Προειδοποίηση επιστημόνων: Με μεγαλύτερη συχνότητα θα εμφανίζονται φαινόμενα όπως οι πλημμύρες στη Βαλένθια

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση της συχνότητας φαινομένων όπως οι πλημμύρες στη Βαλένθια, λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών των θαλασσών στη Μεσόγειο, που οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια και ισχυρότερες βροχοπτώσεις.
  • Μελέτες δείχνουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται ρυθμός επανάληψης ακραίων καιρικών φαινομένων περίπου κάθε 9 χρόνια, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων και στην Ελλάδα.
  • Η αλλαγή της κλιματικής κυκλοφορίας και η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδρούν στην ένταση και τη συχνότητα αυτών των φαινομένων, απαιτώντας στρατηγικές πρόληψης και αποφυγής κινδύνου πλημμύρας, όπως η απομάκρυνση από επικίνδυνες ζώνες και η επένδυση σε αντιπλημμυρικά έργα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα υπό τον φόβο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης φαινομένων όπως οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένθια. Οι αυξημένες θερμοκρασίες των θαλασσών τα τελευταία χρόνια και ειδικά στη Μεσόγειο, προκαλούν αύξηση της αστάθειας σε όλη την περιοχή, όπως αναφέρουν. «Πέρα από την αλλαγή των μοτίβων της παγκόσμιας κυκλοφορίας και τη δυνατότητα του αέρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, έχουμε τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της. Δηλαδή, μιλάμε για 2-3 βαθμούς παραπάνω θερμοκρασία, η οποία αυξάνει την αστάθεια εξαιρετικά σε όλη την περιοχή», εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τέως διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Ζιακόπουλος. Στην Ελλάδα αν και οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται είναι σημαντικά μειωμένες, ο φόβος εκδήλωσης ισχυρότερων σε ένταση βροχοπτώσεων είναι ορατός. «Ο αριθμός ημερών βροχής στη χώρα μας έχει περιοριστεί σημαντικά, αλλά όταν αυτές έρχονται, όσο αργά και να έρχονται, συνήθως είναι πιο ισχυρές από ό,τι ήταν πριν. Αυτό είναι το μοτίβο και αυτό είναι που μας φοβίζει», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Μιχάλη Διακάκη, τέτοια ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, κάτι το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο μελέτης των ερευνητών. «Προσπαθήσαμε να κοιτάξουμε ένα χρονικό διάστημα το οποίο είναι πολύ μεγάλο διότι αυτά δεν μπορείς να αξιολογήσεις την παρουσία τους και αν αυξάνονται ή μειώνονται αν κοιτάξεις 10-20 χρόνια πίσω. Επομένως κοιτάξαμε 140 χρόνια πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό το πλαίσιο είδαμε με σχετική έκπληξη πρέπει να πω ότι είχαμε τουλάχιστον 20 συμβάντα με πάνω από 80 νεκρούς, κάποια είχαν 100, κάποια 150, κάποια 200, κάποια 500 νεκρούς. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι έχουμε ένα ρυθμό επανάληψης κατά μέσο όρο μια φορά στα 9 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό λοιπόν φαίνεται να είναι αρκετά πιο συχνό. Αν πάμε στα Βαλκάνια στη χώρα μας και στα υπόλοιπα Βαλκάνια θα δούμε ότι έχουμε μια ετήσια πιθανότητα περίπου 2,5% να εμφανιστεί ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι πολύ υψηλό αλλά δεν είναι και τόσο χαμηλό όσο θα περιμέναμε άρα υπάρχει ρεαλιστικά η πιθανότητα να δούμε κάτι τέτοιο και στη χώρα μας. Και βέβαια έχει πολύ μεγάλη σημασία μια τέτοια καταιγίδα που θα πέσει δηλαδή αν πέσει σε μια περιοχή όπως είναι ο κάμπος της Θεσσαλίας όπου τα νερά κινούνται πιο ήπια όπου έχουμε πάρα πολλές αγροτικές και δασικές εκτάσεις και εκτάσεις φυσικής βλάστησης και μικρότερο κομμάτι αστικού περιβάλλοντος τότε μπορεί οι ζημιές βέβαια να ήταν καταστροφικές αλλά δεν θα ήταν τόσο καταστροφικές θα μπορούσαν να ήταν αν έπεφταν σε ένα αστικό περιβάλλον όπως αυτού του λεκανοπεδίου της Αθήνας, δηλαδή ναι μεν γιγάντια η καταστροφή αλλά από την άλλη αν ήταν σε έναν πολύ πυκνό αστικό χώρο όπως η Αθήνα τότε θα είχαμε πολλαπλάσια καταστροφή σαν αυτό που είδαμε περίπου στη Βαλένθια», υπογραμμίζει ο κ. Διακάκης.

