Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες σε μια περιπετειώδη αποστολή στον Ατλαντικό, για τον δορυφόρο EarthCARE

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες, Περιστέρα Πάσχου και Δήμητρα Κουκλάκη, συμμετείχαν σε αποστολές στον Ατλαντικό για τη διακρίβωση των παρατηρήσεων του δορυφόρου EarthCARE.
  • Ο δορυφόρος EarthCARE έχει ως στόχο την κατανόηση της ατμόσφαιρας και των κλιματικών συνθηκών με τη χρήση επιστημονικών οργάνων.
  • Οι ερευνήτριες ανέφεραν τις δυσκολίες και την αξία της συνεργασίας επιστημονικών ομάδων σε αεροσκάφη και πλοία για την βελτίωση των μετρήσεων και των μοντέλων κλίματος.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο επάνδρωσαν πολυάριθμες αποστολές σε αεροπλάνα, πλοία και επίγειους σταθμούς, έκαναν πτήσεις και μέτρησαν χιλιάδες ώρες εν πλω στον Ατλαντικό ωκεανό, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, με στόχο τη διακρίβωση των παρατηρήσεων του δορυφόρου EarthCARE. Στις αποστολές αυτές συμμετείχαν και δύο νεαρές Ελληνίδες ερευνήτριες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιστέρα Πάσχου και η Δήμητρα Κουκλάκη.

Ο δορυφόρος EarthCARE, που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), εκτοξεύθηκε στις 29 Μαΐου 2024, με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα και τελικά, την καλύτερη πρόγνωση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών. Οι μετρήσεις γίνονται με τη χρήση τεσσάρων επιστημονικών οργάνων, ενός lidar υψηλής φασματικής ανάλυσης, ενός ραντάρ νεφών, μιας πολυφασματικής συσκευής απεικόνισης και ενός ευρυζωνικού ραδιόμετρου. Πόσο ακριβείς είναι όμως, οι μετρήσεις αυτές; Τη βαθμονόμηση του δορυφόρου και τον έλεγχο της ακρίβειας των αποτελεσμάτων του, με παράλληλες μετρήσεις πάνω στη Γη, έχουν αναλάβει επιστήμονες από όλο τον κόσμο μέσα από μια σειρά αποστολών. Στη διακρίβωση αυτή συμμετέχει και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ORCESTRA», που έχει ως κύριο στόχο τη διακρίβωση των αποτελεσμάτων του EarthCARE, επιστημονικές ομάδες βρέθηκαν στο Πράσινο Ακρωτήριο και τα νησιά Μπαρμπέιντος, στον Ατλαντικό Ωκεανό, για να κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις που θα επιβεβαιώσουν τα δεδομένα του δορυφόρου και μάλιστα την ώρα που ο δορυφόρος περνούσε από πάνω τους.

Η διδακτορική φοιτήτρια και συνεργάτιδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Περιστέρα Πάσχου, συμμετείχε για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή 28 επιστημόνων στο ερευνητικό σκάφος «Meteor Research Vessel», το οποίο ξεκίνησε από το Πράσινο Ακρωτήρι και κατέληξε στα Μπαρμπέιντος. Οι καιρικές συνθήκες συχνά ήταν δύσκολες. Εξάλλου, το πλοίο βρισκόταν μέσα στην ενδοτροπική ζώνη σύγκλισης, μια περιοχή χαμηλού βαρομετρικού υπεύθυνη για έντονες καταιγίδες, ανέμους και τροπικούς κυκλώνες. «Όχι όμως κάτι πολύ δύσκολο ώστε να χρειαστεί να τεθούμε σε συναγερμό ή να πρέπει να αλλάξουμε την κατεύθυνσή μας για να αποφύγουμε κάποιο τυφώνα ή κυκλώνα», περιγράφει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Πάσχου είχε ως αρμοδιότητα να χειριστεί ένα όργανο lidar για την παρακολούθηση από το πλοίο αερολυμάτων, νεφών και ατμοσφαιρικών παραμέτρων, όπως η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία. Οι μετρήσεις αυτές έχουν ως στόχο τη σύγκριση και την επικύρωση των αποτελεσμάτων του αντίστοιχου lidar που φέρει ο δορυφόρος EarthCARE. Ωστόσο, η καθημερινότητά της περιλάμβανε και πολλές άλλες αρμοδιότητες, όπως τον καθημερινό έλεγχο της απόδοσης του οργάνου και τη συντήρησή του.

