Η εξέλιξη της Ιατρικής μέσα από το Ιστορικό Αρχείο του πανεπιστημίου Αθηνών

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Μορφή κηλιδώδης-νευρική. Εξήλθεν εν ομοία καταστάσει». Μία ιδιότυπη μεταφορά πίσω στον χρόνο επιφυλάσσουν τα πεπραγμένα για το έτος 1908-1909 της Παθολογικής κλινικής του καθηγητή Νικόλαου Μακκά.

Πρόκειται για μία μόνο από τις χιλιάδες περιπτώσεις ερευνητικών «διαμαντιών» που μπορεί να συναντήσει ένας ερευνητής στα ιατρικά αρχεία του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τα αρχεία υγείας, ανάλογα με τον τρόπο ανάγνωσής τους, μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, από τον τρόπο άσκησης της ιατρικής τον 19ο έως τον 20ο αιώνα, την εξέλιξη της επιστήμης, έως την υιοθέτηση και την μεταλαμπάδευση διεθνών πρακτικών, τον ρόλο και τη σημασία των προσώπων», ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χάιδω Μπάρκουλα, υπεύθυνη αρχειακών συλλογών του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, του τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου.

Τα αρχεία, λοιπόν, μπορούν να «διηγηθούν» πολλές ιστορίες από το παρελθόν που είτε σχετίζονται με πρόσωπα είτε με καταστάσεις και να τις φέρουν στο φως του σήμερα, όχι μόνο για ερευνητικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους.

«Μελετώντας το αρχείο ενός νοσοκομείου, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για την πορεία κάποιας νόσου, τα ποσοστά ίασης, τις φαρμακευτικές και λοιπές μεθόδους και πώς αυτές εξελίσσονται διαχρονικά, ενώ μπορούν να ανιχνεύσουν και πληροφορίες για την εισαγωγή νέων μεθόδων θεραπείας και την εφαρμογής τους», τόνισε η κ. Μπάρκουλα.

«Επίσης αναδεικνύεται, μέσα από μια σειρά τεκμηρίων (σ.σ. επιστημονικά συνέδρια, συγγράμματα, έρευνες, κτλ), και η εν γένει εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης στην Ελλάδα και διεθνώς, αφού το διδακτικό δυναμικό της Σχολής πάντα βρισκόταν σε άμεσο διάλογο με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του καθηγητή της Οφθαλμιατρικής Ανδρέα Αναγνωστάκη, ο οποίος το 1849 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και στο Λονδίνο. «Εκεί, επινόησε το οφθαλμοσκόπιο, ένα απλό και εύχρηστο ιατρικό εργαλείο, το οποίο αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες ιατρικές εφευρέσεις της εποχής και συντέλεσε στη διάδοση της διαγνωστικής μεθόδου», επεσήμανε η κ. Μπάρκουλα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα τεκμήρια και τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, πολλά νέα όργανα ή μέθοδοι δεν αργούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει ότι οι καθηγητές του πανεπιστημίου παρακολουθούσαν τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις. «Για παράδειγμα, όταν ανακαλύφθηκε η αναισθησία το 1845 στις ΗΠΑ, σχεδόν αμέσως πέρασε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το ίδιο ισχύει και για τις μεθόδους αντισηψίας και άλλες», σημείωσε η κ. Μπάρκουλα.

Η σημασία ύπαρξης και διαφύλαξης ενός πανεπιστημιακού αρχείου, και δη της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου των Αθηνών είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη συγκρότηση του υγειονομικού δικτύου της πρωτεύουσας. Το πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησε τα δικά του νοσοκομεία (Αρεταίειο, Αιγινήτειο, Συγγρού) αλλά και άλλους ιατρικούς θεσμούς, όπως το Οφθαλμιατρείο και η Αστυκλινική, ενώ το διδακτικό προσωπικό του ήταν υπεύθυνο για το σύνολο των υπηρεσιών υγείας.

