Ο πάτερ Γεώργιος Ντάγκας, Έλληνας καθολικός κληρικός, σχολίασε την εκλογή του νέου Πάπα Λέοντα 14ου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκλογής ενός Ποντίφικα από τη Βόρεια Αμερική.
Ο Ντάγκας χαρακτήρισε τον νέο Πάπα «μετριοπαθή» και τόνισε ότι επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, εστιάζοντας σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοδικότητας.
Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία της άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας από τον Λέοντα 14ο, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενους Πάπες.
Πιο αναλυτικά
Η εκλογή του καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ ως νέου Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με το όνομα Λέων 14ος, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Ο πάτερ Γεώργιος Ντάγκας, κληρικός της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, μίλησε για τη σημασία της εκλογής αυτής και τον συμβολισμό της νέας παπικής θητείας.
«Καταρχήν ήταν μία έκπληξη», σημείωσε για το ότι ο Αμερικανός καρδινάλιος, Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, εξελέγη τελικά νέος Πάπας επιλέγοντας το όνομα Λέων 14ος, ο πάτερ Γεώργιος Ντάγκας, συμπληρώνοντας:
«Το επιβεβαιώνει και το ρητό ότι όποιος πάει για Πάπας, φεύγει καρδινάλιος, γιατί όπως είδαμε, τα ονόματα που ακούγονταν έντονα τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ τελικά διαψεύστηκαν», σχολίασε ο Έλληνας καθολικός ιερέας για τα προγνωστικά που ήθελαν άλλους να διαδέχονται τον αποθανόντα Πάπα Φραγκίσκο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τον νέο Πάπα ως «μετριοπαθή», προσθέτοντας πως «πιθανότατα θα βοηθήσει πολύ στη διαχείριση της ισορροπίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης».
Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της εκλογής ενός Ποντίφικα από τη Βόρεια Αμερική, για πρώτη φορά στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο του Πάπα Λέοντα 14ου ως πρώην προέδρου του Δικαστηρίου των Επισκόπων:
«Είναι ένας Πάπας που έχει μεγάλα πνευματικά κριτήρια, γιατί ήταν ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων – δηλαδή εκείνος που επέλεγε τους ιεράρχες για τις Εκκλησίες όλου του κόσμου. Ήταν από τους ανθρώπους που είχαν την τελική λέξη μαζί με τον Άγιο Πατέρα».
Αναφορικά με το πρώτο μήνυμα του νέου Ποντίφικα, ο πάτερ Γεώργιος Ντάγκας παρατήρησε ότι «θέλει να συνεχίσει τη θητεία από εκεί που την άφησε ο Πάπας Φραγκίσκος», ενώ σχολίασε τον συμβολισμό του ονόματος που επέλεξε:
«Ο Λέων `13ος είχε εκδώσει τη Rerum Novarum, μία παπική εγκύκλιο που αναφερόταν σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Άρα, πιθανότατα αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα του νέου Πάπα – και πολύ σύντομα, φυσικά, θα γίνουν και πράξη».
Ο Έλληνας καθολικός ιερέας επεσήμανε, επίσης, τη σημασία του ότι ο νέος Πάπας είναι άριστος γνώστης της αγγλικής γλώσσας:
«Είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως, και τους τελευταίους αιώνες δεν υπήρχε Πάπας που να τη χειρίζεται με τέτοια άνεση».
Τέλος, στάθηκε στο μήνυμα περί «συνοδικότητας»:
«Ο Πάπας Λέων 14ος μίλησε ξεκάθαρα για μία Εκκλησία συνοδική – κάτι που αποτελούσε και τον πυρήνα των τελευταίων πρωτοβουλιών του Πάπα Φραγκίσκου. Εκείνος συγκάλεσε μείζονα σύνοδο επισκόπων από όλο τον κόσμο με θέμα τη συνοδικότητα, αλλά δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει. Αυτό ακριβώς θέλει να συνεχίσει τώρα ο νέος Πάπας: μία Εκκλησία όπου ακούγονται όλες οι φωνές, με αποφάσεις που υπηρετούν το κοινό καλό».