«Το σύστημα lidar που είχαμε στο πλοίο, μεταφέρθηκε από το Ινστιτούτο Max Planck του Αμβούργου στο Πράσινο Ακρωτήρι μέσα σε κοντέινερ και πέρασε πολλά για τη μεταφορά του, οπότε έπρεπε στην αρχή να εντοπίσουμε τι μπορεί να έχει μεταβληθεί και να το βαθμονομήσουμε, ώστε να επιτύχουμε την ίδια ποιότητα μετρήσεων που έκανε πριν από τη μεταφορά του. Πάντως, δεν υπήρξαν μη επιλύσιμα προβλήματα, εμφανίστηκαν τα αναμενόμενα προβλήματα όταν ένα σύστημα έχει κάνει τέτοιο ταξίδι. Οι επόμενες εβδομάδες κύλησαν πιο ομαλά, πάντα είχαμε τον καθημερινό έλεγχο του συστήματος για το αν μετράει σωστά και αν δουλεύουν όλα όπως πρέπει. Στη συνέχεια, κάναμε ανάλυση μετρήσεων ελέγξουμε την αξιοπιστία του οργάνου», εξηγεί η κ. Πάσχου.

Κρίσιμη στιγμή της αποστολής ήταν όταν ο δορυφόρος περνούσε κοντά από το ερευνητικό πλοίο, οπότε «έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι το όργανο θα συνεχίσει να μετράει και δεν θα υπάρξει κάποια διακοπή, προκειμένου να έχουμε ταυτόχρονες μετρήσεις και με τον δορυφόρο αλλά και με το ερευνητικό αεροσκάφος», όπως υπογραμμίζει η ίδια.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που το ερευνητικό πλοίο έπλεε στον ωκεανό, μια άλλη επιστημονική ομάδα πετούσε ακριβώς από πάνω του με το αεροσκάφος του Γερμανικού Οργανισμού Διαστήματος «DLR HALO» κάνοντας παράλληλες μετρήσεις σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία, τα αερολύματα και τα νέφη. Στην ομάδα αυτή βρισκόταν η διδακτορική φοιτήτρια και συνεργάτιδα του Αστεροσκοπείου, Δήμητρα Κουκλάκη.

Η συγκεκριμένη αποστολή διήρκεσε δύο μήνες. Κατά τον πρώτο μήνα οι πτήσεις είχαν ως αφετηρία και σημείο άφιξής τους το Πράσινο Ακρωτήρι, ενώ κατά τον δεύτερο επίκεντρο ήταν τα Μπαρμπέιντος. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κουκλάκη, η οποία συμμετείχε στο δεύτερο σκέλος της αποστολής, «το πλάνο πτήσης ήταν κάθε φορά διαφορετικό και καθοριζόταν από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, από τις μετεωρολογικές προγνώσεις, από την τροχιά του δορυφόρου και από την τοποθεσία του ερευνητικού πλοίου».

Κατά τη δεκαήμερη συμμετοχή της στην αποστολή, η Δήμητρα Κουκλάκη πήρε μέρος σε μια πτήση διάρκειας εννιά ωρών από τα Μπαρμπέιντος με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, μαζί με άλλους έξι επιστήμονες, «προκειμένου με lidar, ραντάρ, όργανα μέτρησης της ακτινοβολίας και dropsondes να καταγράψουμε τις συγκεντρώσεις των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, την υγρασία, τη σύσταση των νεφών, την ακτινοβολία, τη θερμοκρασία και την πίεση, δηλαδή όλες τις ατμοσφαιρικές παραμέτρους που χρησιμοποιούμε στα κλιματικά μοντέλα»

Το υπόλοιπο διάστημα συμμετείχε στην προετοιμασία των πτήσεων και του εξοπλισμού. «Η αλήθεια είναι ότι για μένα που ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τέτοιο πείραμα σε αεροσκάφος, ήταν πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Η πρόκληση ήταν το αν κάτι δεν πάει καλά, πώς θα μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα, ψύχραιμα και αποτελεσματικά, ώστε να μην χάσουμε χρόνο και πολύτιμες μετρήσεις», θυμάται διευκρινίζοντας ότι το διάστημα εκείνο «οι καιρικές συνθήκες ήταν ήπιες, δεν συναντήσαμε κάτι ακραίο».

Η κ. Κουκλάκη ξεχωρίζει ιδιαίτερα τη στιγμή που το αεροσκάφος πέρασε πάνω από το πλοίο. «Είναι σημαντικό να γίνεται ανάλυση των δεδομένων τηλεπισκόπησης από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επομένως, το να έχουμε μετρήσεις από διαφορετικά σημεία μάς βοηθάει να έχουμε καλύτερη ανάλυση σε κάποια υψόμετρα και καλύτερη ποιότητα δεδομένων».

