- Στην Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Bora, σχηματίστηκαν τουλάχιστον δέκα υδροστρόβιλοι, κυρίως στην περιοχή Αρίλλας.
- Οι υδροστρόβιλοι είναι στροβιλιζόμενες δίνες αέρα που σχηματίζονται πάνω από υδάτινες επιφάνειες και είναι ασθενέστεροι από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς.
- Η διάμετρος των υδροστρόβιλων κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και η διάρκεια ζωής τους είναι συνήθως λίγα λεπτά, με ικανότητα να προκαλέσουν ζημιές σε σκάφη.
Αντιμέτωποι με ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν χθες, Παρασκευή (29.11.24) οι κάτοικοι της Κέρκυρας, όταν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Bora σχηματίστηκαν υδροστρόβιλοι.
Συνολικά, σύμφωνα με το Meteoclub, σχηματίστηκαν τουλάχιστον δέκα υδροστρόβιλοι, οι περισσότεροι στην περιοχή Αρίλλας στη βορειοδυτική Κέρκυρα.
Μάλιστα, όπως δείχνουν εικόνες, στην ίδια περιοχή σχηματίστηκαν ταυτόχρονα 4 υδροστρόβιλοι.
Στη μετεωρολογία, ο ανεμοστρόβιλος που εκδηλώνεται πάνω σε υδάτινη επιφάνεια, ονομάζεται υδροστρόβιλος.
Αναλυτικότερα, ο υδροστρόβιλος είναι μία στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας. Αυτή η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος. Οι υδροστρόβιλοι είναι ασθενέστεροι από τους ανεμοστρόβιλους της ξηράς ενώ η ταχύτητά τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.
Η διάμετρος τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα ενώ η διάρκεια ζωής τους πάντα είναι σχεδόν είναι μόλις λίγα λεπτά. Πολλοί ωστόσο είναι ικανοί να καταστρέψουν μέχρι και σκάφη ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βγουν στη στεριά.