Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025 έχει ξεκινήσει, με τις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να αρχίζουν στις 30 Μαΐου και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) την επόμενη ημέρα. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης έως τις 8:00 π.μ., με την εξέταση να διαρκεί τρεις ώρες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα αντικείμενα που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων, ακόμα και αν είναι απενεργοποιημένα, με τον κίνδυνο μηδενισμού του γραπτού. Επιτρέπεται η κατοχή ταυτότητας, στυλό, γεωμετρικών εργαλείων και νερού, ενώ απαγορεύονται βιβλία, διορθωτικά και υπολογιστικές μηχανές.
Πιο αναλυτικά
Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025. Την ερχόμενη Παρασκευή (30.05.25) οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας), ενώ μία ημέρα αργότερα και συγκεκριμένα, το Σάββατο, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα γράψουν Νέα Ελληνικά.
Εν όψει της έναρξης των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2025, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία από τις 68.788 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα βασικά σημεία της διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται, ότι η έναρξη των πανελληνίων έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 8:30, ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 8:00. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 ώρες.
Το πρόγραμμα
Στις 30 Μαΐου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα των Πανελληνίων Εξετάσεων και συγκεκριμένα τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας), ενώ αυτοί των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στις 31 Μαΐου στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Στη συνέχεια, όσον αφορά τους υποψηφίους των ΓΕΛ, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής:
Έναρξη το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Συνέχεια, την 3η Ιουνίου, με εξέταση στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 5 έως και τις 16 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας.
Τι πρέπει να έχουν μαζί τους υποψήφιοι και τι απαγορεύεται
Για ακόμη μία χρονιά το πλαίσιο διεξαγωγής της των πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης θέτει αυστηρούς περιορισμούς για την αδιαβλητότητα της διαδικασίας και υπάρχει ρητή απαγόρευση κατοχής και χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους:
– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.
– Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων.
– Στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος.
– Γεωμετρικά όργανα, για τα μαθήματα που χρειάζονται.
– Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.
– Ρολόι χειρός, αλλά όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μολύβι στις απαντήσεις, παρά μόνον εάν ορίζεται σχετικά από τις οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους γόμα και ξύστρα.
Οι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους:
– Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις.
– Διορθωτικό (blanco) οποιασδήποτε μορφής (υγρό ή ταινία).
– Κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές.
Μηδενίζεται το γραπτό έστω και με απενεργοποιημένο κινητό
Για να μην βρεθούν οι υποψήφιοι προ εκπλήξεως και μηδενιστεί το γραπτό τους χωρίς τη δυνατότητα να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, σε κάθε περίπτωση πρέπει να μην έχουν στην κατοχή τους τόσο κατά την αναμονή των θεμάτων όσο και κατά τη διάρκεια της εξέτασης το κινητό τους τηλέφωνο και φυσικά να μην το χρησιμοποιήσουν.
Η απαγόρευση δεν εξαιρεί και την κατοχή απενεργοποιημένου κινητού τηλεφώνου.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας απαγορεύεται η κατοχή κινητού, έστω και απενεργοποιημένου, μέσα στην αίθουσα εξέτασης και συνιστά επαρκή λόγο για μηδενισμό του γραπτού.