Αγίων.
Το ξέσπασμα του Γρηγόρη Αρναούτογλου για τα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης που προκάλεσαν σάλο
«Δεν θα μπω στη διαδικασία, αλλά, επειδή μου βγαίνει, θα πω πως στην Εθνική Πινακοθήκη είχατε χώρο να βάλετε τα έργα του… ούτε το όνομά του δεν θέλω να πω, γιατί δεν μ’ αρέσει και καθόλου σαν καλλιτέχνης. Οπότε, αφού δεν μ’ αρέσει σαν καλλιτέχνης, γιατί να πω το όνομα του; Αλλά πρόσβαλε εμένα, που πιστεύω στον χριστιανισμό, πήρε τις εικόνες που πιστεύω και μου τις έκανε με τσιγάρα και κέρατα. Έτσι γουστάρισε ο άνθρωπος, δικαίωμα του είναι, άμα το πάρετε έτσι καλά.
Να ξέρει όμως ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης που τα έκανε αυτά ότι τα είπα στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση δεν ασχολήθηκα καθόλου για να μην του δώσω χαρά. Στην Εθνική Πινακοθήκη, λοιπόν, είχατε χώρο να βάλετε κάποιον που δε σέβεται τη δική μου θρησκεία. Γιατί εγώ του συγκεκριμένου κυρίου, καλλιτέχνης ονομάζεται και καλλιτέχνη θα τον πω με όλο τον σεβασμό, αφού θέλει να νιώθει έτσι, θα του πω το εξής… Σε ένα δέντρο να πιστεύατε κύριε, σε μια όμορφη αμυγδαλιά, δεν θα έκοβα εγώ ούτε ένα λουλουδάκι της. Δεν θα άλλαζα το χρώμα ούτε σε ένα λουλουδάκι της για να σεβαστώ την πίστη σας.
Εσείς πήρατε και κατακρεουργήσατε ό,τι πιστεύω εγώ. Αλλά κατά τα άλλα είναι τέχνη, έχετε δίκιο, ζητάω συγνώμη. Να ξέρετε όμως ότι θα μπορούσα να κάνω άλλα πράγματα για να ασχοληθούν μαζί μου και δεν θα κατέστρεφα τίποτα αγαπημένο δικό σας μόνο και μόνο για να γυρίσετε να με κοιτάξετε. Από σεβασμό σε αυτό που πιστεύετε».