Οι επικεφαλής της Renault και της Stellantis, Luca de Meo και John Elkann, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει ευνοϊκότερους κανονισμούς για τα μικρά αυτοκίνητα, προειδοποιώντας ότι η πτωτική κερδοφορία στην κατηγορία αυτή απειλεί την επιβίωση των παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη.
Τονίζουν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί ευνοούν τα μεγαλύτερα και ακριβότερα μοντέλα, καθιστώντας μη βιώσιμη την παραγωγή προσιτών αυτοκινήτων.
Η παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από κινεζικές εταιρείες.
Πιο αναλυτικά
Σε κοινή τους παρέμβαση μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, οι επικεφαλής δύο εκ των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης, Stellantis και Renault, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει πιο ευνοϊκούς κανονισμούς για τα μικρά αυτοκίνητα.
Ο John Elkann, πρόεδρος της Stellantis, και ο Luca de Meo, διευθύνων σύμβουλος της Renault, υπογραμμίζουν ότι η πτωτική πορεία της κερδοφορίας για αυτήν την κατηγορία απειλεί άμεσα την επιβίωση παραγωγικών μονάδων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Χωρίς ξεκάθαρη στήριξη από την ΕΕ, τα μικρά αυτοκίνητα κινδυνεύουν να γίνουν είδος πολυτελείας για την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη
«Αυτό που ζητάμε είναι ένα διαφοροποιημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα μικρά αυτοκίνητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο de Meo, τονίζοντας ότι οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες των μεγαλύτερων και ακριβότερων μοντέλων. «Αυτό καθιστά μη βιώσιμη την παραγωγή μικρών αυτοκινήτων σε αποδεκτά επίπεδα κερδοφορίας», σημείωσε.
Οι δύο επικεφαλής δεν έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα των αλλαγών που προτείνουν, ωστόσο επεσήμαναν ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας, καθώς είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση για προσιτά και συμπαγή αυτοκίνητα. Μάλιστα, ο de Meo ανέφερε πως Renault και Stellantis, οι οποίες μοιράζονται το 30% του ευρωπαϊκού μεριδίου αγοράς, επικεντρώνονται στην παραγωγή προσιτών αυτοκινήτων για Ευρωπαίους καταναλωτές, σε αντίθεση με τις premium γερμανικές μάρκες όπως οι BMW, Mercedes-Benz και ορισμένες μάρκες του ομίλου Volkswagen.
«Για τους Γερμανούς κατασκευαστές, η Ευρώπη μετράει, αλλά η προτεραιότητά τους είναι οι εξαγωγές. Εδώ και 20 χρόνια, η λογική τους έχει διαμορφώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν καταστήσει τα αυτοκίνητά μας ολοένα και πιο πολύπλοκα, πιο βαριά και πιο ακριβά, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι καταναλωτές να μην μπορούν πλέον να τα αγοράσουν», δήλωσε ο CEO της Renault.
Από την πλευρά του, ο John Elkann περιέγραψε τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ ως «καταστροφικές» και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την ανάγκη για ειδική ρύθμιση υπέρ των μικρών αυτοκινήτων. «Αν δεν αλλάξει η πορεία που ακολουθούμε, θα αναγκαστούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τη βιομηχανική μας βάση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», προειδοποίησε.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές νομοθεσίες, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, αλλά και τον ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες που προσφέρουν μικρά ηλεκτρικά οχήματα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
Η κοινή τοποθέτηση των de Meo και Elkann αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ για την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου, ειδικά υπό το πρίσμα της ανάγκης διατήρησης της παραγωγής και των θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.