Για τον κ. Διακάκη, το φαινόμενο που έπληξε την ανατολική Ισπανία, έμοιαζε περισσότερο με τις πλημμύρες στη Μάνδρα . «Μοιάζει με αυτό της Μάνδρας έχει όμως και εκεί κάποιες μικρές διαφορές. Η πρώτη διαφορά είναι ότι το μέγεθος του ποταμού στη Βαλένθια είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Μάνδρας, μιλάμε για περίπου τα 2/3 του Πηνειού το ποτάμι της Βαλένθια, ενώ αυτό της Μάνδρας ήταν μία πολύ μικρή λεκάνη απορροής, ένα μικρός ξεροπόταμος και επίσης η έκταση του φαινομένου της πλημμύρας στη Μάνδρα έγινε σε μια μικρή πόλη των 12.000 κατοίκων ενώ στη Βαλένθια μιλάμε για μια πόλη των 800.000 – 1.000.000 κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή. Άρα λοιπόν το μέγεθος, τα μεγέθη διαφέρουν», επισημαίνει και τονίζει:

«Είναι βέβαιο ότι θα τα βλέπουμε συχνά τέτοια φαινόμενα. Αν σκεφτείτε μέσα στην τελευταία δεκαετία πόσες φορές έχουμε δει στη χώρα μας που είναι μια μικρή περιοχή της Μεσογείου τέτοιου είδους φαινόμενα με νεκρούς, όπως στη Μάνδρα, στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2020, στον Ντάνιελ, στον Ιανό. Βλέπουμε πολύ συχνά τέτοια φαινόμενα πλέον, αν όχι κάθε χρόνο σχεδόν χρόνο παρά χρόνο».

Εξαιρετικά ξηρός ο Οκτώβριος σχεδόν σε όλη τη χώρα – Αυξημένες κατά 16% οι πυρκαγιές τον φετινό Οκτώβριο

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου 2024, ο συνδυασμένος δείκτης ξηρασίας (CDI) καταδεικνύει συνθήκες προειδοποιητικής ξηρασίας σε μια σειρά από περιοχές, ανάμεσά τους και η νότια Ελλάδα, ενώ ορισμένες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου – ιδιαίτερα στη νότια Ιταλία – την ανατολική και νότια Ισπανία και Ελλάδα, βρίσκονται στο «κόκκινο», υπό συνθήκες επίμονης ξηρασίας, με επιπτώσεις στη βλάστηση.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με καταγραφές 118 σταθμών του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr , ο φετινός Οκτώβριος ήταν εξαιρετικά ξηρός σχεδόν σε όλη τη χώρα:

• Σε 95 σταθμούς το ύψος βροχής ήταν μηδενικό ή ελάχιστο, παρουσιάζοντας μία απόκλιση από 80 έως 95 % σχετικά με τις κανονικές τιμές του Οκτωβρίου.