Αυτή η ταυτόχρονη δουλειά τόσων επιστημονικών ομάδων με αεροσκάφη και πλοία και με τη χρήση εξελιγμένων οργάνων που μετρούσαν την ίδια ώρα από διαφορετικά υψόμετρα και σημεία είναι για την κ. Κουκλάκη η μεγάλη αξία της συγκεκριμένης αποστολής. «Έχεις μια χρονοσειρά δεδομένων με πολλή πληροφορία για την εκτίμηση της ακτινοβολίας που έχει πολύ σημαντικές επιδράσεις για τη μεταβολή του κλίματος. Επίσης, υπάρχει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και γνώσης από τις επιστημονικές ομάδες και όλα αυτά θα ενωθούν για να γίνουν ένα προς όφελος όλων μας. Κάποιες από αυτές τις διεργασίες και φαινόμενα δεν αφορούν μόνο τους τροπικούς, υπάρχουν κάποια φαινόμενα όπως η αλληλεπίδραση της σκόνης με την ακτινοβολία που έχουν πολύ μεγάλη εφαρμογή και στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο γενικότερα, όπου έχουμε πολύ μεγάλη μεταφορά σκόνης», εξηγεί.

Η Περιστέρα Πάσχου προσθέτει από την πλευρά της ότι «σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα και για ερευνητικούς σκοπούς και για να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας για το πώς τα αερολύματα αλληλοεπιδρούν με τα νέφη και την ηλιακή ακτινοβολία, κάτι που επιδρά στον καιρό και στο κλίμα, αλλά και πώς αυτές οι μετρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τα μοντέλα του καιρού και του κλίματος».

Το ΙΑΑΔΕΤ θα υλοποιήσει το καλοκαίρι του 2026 στη Μεσόγειο την πειραματική εκστρατεία ACROSS, όπου με επίκεντρο την Ελλάδα θα τοποθετηθούν όργανα για τη βαθμονόμηση και διακρίβωση των παρατηρήσεων του EarthCARE. Στο πείραμα αυτό θα συμμετάσχει και ερευνητικό αεροσκάφος της NASA.

Ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Μεσόγειο «είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα από ό,τι στον Ατλαντικό». «Στον Ατλαντικό μπορεί να υπάρχουν τυφώνες, αλλά όσον αφορά στην ατμοσφαιρική σύσταση οι συνθήκες είναι πιο απλές από ό,τι στη Μεσόγειο, μιας και συναντούμε ερημική σκόνη και θαλάσσια αιωρήματα, όπως και καπνό από τις πυρκαγιές. Δεν έχει κάτι άλλο. Στη Μεσόγειο εμπλέκονται οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, η γύρη, τα μικροπλαστικά. Η κάθε μεσογειακή χώρα έχει διαφορετικούς νόμους και κανονιστικά πλαίσια για τις εκπομπές μια και πολλές χώρες ανήκουν σε διαφορετικές ηπείρους. Η Μεσόγειος είναι το σταυροδρόμι των αέριων μαζών, έχει ερημική σκόνη, καπνό από πυρκαγιές, τέφρα από ηφαίστεια, ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ακόμη και πολέμους που αλλάζουν τις χρήσεις γης και τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση τον καιρό και το κλίμα. Οπότε η Μεσόγειος θα είναι το μεγάλο τεστ για τον δορυφόρο EarthCARE».

Σημειώνεται ότι το ΙΑΑΔΕΤ έχει σημαντική τεχνογνωσία στη βαθμονόμηση και διακρίβωση αποτελεσμάτων αποστολών. Στη διεθνή ομάδα DISC της ESA για την ενίσχυση της επιστημονικής απόδοσης της αποστολής και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της, συμμετέχει και η συνεργάτιδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ελένη Μαρίνου. Επίσης, ο Βασίλης Αμοιρίδης και η Ελένη Μαρίνου έχουν αναλάβει τον συντονισμό της συγγραφής των καλών πρακτικών στη διακρίβωση σύγχρονων δορυφορικών συστημάτων. Το εγχειρίδιο βρίσκεται στο στάδιο της ανασκόπησης από τη Διεθνή Επιτροπή για τους Δορυφόρους Παρατήρησης της Γης CEOS.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / Μαρία Κουζινοπούλου / photo: freepik)


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Λάρισα: Συντετριμμένος εμφανίστηκε στα δικαστήρια ο 21χρονος μητροκτόνος – Απολογείται και ο ξάδελφός του

