Η διαδικασία επιλογής 225 μόνιμων γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας θα πραγματοποιηθεί μέσω γραπτών εξετάσεων με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, οι οποίες θα έχουν βαρύτητα 75% στη συνολική βαθμολογία. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τρία μαθήματα: οργάνωση δικαστηρίων, συνταγματικό και δικονομικό δίκαιο, και γενική παιδεία, με τα δύο πρώτα να είναι σε μορφή multiple choice και το τρίτο σε ελεύθερη ανάπτυξη.
Συνιστάται η προετοιμασία με online τεστ, που βοηθούν στην εξοικείωση με το σύστημα εξετάσεων. Επιπλέον, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα προσόντα, όπως γνώση ξένης γλώσσας και χειρισμού Η/Υ, ενώ δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για τη συμμετοχή τους.
Πιο αναλυτικά
Με γραπτές εξετάσεις και με το σύστημα ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών (multiple choice) θα γίνει η επιλογή των 225 μονίμων γραμματέων στα δικαστήρια όλης της χώρας.
Κάθε ερώτηση θα συνοδεύεται από τέσσερις πιθανές απαντήσεις. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν μία από τις τέσσερις απαντήσεις – αυτήν την οποία θεωρούν, κατά την κρίση τους, σωστή.
Με δεδομένο ότι οι γραπτές εξετάσεις έχουν συντελεστή βαρύτητας 75%, γίνεται σαφές πως όσοι υποψήφιοι εξασκηθούν συστηματικά στο σύστημα multiple choice θα γράψουν καλά, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα μόνιμου διορισμού.
Μόνιμοι γραμματείς: Τα μαθήματα και η βαθμολογία
Οι ενδιαφερόμενοι για τις 225 μόνιμες θέσεις οφείλουν να γνωρίζουν οι εξετάσεις θα γίνουν σε τρία μαθήματα.
Τα μαθήματα είναι:
1) Οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών
2) Συνταγματικό και το δικονομικό δίκαιο
3) Γενική παιδεία
Τα δύο πρώτα μαθήματα θα εξεταστούν με το σύστημα multiple choice. Το τρίτο μάθημα (γενικής παιδείας) θα εξεταστεί με τη μορφή ελεύθερης ανάπτυξης.
Για κάθε μάθημα το άριστα είναι το 15, ενώ η βάση είναι το 8. Σε κανένα μάθημα δεν πρέπει να γράψει κανείς κάτω από 5.
Μόνιμοι γραμματείς: Αυτά είναι τα καλύτερα online τεστ
Ξεκινήστε τώρα την προετοιμασία σας με online τεστ. Τα τεστ αυτά αφενός σας βοηθούν να συγκρατήσετε την ύλη αφετέρου να εξοικειωθείτε με το σύστημα πολλαπλών επιλογών.
Δείτε πως είναι τα online τεστ:




Δεν υπάρχουν όρια ηλικίας για τη συμμετοχή σας στον γραπτό διαγωνισμό της ΕΣΔΙ, ωστόσο η προκήρυξη θα θέτει πρόσθετα απαραίτητα προσόντα τα οποία ανά βαθμίδα εκπαίδευσης είναι τα εξής:
- Οι υποψήφιοι των βαθμίδων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πρέπει να διαθέτουν “πολύ καλή” γνώση ξένης γλώσσας (Advance ή C1 ή C2).
- Οι υποψήφιοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να έχουν επίπεδο Β2 (Lower).
- Για όλες τις βαθμίδες είναι απαραίτητη η γνώση χειρισμού Η/Υ.