Η Nissan βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση και προσπαθεί να επιβιώσει με στρατηγικές αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με διαρροές εσωτερικών email, η αυτοκινητοβιομηχανία ζητά από προμηθευτές στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσουν σε καθυστερήσεις πληρωμών για να αποδεσμεύσει ρευστότητα.
Αυτή η τακτική, που περιλαμβάνει και την παρέμβαση της HSBC για την άμεση πληρωμή προμηθευτών, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στη μείωση κόστους κατά 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει κλείσιμο εργοστασίων και περικοπές προσωπικού. Η Nissan αναγνωρίζει την ανάγκη για πιο ευέλικτους όρους πληρωμής προκειμένου να διατηρήσει την ρευστότητά της και να αντιμετωπίσει τις προσεχείς οικονομικές υποχρεώσεις.
Πιο αναλυτικά
Η Nissan βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία ήρθε πρόσφατα από το Reuters και είναι αποκαλυπτική.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ζητήσει από ορισμένους προμηθευτές της στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσουν σε καθυστερήσεις πληρωμών ως τρόπο προσωρινής ανακούφισης της κρίσης των ταμειακών ροών της. Αυτή η κίνηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη σταθεροποίηση της Nissan, που πλέον βρίσκεται υπό τις οδηγίες του νέου διευθύνοντα συμβούλου, Ivan Espinosa.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, στους προμηθευτές έχουν δοθεί δύο επιλογές: Να τηρήσουν το αρχικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών ή να συμφωνήσουν σε μια μικρή καθυστέρηση με αντάλλαγμα μια μικρή επιπλέον αποζημίωση.
Στην πρώτη περίπτωση, η HSBC θα παρενέβαινε για να πληρωθούν οι προμηθευτές στην ώρα τους και η Nissan αργότερα θα έδινε τόκους στην τράπεζα
Το Reuters ισχυρίζεται ότι εξέτασε αρκετά εσωτερικά email και ένα έγγραφο της εταιρείας που περιέγραφε τις προσπάθειες για την απελευθέρωση μετρητών πριν από το τέλος του 3μήνου Απριλίου-Ιουνίου. Ο οικονομικός διευθυντής της Nissan, Jeremie Papin, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι αυτό το 3μηνο θα ήταν ένα από τα πιο δύσκολα της εταιρείας στην πρόσφατη ιστορία της.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας, η Nissan ήλπιζε να μεταφέρει ορισμένες πληρωμές από τον Ιούνιο στα μέσα Αυγούστου και, σε άλλες περιπτώσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με εσωτερικές πηγές, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία βασίζεται σε αναβολές πληρωμών ως προσωρινή λύση.
Μια παρόμοια προσέγγιση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε προς το τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους τον Μάρτιο και ξεχωριστοί ισχυρισμοί υποδηλώνουν ότι η Nissan ενδέχεται να έχει υποπληρώσει προμηθευτές στην Ιαπωνία, κατά παράβαση της τοπικής νομοθεσίας.
Σε δήλωσή της προς το διεθνές πρακτορείο, η Nissan αναγνώρισε ότι είχε προσφέρει «πιο ευέλικτους όρους πληρωμής» στους προμηθευτές της. Η εταιρεία εξήγησε ότι η απόφαση συνδέεται με τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας για την υποστήριξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών ανάκαμψης και την κάλυψη των επερχόμενων αποπληρωμών ομολόγων.
Η Nissan κατέγραψε καθαρές ζημίες $4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο οικονομικό έτος. Δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει πρόβλεψη για το τρέχον έτος, το οποίο οι αναλυτές αναμένουν να είναι εξίσου δύσκολο.
Για να αντιστρέψει την πορεία, η Nissan στοχεύει σε μείωση κόστους κατά $3,4 δισεκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια. Το σχέδιο περιλαμβάνει το κλείσιμο αρκετών εργοστασίων και την περικοπή περίπου του 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.