Ο Όμιλος Attica διακρίθηκε με 21 βραβεία στα Tourism & Travel Marketing Awards 2025

Νέο Renault 4 Savane 4×4 κατακτά την άγρια περιπέτεια

Justin Bieber: Διέρρηξε την σιωπή του για τις καταγγελίες ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον ράπερ Diddy

Reuters: Κατάπαυση πυρός και λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι προτεραιότητες της Ουκρανίας στις συνομιλίες με τους Ρώσους

Κώστας Κόκλας: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την πρώην σύζυγό του, Κατερίνα – «Την αγαπώ ακόμα»

Κρεμλίνο: Επιβεβλημένη μία συνάντηση Πούτιν – Τραμπ, αλλά απαιτεί προετοιμασία και πρέπει να φέρει αποτελέσματα

Θεσσαλονίκη: Αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους οι 3 που φέρονται να εξωθούσαν την 28χρονη Κολομβιανή στην πορνεία

Ηλέκτρα: Σοφία και Τέλης αγωνίζονται να σώσουν τον έρωτά τους

Φόβος και πανικός από τον Ήλιο: Οι ΗΠΑ αθωράκιστες απέναντι σε μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα…!

O Γιώργος Πετρέας θριαμβευτής με το τρόπαιο στο ΟΠΑΠ Game Time

Καιρός: Συναγερμός για ευπαθείς ομάδες λόγω αφρικανικής σκόνης – Οι 5 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα τον δω όταν μπορέσουμε να το οργανώσουμε»- Προαναγγέλλει πιθανή συνάντηση με τον Πούτιν

Κώστας Κόκλας αποκαλύπτει για Δανάη Μπάρκα: «Είναι εξαιρετική ηθοποιός, στο θέατρο θα υποδυθεί…»

Κατερίνα Καινούργιου: Εξοργισμένη on air με τους καπνιστές – «Απλά απαγορεύεται!»

00:00 / 00:00

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Καπετάνιος για δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Ήμασταν συμμαθητές 12 χρόνια, ήταν ένας χαρακτήρας…»

Ο Γιάννης Καπετάνιος, σήμερα, Πέμπτη 15 Μαΐου σε απόσπασμα...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

Συναγερμός για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Οδηγείται επειγόντως στο χειρουργείο

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς...

Πάνος Μουζουράκης: Έφερε στον κόσμο το μωρό η Μαριλού Κόζαρη – Η πρώτη φωτογραφία...

Ο Πάνος Μουζουράκης και η σύζυγός του, Μαριλού Κόζαρη,...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λάρισα: Συντετριμμένος εμφανίστηκε στα δικαστήρια ο 21χρονος μητροκτόνος – Απολογείται και ο ξάδελφός του

Στα δικαστήρια της Λάρισας εμφανίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής...

Ο Όμιλος Attica διακρίθηκε με 21 βραβεία στα Tourism & Travel Marketing Awards 2025

Ο Όμιλος Attica, μέσω των εταιρειών Superfast Ferries, Blue...

Νέο Renault 4 Savane 4×4 κατακτά την άγρια περιπέτεια

Η Renault παρουσιάζει το νέο 4 Savane 4×4, μια...

Reuters: Κατάπαυση πυρός και λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι προτεραιότητες της Ουκρανίας στις συνομιλίες με τους Ρώσους

Η διασφάλιση της εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός αποτελεί προτεραιότητα...

Κώστας Κόκλας: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για την πρώην σύζυγό του, Κατερίνα – «Την αγαπώ ακόμα»

Ο Κώστας Κόκλας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

Θεσσαλονίκη: Αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους οι 3 που φέρονται να εξωθούσαν την 28χρονη Κολομβιανή στην πορνεία

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι για...

Φόβος και πανικός από τον Ήλιο: Οι ΗΠΑ αθωράκιστες απέναντι σε μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα…!

Μια νέα άσκηση επιτραπέζιας μελέτης διαστημικού καιρού αποκάλυψε σοβαρές...

O Γιώργος Πετρέας θριαμβευτής με το τρόπαιο στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας στη...

Καιρός: Συναγερμός για ευπαθείς ομάδες λόγω αφρικανικής σκόνης – Οι 5 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Ο καιρός στη Ελλάδα παρουσιάζει αντίθετες συνθήκες, με τη...

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα τον δω όταν μπορέσουμε να το οργανώσουμε»- Προαναγγέλλει πιθανή συνάντηση με τον Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί...