• Σε κανέναν σταθμό το μηνιαίο ύψος βροχής δεν ήταν υψηλότερο από την μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις καταγραφές των σταθμών, ο φετινός Οκτώβριος ήταν πιο ξηρός τουλάχιστον των τελευταίων 15 ετών (με εξαίρεση περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας όπως η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα) όπου ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ξηρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα αυξημένες είναι και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα τον φετινό Οκτώβριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές παρουσιάζουν αύξηση 16% καθώς τον φετινό Οκτώβριο εκδηλώθηκαν 1007 πυρκαγιές ενώ τον περσινό αντίστοιχο μήνα 867. Επιπλέον, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη από το ΠΣ, η ανομβρία, η παρατεταμένη ξηρασία και ο αυξημένος αριθμός των πυρκαγιών οδήγησε στην παράταση της απαγόρευσης χρήσης πυρός ( κι όχι αντιπυρικής περιόδου ) έως τις 15 Νοεμβρίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια

Στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής της Βαλένθια, όπως εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος λειτούργησε ένα θερμοδυναμικό αίτιο, το οποίο ουσιαστικά σχετίζεται με ένα χαμηλό, αποκομμένο από την κυκλοφορία, το οποίο στάθηκε πάνω από την περιοχή, την ευρύτερη περιοχή Ισπανίας-Μαρόκου.

«Αυτό, λοιπόν, έδωσε το βασικό αίτιο, το μεγάλης κλίμακας αίτιο. Υπέρ της μεγάλης έντασης των καταιγίδων όμως λειτούργησαν δύο πράγματα. Πρώτα, η μορφολογία του εδάφους, το ανάγλυφο δηλαδή, και δεύτερον, ένα θερμό και υγρό ανατολικό, νοτιοανατολικό ρεύμα, το οποίο έπνεε στην περιοχή της ανατολικής νοτιοανατολικής Ισπανίας, το οποίο προερχόταν από τη θάλασσα του Αλμποράν, αλλά και κυρίως από τη θάλασσα των Βαλεαρίδων. Επομένως, δεδομένου ότι η θάλασσα ήταν πολύ θερμότερη από την εποχή και έπνεε αυτό το ρεύμα, έφερε καταρχάς περισσότερη υγρασία και θερμότητα στην περιοχή της Βαλένθια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ένταση των φαινομένων, αλλά έπαιξε και έναν ρόλο ανατροφοδότη. Δηλαδή, έφταναν οι θερμές και υγρές αέριες μάζες πάνω από τη Βαλένθια, γινόταν η συμπύκνωση, η εκτόνωση δηλαδή με τη μορφή των καταιγίδων, αλλά το νερό που έπεφτε, που χάνανε τα σύννεφα, αναπληρώνονταν συνέχεια από τα νέα ποσά υγρασίας και θερμότητας που έρχονταν από τη Μεσόγειο. Αυτό λειτούργησε σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των φαινομένων, η οποία δεν ήταν μικρή, ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς επί οκτώ ώρες είχαμε αυτό το φαινόμενο σε συνέχεια», σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλος ενώ επισημαίνει ότι η ωριαία ένταση των 160 mm νερού την ώρα, που σημειώθηκε στην περιοχή Chiva, είναι τόσο μεγάλη που σε όποια περιοχή του κόσμου παρατηρηθεί είναι σχεδόν αδύνατο να αντέξουν οι υποδομές. «Σ’ αυτό φταίμε και εμείς βέβαια, σαν ανθρώπινο είδος διότι έχουμε αυξήσει την επικινδυνότητα των πλημμυρών. Έχουμε αστικοποιήσει περιοχές. Επομένως, σε μια αστική περιοχή, η άσφαλτος και τα τσιμέντα, ουσιαστικά, παύουν να απορροφούν, εμποδίζουν την απορρόφηση του νερού από το έδαφος, αυξάνοντας την επιφανειακή απορροή, δηλαδή, την πλημμύρα τον κίνδυνο πλημμυρών. Επίσης, έχουμε φράξει τις κοίτες, έχουμε περιορίσει, έχουμε καταργήσει σχεδόν σε πολλές περιοχές, τις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, που είναι οι φυσικοί δρόμοι του νερού, και αυτό το πληρώνουμε. Υπάρχουν τα καμένα, από την άλλη μεριά, και, γενικά, η αλλαγή χρήσης γης, υπάρχουν οι αποψιλώσεις των δασών. Όλα αυτά έχουν αυξήσει την επικινδυνότητα των φαινομένων, και δεν είναι μόνο στην Ισπανία. Σε όλες τις χώρες, βεβαίως, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας», υπογραμμίζει ο κ. Ζιακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο, κάθε φθινόπωρο, η κατανομή των ισχυρών καταιγίδων σε όλες τις μεσογειακές περιοχές παρουσιάζει ένα μέγιστο, σε ό,τι αφορά την ένταση αλλά και τα συνολικά ύψη βροχής.