«Το Αρχείο μας διαθέτει πολυάριθμα τεκμήρια από θεσμούς υγείας όπως νοσοκομεία, κλινικές, εργαστήρια κ.ά. που δημιούργησε ή/και διαχειρίστηκε το ΕΚΠΑ. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε π.χ. τεκμήρια που αφορούν την ίδρυση – στις αρχές της δεκαετίας του 1850 – και τη λειτουργία της Αστυκλινικής, σκοπός της οποίας ήταν από τη μία πλευρά η πρακτική άσκηση των φοιτητών και από την άλλη, η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε ενδεείς κατοίκους της πρωτεύουσας. Πολλές φορές μάλιστα, όταν οι ασθενείς αδυνατούσαν να προσέλθουν, ο εφημερεύων γιατρός πρόσφερε κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ το νοσοκομείο διατηρούσε και εξωτερικά ιατρεία. Σε καιρούς μεγάλων επιδημιών (τύφου, χολέρας, ευλογιάς κ.ά.) η Αστυκλινική διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην περίθαλψη του πληθυσμού», επεσήμανε η κ. Μπάρκουλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή τεκμηρίων που αναδεικνύουν τη συμβολή της Ιατρικής Σχολής και των παραρτημάτων της σε περιόδους εθνικών κρίσεων και πολεμικών συγκρούσεων. «Μαρτυρούν όχι μόνο την άμεση μεταφορά στα καθ’ ημάς της επιστημονικής γνώσης, αλλά και την εφαρμογή της σε περιόδους κρίσεων, όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη των ακτίνων Ραίντγκεν το 1896 και η άμεση χρίση τους στην πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού ακτινογραφιών σε πολλούς τραυματίες, οι οποίοι έφεραν μεταλλικά θραύσματα από τον πόλεμο του 1897. Αντίστοιχα τεκμήρια έχουμε και από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη συμβολή της Σχολής, των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και κλινικών στην περίθαλψη των τραυματιών των πολέμων», ανέφερε η κ. Μπάρκουλα.

Είναι πολλές οι ιστορίες, ωστόσο, όπως επεσήμανε η κ. Μπάρκουλα, θα μπορούσαν να ήταν πολλές περισσότερες, εάν πολλά από τα αρχεία υγείας -όχι μόνο τα πανεπιστημιακά, αλλά και νοσοκομείων και υγειονομικών φορέων- δεν είχαν καταστραφεί.

Πρόσφατα, μάλιστα, μέσα από σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, ανεδείχθη ότι η διάσωση των αρχείων υγείας δεν είναι αυτονόητη. «Η διάσωση των αρχείων υγείας, και όχι μόνο, είναι μία πολύπλοκη και πολυσύνθετη διαδικασία που προσκρούει στη μη ύπαρξη αρχειακής κουλτούρας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την καταστροφή, σε πολλές περιπτώσεις, ανεκτίμητου επιστημονικού, πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος», κατέληξε η κ. Μπάρκουλα.

Λίγα λόγια για το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ

Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί ερευνητικό και διοικητικό κέντρο του πανεπιστημίου. Στεγάζεται σε ένα μεσοπολεμικό κτίριο, κληροδότημα του Κωνσταντίνου Κριεζή, στην οδό Σκουφά.

Σκοπός του είναι η διαφύλαξη του αρχειακού πλούτου του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ελλάδας, του πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1837 και το οποίο, λόγω της ιστορικής διαδρομής του και του πολυσύνθετου ρόλου που διαδραμάτισε, διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρχειακών συλλογών που αφορούν από τη μία πλευρά, τη συγκρότηση και την εξέλιξη των επιστημονικών πεδίων και από την άλλη, την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της κρατικής μηχανής.

«Το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχείο πανεπιστημιακού θεσμού στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απλώς μια μοναδική πηγή για την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή της χώρας. Συνιστά και ένα μοναδικό παρατηρητήριο για την ελληνική ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα, ένα ανοιχτό πεδίο αυτογνωσίας που μας επιτρέπει να μελετήσουμε τις διεργασίες και τις συγκρούσεις, τις συναινέσεις και τις ρήξεις, τα όνειρα και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ.

