Με συγκεριμένο τρόπο θα βαθμολογηθηθούν τα γραπτά των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (προκήρυξη 1Γ/2025).
Με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ καθορίζεται πλήρως η διαδικασία έκδοση των αποτελεσμάτων και η βαθμολόγηση των γραπτών.
Οι χιλιάδες πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα συμμετάσχουν στις γραπτές εξετάσεις οφείλουν να γνωρίζουν τη διαδικασία γιατί αυτή συνδέεται άμεσα με την προτεραιότητα της προετοιμασίας τους.
Σημειώστε:
- Καθένα από τα δύο μαθήματα των εξετάσεων βαθμολογείται με κλίμακα από 0-100 μονάδες
- Η βαρύτητα των δύο μαθημάτων είναι ισοδύναμη. Δηλαδή 50% για καθένα από αυτά.
- Η τελική βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων προκύπτει μεσοσταθμικά από τα δύο μαθήματα.
Παράδειγμα: Υποθέτουμε ότι ο υποψήφιος γράφει στο μάθημα γενικών γνώσεων 90 μονάδες. Στο μάθημα των δεξιοτήτων – εργασιακής αποτελεσματικότητας γράφει 60 μονάδες. Η συνολική βαθμολογία του υποψηφίου στις γραπτές εξετάσεις είναι: 90+60=150 διά δύο = 75 (τελική βαθμολογία).
Με βάση τη βαθμολογία αυτή ο υποψήφιος θα καταταγεί στον πίνακα κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας.
Κάθε ειδικότητα θα έχει το δικό της ξεχωριστό πίνακα κατάταξης.
Σε κάθε ένα από τον πίνακα κατάταξης κατατάσσονται όλοι οι υποψήφιοι της ειδικότητας που συμμετείχαν στον γραπτό διαγωνισμό χωρίς καμία εξαίρεση.
Εάν, για παράδειγμα, στην ειδικότητα ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθιέσεων Πολιτών συμμετίχαν 5.000 υποψήφιοι τότε δημιουργείται ένας πίνακας κατάταξης από τη θέση <1> έως τη θέση <5.000>. Τη θέση <1> την κατέχει ο υποψήφιος με τα περισσότερα μόρια και την θέση <5.000> εκείνος με τα λιγότερα μόρια.
Είναι φανερό ότι επειδή δεν υπάρχει βαθμολογική βάση όλοι οι υποψήφιοι κατατάσσονται στον πίνακα, χωρίς να υπάρχουν επιτυχόντες και αποτυχόντες.
Γραπτός ΑΣΕΠ: Τι θα γίνει στη Β΄ Φάση
Στη δεύτερη φάση για την οποία θα χρειαστεί αίτηση ο υποψήφιος θα πρέπει, προσκομμίζοντας τα ανάλογα χαρτιά, να δημιουργήσει τα συνολικά μόριά του από τις προσαυξήσεις.
Σημειώστε ότι προσαυξήσεις δίνουν η εντοπιότητα, η άριστη γνώση ξένης γλώσσας, η οποιαδήποτε εμπειρία από δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ενδεχόμενα μεταπτυχιακά, διδακτορικό κλπ.
Είναι φανερό ότι όλο το “παιχνίδι” του μόνιμου διορισμού παίζεται στο καλύτερο δυνατό πλασάρισμα των υποψηφίων στον πίνακα κατάταξης της ειδικότητάς τους.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι απαιτείται κατάλληλη, εύστοχη προετοιμασία, προσαρμοσμένη πλήρως στις ανάγκες και την πρακτική του ΑΣΕΠ χωρίς υπέρογκη βιβλιογραφία και επαναλήψιμα τεστ τα οποία φέρνουν τον υποψήφιο στο κλίμα των εξετάσεων.
Χρειάζεται μία προετοιμασία η οποία δεν επιμένει σε “άχρηστες” γνώσεις που δεν θα χρειαστούν και που δεν είναι η ώρα οι υποψήφιοι να μάθουν καινούργια πράγματα. Ο κάθε πτυχιούχος έχει το πτυχίο του, δηλαδή τις γνώσεις.
Αυτό που απαιτείται τώρα είναι προετοιμασία to the point για να μπορέσει ο υποψήφιος να διοριστεί.