«Η κλιματολογία μας έχει δείξει ότι από την Ισπανία μέχρι την Τουρκία και την Κύπρο και στις βορειότερες χώρες, στα βόρεια παραλία, στις νότιες ακτές της Ευρώπης παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα στη διάρκεια του φθινοπώρου. Αυτό είναι το κλίμα της περιοχής και οι αιτίες είναι βασικά ότι η Μεσόγειος είναι μια πηγή θερμότητας και υγρασίας. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο λιμνάζουν στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θερμές και υγρές αέριες μάζες.

Ψηλότερα οι μάζες είναι ξηρές αλλά όταν έρχεται ένα δυναμικό αίτιο όπως ήταν το χαμηλό της Ισπανίας ή μια άλλη διαταραχή παρόμοιου τύπου τότε έχουμε έκλυση αυτής της μεγάλης αστάθειας », επισημαίνει ο κ. Ζιακόπουλος, ωστόσο τονίζει ότι πλέον έχουν αρχίσει να αλλάζουν και τα πρότυπα της πλανητικής κυκλοφορίας, δηλαδή τα μοτίβα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι τώρα. «Οι λόγοι είναι καταρχάς ότι έχει «πειραχθεί» η ατμοσφαιρική κυκλοφορία «η πλανητική ατμοσφαιρική κυκλοφορία» από την υπερθέρμανση του πλανήτη με ό,τι αυτό σημαίνει για την ένταση αλλά και την κατανομή των φαινομένων . Επιπλέον να λάβουμε υπόψη μας ότι έχει αυξηθεί το ποσό των υδρατμών, τις υγρασίες που μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας», υπογραμμίζει ενώ προσθέτει ότι πέρα από την αλλαγή των μοτίβων της παγκόσμιας κυκλοφορίας και τη δυνατότητα του αέρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της.

Από την πλευρά του αναφορικά με το φαινόμενο που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Βαλένθια ο κ. Διακάκης εξηγεί ότι επρόκειτο για ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο επέμενε στην ίδια περιοχή και είχε έρθει σε μέτωπο με θερμές μάζες αέρα οι οποίες έχουν πολύ υγρασία και οι οποίες προέρχονται από τη Μεσόγειο, η οποία αυτή την περίοδο του έτους είναι ασυνήθιστα ζεστή έχει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες λόγω των πολύ ισχυρών θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα καλοκαίρια σε όλο τον πλανήτη. «Άρα λοιπόν από τη μία η πολύ θερμή θάλασσα με δύο και τρεις και τέσσερις βαθμούς πάνω από το κανονικό η οποία τροφοδοτεί με υγρασία αυτά τα συστήματα την ψυχρή μάζα αέρα που βρίσκεται στην περιοχή της Βαλένθια και επέμενε εκεί για αρκετές ημέρες και αυτό πυροδοτεί μία καταιγίδα η οποία γίνεται πιο έντονη ακριβώς γιατί τροφοδοτείται από τη θερμή θάλασσα. Αυτό είναι η ουσία των πραγμάτων και το λέω αυτό γιατί αυτό σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, η θερμή θάλασσα δηλαδή», σημειώνει.