Αθηνά Καστρινάκη – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Μπάνκι για το Εφές – Παναθηναϊκός: Να οδηγήσουμε τη σειρά στο καθοριστικό πέμπτο ματς

Οι Μιλγουόκι Μπακς σχεδίαζαν να αποχωριστούν τον Ντέμιαν Λίλαρντ πριν τον τραυματισμό του

Ανθή Βούλγαρη: Υποδέχτηκε τον Μάη με τον γιο της – «Το πιο μαγευτικό λουλούδι το κρατάω στην αγκαλιά μου»

Κερατσίνι: «Είχα κατέβει στο υπόγειο αλλά δεν είχα κλειδιά» εξομολογείται ο αδερφός του 43χρονου Σπύρου Σέββου που εντοπίστηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του

Κάμαλα Χάρις: Επιτίθεται στον Τραμπ για «αυταρχική» άσκηση εξουσίας – «Εκδικείται όσους αποκαλύπτουν την αλήθεια»

ΗΠΑ: Αποχωρεί ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Τραμπ, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα – Πώς έχασε την εμπιστοσύνη του Αμερικανού προέδρου

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι ο Νίκος δεν είναι γιος του»

Βασίλης Καλογήρου: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 39χρονου – Ισχαιμικό επεισόδιο αποκαλύπτουν οι ιστολογικές εξετάσεις

Ερντογάν: Πιέζει για αναγνώριση του ψευδοκράτους – «Με μια λύση δύο κρατών μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα ιστορικά προβλήματα»

«Ο Σαμί Τλεμκανί κλείνει συμφωνία ανανέωσης με την ΑΕΚ» αποκαλύπτει το Shoot Africa

ΣΥΡΙΖΑ: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα και μνήμης

Ο Ζιλ Κουντέ εκτός μάχης για το ντέρμπι Ίντερ – Μπαρτσελόνα

Η Ειρήνη Μουρτζούκου αντιμέτωπη με τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες για την τραγωδία του παιδιού

Κερατέα: Επικίνδυνη κολώνα κατέρρευσε στη Λεωφόρο Λαυρίου

Κουτσουμπής: Χάρισε στην Καινούργιου την πιο συγκινητική έκπληξη για τα γενέθλιά της

00:00 / 00:00

Άνοια: Το κορυφαίο φρούτο που θωρακίζει τον εγκέφαλο, αποκαλύπτει έρευνα – «Η τακτική...

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Robert Krikorian του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι αναδεικνύει τα μπλε μύρτιλα ως το κορυφαίο φρούτο για την προστασία του...

Ύπνος: Η μυστική τεχνική για να κοιμηθείτε ακαριαία, σύμφωνα με ειδικό – «Θεωρείται...

Η τεχνική του σαπουνιού, όπως προτείνει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Adeel Ul-Haq, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την αϋπνία και το σύνδρομο ανήσυχων...

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Επαναστατική θεραπεία με νανοσωματίδια χρυσού αναγεννά την όραση

Μία νέα επαναστατική θεραπεία με νανοσωματίδια χρυσού υπόσχεται να αναγεννήσει την όραση σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Η μέθοδος, που...

Φραγμένες αρτηρίες: Το κορυφαίο σήμα κινδύνου κατά την άσκηση που αποκαλύπτει επικίνδυνο πρόβλημα υγείας, προειδοποιεί ειδικός

Οι φραγμένες αρτηρίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις, συχνά χωρίς να εκδηλώνονται συμπτώματα για χρόνια. Ο καθηγητής Martin Bennett προειδοποιεί ότι ο πόνος...

Ύπνος: Η αρχαία μέθοδος που εξασφάλισε σε γυναίκα “βαθύ ύπνο όλη τη νύχτα” – Γιατρός αποκαλύπτει την επιστήμη πίσω από την τεχνική

Μια γυναίκα από το Lancashire, η Angela Morton, ανακάλυψε μια αρχαία αιγυπτιακή μέθοδο ύπνου που της επέτρεψε να κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς τη...

Νόσος Πάρκινσον: Επαναστατική θεραπεία με βλαστοκύτταρα φέρνει ελπίδα

Η νόσος Πάρκινσον, μια ασθένεια που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δύσκολα διαχειρίσιμη, φαίνεται να βρίσκει ελπίδα μέσω επαναστατικών θεραπειών με βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,...

Καρκίνος: Το κορυφαίο φρούτο που θωρακίζει τον οργανισμό, σύμφωνα με γιατρό – Βοηθάει...

Σύμφωνα με τον Dr. William Arias, ειδικό στην παχυσαρκία και τον διαβήτη, η κατανάλωση πράσινης «άγουρης» μπανάνας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την...

