Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε την επικείμενη κατάργηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε τρόφιμα και βασικά είδη από το τέλος Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ.
Το πλαφόν, που είχε θεσπιστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, χαρακτηρίστηκε σκληρό από τον υπουργό, ο οποίος τόνισε ότι η κατάργησή του δεν πρέπει να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.
Παρά τις πιέσεις σε ορισμένα προϊόντα, η πολιτεία θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών, ενώ η βιομηχανία τροφίμων και ποτών παραμένει κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, καλύπτοντας περίπου το 1/7 των εξαγωγών.
Πιο αναλυτικά
Για επικείμενη κατάργηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε τρόφιμα και βασικά είδη από το τέλος Ιουνίου μίλησε σήμερα (14.5.2025) ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ με θέμα την Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Πιο αναλυτικά, το πλαφόν αποτελούσε μια νομοθετική διάταξη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά ήταν σκληρή όπως την χαρακτήρισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Το τέλος αυτού του μέτρου, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, δεν πρέπει να φέρει αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος σημείωσε: «Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προϊόντα που δέχονται πιέσεις στις τιμές τους διεθνώς (κακάο, καφές, βοοειδή), αλλά η πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει με στοχευμένους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών. Η μάχη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προστασία των καταναλωτών πρέπει να είναι διαρκής».
Σημειώνεται ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών συμβάλει στην οικονομία, καλύπτοντας περίπου το 1/7 των εξαγωγών της Ελλάδας.
Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας διατηρεί έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού στην Ευρώπη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας, των ελέγχων, των κυρώσεων σε παραβάτες και των καθαρών κανόνων που συνδιαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης με τη βιομηχανία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον στην αγορά.