Σχετικά με το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους φαινόμενα ο κ. Διακάκης τονίζει ότι δεν είναι κάτι που ανατρέπεται ή μηδενίζεται ο κίνδυνος. « Ο κίνδυνος θα παραμείνει υψηλός τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες και οι δράσεις που μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα ή και η χώρα μας συγκεκριμένα είναι σε πολλαπλά χρονικά επίπεδα. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα μας ανατρέψει την κλιματική αλλαγή που είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο συγκεκριμένα για τη χώρα μας βεβαίως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απομάκρυνσης από τις ζώνες κινδύνου πλημμύρας δηλαδή οι κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες μας οι περιουσίες μας, οι υποδομές μας να αποχωρήσουν ώστε να ανοίξουμε περισσότερο χώρο για να πηγαίνει το νερό στη θάλασσα απρόσκοπτα βεβαίως να επενδύσουμε σε αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως αυτά που αφορούν την ορεινή υδρονομία δηλαδή να προλάβουμε τη διάβρωση να προλάβουμε την έντονη απορροή από το βουνό ειδικά σε σχέση με τις πυρκαγιές και από εκεί και πέρα βεβαίως οι νέες τεχνολογίες με τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, εφαρμογές όπως είναι το 112 και βέβαια η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η εκπαίδευσή του παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως ώστε να μην έχουμε θύματα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Lotus Eletre καταλαμβάνει θέση φόρτισης, εισπράττει πρόστιμο-σοκ

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για έκθεση Fitch: Επιβεβαίωση της «αταλάντευτης πορείας ανάκαμψης της χώρας»

ΗΠΑ: Το ανώτατο δικαστήριο μπλόκαρε τις απελάσεις υπηκόων της Βενεζουέλας – Πλήγμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Μαφιόζικη εκτέλεση στα Άνω Λιόσια: «Δύο μαυροντυμένοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως»

ΗΠΑ: Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το αμερικανικό αξιόχρεο σε Aa1 – Ισχυρό πλήγμα

Περιπέτεια για τους επιβάτες προς Νάξο με το Super Runner Jet – Αδύνατη η προσέγγιση λόγω των ισχυρών ανέμων

Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0: Οι Λονδρέζοι αγγίζουν το εισιτήριο για το Champions League

Fitch: Αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικό ορίζοντα

«Εξερράγη» ο Κονδυλάτος για την Παπαγεωργίου: «Άρπαξε δουλειές που θα έπρεπε να…»

Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο μέλους της Greek Mafia στα Άνω Λιόσια – Σώθηκε ο «στόχος» γιατί είναι θωρακισμένο

Μπαρτσελόνα: Παραλήρημα ενθουσιασμού στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά την παρέλαση των πρωταθλητών Ισπανίας

Βουλή: Σάλος από την δήλωση του Δημήτρη Καιρίδη περί διχοτόμησης της Κύπρου – Τι αποκάλυψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Γενέθλια για τη Μιμή Ντενίση! Οι συγκινητικές ευχές της κόρης της και η αποκαλυπτική φωτογραφία

Συναγερμός για πυροβολισμούς στα Άνω Λιόσια – Αιματηρή επίθεση με καλάσνικοφ

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ – Στο πλευρό του οι γονείς του (φωτογραφία)

00:00 / 00:00

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε πίσω στα όνειρα την καθαρτική τους λειτουργία

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

Αυστρία: Συναγερμός επιστημόνων για εξαφάνιση των παγετώνων λόγω κλιματικής κρίσης

Ερευνητές προειδοποιούν ότι οι παγετώνες της Αυστρίας κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, με πέντε παγετώνες στις περιοχές Ötztal και Stubai να...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Καπετάνιος για δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Ήμασταν συμμαθητές 12 χρόνια, ήταν ένας χαρακτήρας…»

Ο Γιάννης Καπετάνιος, σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου σε απόσπασμα...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

Συναγερμός για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς...

Πάνος Μουζουράκης: Έφερε στον κόσμο το μωρό η Μαριλού Κόζαρη – Η πρώτη φωτογραφία...