Ύπνος: Εξαφανίστε το άγχος το βράδυ σε λιγότερο από 5 λεπτά με 5 μαγικές τεχνικές από ενεργειακό θεραπευτή του Χόλιγουντ

Ο ενεργειακός θεραπευτής Oliver Niño προτείνει πέντε απλές τεχνικές για την αποτοξίνωση από το άγχος, που μπορούν να εφαρμοστούν σε λιγότερο από πέντε λεπτά,...

Νευραλγία τριδύμου: Πώς ένα αθώο χαμόγελο πυροδοτεί τον “αόρατο εχθρό” – Ποιοι βρίσκονται...

Η νευραλγία τριδύμου είναι μια εξαιρετικά επώδυνη νευρολογική πάθηση που προκαλεί έντονο, διαξιφιστικό πόνο στο πρόσωπο, συχνά πυροδοτούμενο από απλές κινήσεις όπως το χαμόγελο...

Υψηλή χοληστερίνη: Η κορυφαία τροφή που εξαφανίζει το πρόβλημα μέσα σε λίγες εβδομάδες,...

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως άτομα άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με ειδικούς, το γιαούρτι εμπλουτισμένο...

Ύπνος: 7 μαγικά μυστικά για να απογειώσετε την παραγωγή μελατονίνης και να κοιμηθείτε...

Το άρθρο εξετάζει επτά φυσικούς τρόπους για την ενίσχυση της παραγωγής μελατονίνης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου χωρίς τη χρήση συμπληρωμάτων. Ο ειδικός...

Πόσος χρόνος απαιτείται αληθινά για να αποκτήσετε μύες; Η επιστήμη αποκαλύπτει

Το άρθρο εξετάζει πόσος χρόνος απαιτείται για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή εξαρτάται από τη σωστή προπόνηση, τη διατροφή και...

Εγκέφαλος: Η κορυφαία υπερτροφή που ενισχύει τη μνήμη και αξίζει να εντάξετε στο...

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενίσχυση της μνήμης, εστιάζοντας στα καρύδια ως την κορυφαία τροφή που αξίζει να προστεθεί...

Είναι η νόσος Αλτσχάιμερ ένας νέος τύπος διαβήτη; Πώς συνδέονται και πώς μπορούμε...

Σύμφωνα με την Αμερικανική αλλά και κάθε άλλη Επιστημονική Διαβητολογική Εταιρεία παγκοσμίως, τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης ανοϊκών συνδρόμων και νόσου Αλτσχάιμερ. Ο αρρύθμιστος...

Ύπνος: Το απλό τεστ των 15 λεπτών που αποκαλύπτει εάν κοιμάστε επαρκώς – Τα μυστικά για να ξυπνάτε ξεκούραστοι το πρωί, σύμφωνα με ειδικούς

Το άρθρο εξετάζει τη σημασία του επαρκούς ύπνου και προτείνει ένα απλό τεστ 15 λεπτών για να διαπιστώσει κάποιος αν κοιμάται αρκετά. Οι ειδικοί...

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η κορυφαία «υγιεινή» τροφή που πρέπει να εξαλείψετε, προειδοποιούν ειδικοί

Η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης απαιτεί προσεκτική επιλογή τροφών, καθώς ορισμένες, παρά τη φήμη τους ως υγιεινές, μπορεί να είναι επιβλαβείς. Ειδικοί προειδοποιούν...

Ύπνος: Η μαγική μέθοδος γιατρού που “εξαφανίζει την υπερανάλυση” και σας χαρίζει ύπνο μέσα σε λίγα λεπτά

Ο Dr. Joe Whittington προτείνει μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση της υπερανάλυσης και την ευκολότερη χαλάρωση πριν τον ύπνο, γνωστή ως...

Αυγό: Ο κρόκος ή το ασπράδι είναι πιο καλό για την υγεία; Τι αναφέρει η Mayo Clinic

Θέλετε να επιλέγετε το πιο ωφέλιμο μέρος του αυγού για την υγεία σας; Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Στον Πειραιά το λαβωμένο από τους Χούθι τάνκερ SOUNION – Αποκλειστικά βίντεο

Στο αγκυροβόλιο του Πειραιά έχει δέσει το τάνκερ SOUNION,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