Ο Πάνος Μουζουράκης και η σύζυγός του, Μαριλού Κόζαρη,...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Lotus Eletre καταλαμβάνει θέση φόρτισης, εισπράττει πρόστιμο-σοκ

Η Lotus Eletre, ένα ηλεκτρικό SUV, βρέθηκε στο επίκεντρο...

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για έκθεση Fitch: Επιβεβαίωση της «αταλάντευτης πορείας ανάκαμψης της χώρας»

Ως επιβεβαίωση της «αταλάντευτης πορείας ανάκαμψης της χώρας», χαρακτηρίζει...

Μαφιόζικη εκτέλεση στα Άνω Λιόσια: «Δύο μαυροντυμένοι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως»

Μαφιόζικη επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Άνω...

ΗΠΑ: Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το αμερικανικό αξιόχρεο σε Aa1 – Ισχυρό πλήγμα

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των...

Περιπέτεια για τους επιβάτες προς Νάξο με το Super Runner Jet – Αδύνατη η προσέγγιση λόγω των ισχυρών ανέμων

Το επιβατηγό – ταχύπλοο Super Runner Jet αντιμετώπισε σοβαρές...

Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0: Οι Λονδρέζοι αγγίζουν το εισιτήριο για το Champions League

Η Τσέλσι σημείωσε σημαντική νίκη με 1-0 επί της...

Fitch: Αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικό ορίζοντα

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής...

«Εξερράγη» ο Κονδυλάτος για την Παπαγεωργίου: «Άρπαξε δουλειές που θα έπρεπε να…»

Στην εκπομπή Status του Astra Tv, ο Περικλής Κονδυλάτος,...

Μπαρτσελόνα: Παραλήρημα ενθουσιασμού στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά την παρέλαση των πρωταθλητών Ισπανίας

Χιλιάδες φίλοι της Μπαρτσελόνα γιόρτασαν στους δρόμους της Βαρκελώνης...

Γενέθλια για τη Μιμή Ντενίση! Οι συγκινητικές ευχές της κόρης της και η αποκαλυπτική φωτογραφία

Η Μιμή Ντενίση γιόρτασε τα γενέθλιά της με πολλές...

Συναγερμός για πυροβολισμούς στα Άνω Λιόσια – Αιματηρή επίθεση με καλάσνικοφ

Συναγερμός επικράτησε στα Άνω Λιόσια το βράδυ της Παρασκευής,...

Έφυγε πρόωρα στα 57 του ο Μανώλης Παπαδόπουλος, θρύλος της ΑΕΚ

Ο Μανώλης Παπαδόπουλος, πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, απεβίωσε σε...

Ο Φορτούνης με διπλό χτύπημα πρωταγωνίστησε στην ανατροπή-θρίλερ της Αλ Καλίτζ

Με δύο γκολ του Κώστα Φορτούνη, η Αλ Καλίτζ...

Βρετανία: Η Κίνα κρύβει θανάσιμες παγίδες σε ηλιακούς συλλέκτες προς τη Δύση – Απειλή να βυθίσει χώρες στο σκοτάδι

Μηχανικοί ανακάλυψαν κρυφούς "διακόπτες θανάτου" σε κινεζικά ηλιακά πάνελ...

Ολυμπιακός: Με στρατιά 30.000 φιλάθλων στη μάχη του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός αναμένεται να έχει τουλάχιστον 30.000 φιλάθλους στον...

Το παρασκήνιο των ιστορικών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη – «Μία εβδομάδα γεωπολιτικού πόκερ, τελείωσε χωρίς ειρήνη»

Η εβδομάδα των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίστηκε από...

Ο Ολυμπιακός συμφώνησε με Ατρόμητο για τον Δημήτρη Καλοσκάμη

Ο Ολυμπιακός έχει έρθει σε συμφωνία με τον Ατρόμητο...

Η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας την Πέμπτη 6 Ιουνίου

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας για τις 6...

Ύπνος: Οι άνθρωποι που κοιμούνται με πολλά μαξιλάρια αποκαλύπτουν αυτά τα 7 εντυπωσιακά χαρακτηριστικά

Το άρθρο εξετάζει τη συνήθεια ορισμένων ανθρώπων να κοιμούνται...

First Dates: Σοκαριστικό περιστατικό! Παίκτης αγνοούσε τη Ζενεβιέβ Μαζαρί – Η αντίδρασή της

Στο πρόσφατο επεισόδιο του παιχνιδιού γνωριμιών "First Dates", που...

Λάρισα: Ο μητροκτόνος μετά τη δολοφονία πήγε για καφέ με τον πατέρα του

Δεν είναι μόνο η φρικτή δολοφονία της μητέρας του,...

Κνωσός: Αγανάκτηση μετά την καταστροφή της εμβληματικής τοιχογραφίας δελφινιών στο μινωικό ανάκτορο

Η πρόσφατη κατάρρευση τμήματος της τοιχογραφίας με τα δελφίνια...

Μακρόν: Ευρώπη και ΗΠΑ σχεδιάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι οι...

Μάριος Καπότσης: Το βίντεο που ανέβασε στο Instagram με την Κόνι Μεταξά μετά τον χωρισμό τους

Ο Μάριος Καπότσης και η Κόνι Μεταξά μπορεί να...

Μπάμπης Κωστούλας: Μυθική πρόταση στον Ολυμπιακό από την Μπράιτον για τον Έλληνα επιθετικό

Η Μπράιτον φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση ύψους 35.7...

Πάτρα: Φρουρός ανακάλυψε κασετίνα ΑΤΜ καμουφλαρισμένη σε θάμνους

Στην Πάτρα, ένας σεκιουριτάς ανακάλυψε μια κασετίνα ΑΤΜ κρυμμένη...

Στρατής Γαλανός: Ο τετραπληγικός συγγραφέας ξεσκεπάζει τον αποκλεισμό του από τον Εκατομμυριούχο του ΑΝΤ1

Ο Στρατής Γαλανός, τετραπληγικός συγγραφέας, καταγγέλλει μέσω ανάρτησής του...

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι εκτόξευσαν κύματα-γίγαντες 10 μέτρων στη Μύκονο

Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν κύματα ύψους 10 μέτρων στη Μύκονο,...

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην τελετή αποφοίτησης του γιου τους στις ΗΠΑ – ΦΩΤΟ

Στη τελετή αποφοίτησης του γιου τους, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στις...

Μπιμπέροβιτς: Ξεπερνάμε ξεκάθαρα τον Παναθηναϊκό ως ομάδα

Ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς, φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε, εξέφρασε την αισιοδοξία...

Συνάντηση-κλειδί Χριστοδουλίδη-Ερντογάν στην Αλβανία – Η καθοριστική πρόταση του προέδρου της Κύπρου

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην...

start/stop, το πρώτο θύμα του Trump! Κινδυνεύουν οι καταλύτες;

Η κυβέρνηση Trump προχωρά στην κατάργηση των κρατικών ενισχύσεων...

Eurovision: Αυστηρή επίπληξη από την EBU στην Αλβανική αποστολή

Η EBU επέπληξε την αλβανική συμμετοχή στη Eurovision για...

Σοϊλέδης: Υπερασπίζεται ανοιχτά τον Ευαγγελινό – «Δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν»

Ο Άρης Σοϊλέδης εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στον...

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση του Ελληνικού FBI στην Αγία Βαρβάρα – Πάνω από 10 προσαγωγές

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, το απόγευμα της...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα...

Συνελήφθη 26χρονος για διαρρήξεις χρηματοκιβωτίων από επιχείρηση στη Γλυφάδα – Τι αποκάλυψε η έρευνα

Στη Γλυφάδα, συνελήφθη ένας 26χρονος Έλληνας για κλοπές χρηματοκιβωτίων,...

Μην το υποτιμάς, το Nissan Micra 350SR θα σε κατατροπώσει!

Το Nissan Micra 350SR, ένα από τα πιο ακραία...

Αφροδίτη Λατινοπούλου: «Εγώ τους λέω γύφτους» – Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις της περί Ρομά

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τις ρατσιστικές...