Κώστας Κόκλας αποκαλύπτει για Δανάη Μπάρκα: «Είναι εξαιρετική ηθοποιός, στο θέατρο θα υποδυθεί…»

Ο Κώστας Κόκλας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή "Το Πρωινό"...

Κατερίνα Καινούργιου: Εξοργισμένη on air με τους καπνιστές – «Απλά απαγορεύεται!»

Στην εκπομπή «Super Κατερίνα», η παρουσιάστρια Κατερίνα Καινούργιου εξέφρασε...

ΑΕΚ: Πλήθος φιλάθλων αποχαιρέτησε συγκινητικά τον Ματίας Αλμέιδα στο αεροδρόμιο

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο Ματίας Αλμέιδα αποχαιρέτησε τους...

Άδωνις Γεωργιάδης: Αποκαλύπτει το μυστικό κώδικα του «βραχιολιού» στα Επείγοντα – Τι σηματοδοτούν τα 5 χρώματα

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε το νέο ηλεκτρονικό...

Πολεμική Αεροπορία: Ανακοίνωση κατάταξης νεοσυλλέκτων με την 2025 Β’ ΕΣΣΟ – Δείτε ποιους αφορά

Η Πολεμική Αεροπορία απευθύνει πρόσκληση στους στρατεύσιμους για κατάταξη...

Θεσσαλονίκη: Εντόπισαν 81 κιλά κοκαΐνης, αξίας πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ, κρυμμένα σε κοντέινερ με μπανάνες

Στη Θεσσαλονίκη, τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν 81 κιλά...

Κωνσταντινούπολη: Έπεσε αυλαία στην κρίσιμη τριμερή Ουκρανίας – Τουρκίας – ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ αξιωματούχων από...

Πρώην διαιτητής της Super League εμπλέκεται σε κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης

Συνελήφθη πρώην διαιτητής της Super League σε επιχείρηση πειρατικής...

Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026: Εκρηκτικό ρεκόρ για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ – 567.462 αιτήσεις για 1.015.077 επιταγές

Η ΔΥΠΑ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για...

Eurovision 2025: Σε διαφορετική διάσταση οι Βρετανοί σχολιαστές ενώ μαγνήτιζε η Klavdia

Στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision 2025, η Klavdia εντυπωσίασε...

Ναύπλιο: 27χρονη χειρούργος έχασε τη ζωή της σε τροχαίο – Κατευθυνόταν για εφημερία στο νοσοκομείο

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου ο...

Αυγενάκης: «Δεν είμαι αντάρτης – Είμαι μαχόμενος πολιτικός με χρέος απέναντι στην κοινωνία»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, δηλώνει ότι...

Τα άγνωστα μυστήρια του μυστικισμού στην αρχαία Ελλάδα

Ο μυστικισμός στην αρχαία Ελλάδα συνδέεται στενά με τη...

Χριστίνα Μπόμπα αποκαλύπτει για Άρια Καλύβα: «Δεν πληγώθηκα εγώ, λυπήθηκα όμως για…»

Η Χριστίνα Μπόμπα, σε δηλώσεις της στο αεροδρόμιο Ελευθέριος...

Θεσσαλονίκη: 4 μηνών το έμβρυο που εντοπίστηκε νεκρό πίσω από καντίνα – Οι κάμερες θα αποκαλύψουν τον δράστη

Στη Θεσσαλονίκη, οι αρχές διερευνούν την υπόθεση ενός νεκρού...

Ο πιο πολύτιμος λίθος στην ιστορία: Διαμάντι φτιάχνεται από το φως του ήλιου!

Κι όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς να καλλιεργούν διαμάντια...

Νίκαια: Εξαρθρώθηκε βίαιη οπαδική σύγκρουση μεταξύ έξι ατόμων

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας εξιχνίασε μια συμπλοκή...

Κώστας Φραγκολιάς: «Επιθυμούμε ριζικές αλλαγές στο Happy Day»

Ο Κώστας Φραγκολιάς, σε δηλώσεις του στην εκπομπή "Πρωινό...

Μαριλού Κόζαρη: Τα πρώτα λόγια του μαιευτήρα της – «Ο Πάνος Μουζουράκης έκοψε τον ομφάλιο λώρο»

Ο Πάνος Μουζουράκης και η σύζυγός του, Μαριλού Κόζαρη...

Αίγιο: Βρέφος εξαρτημένο από ναρκωτικά – Συνελήφθησαν οι γονείς για εμπορία ηρωίνης

Στο Αίγιο, ένα ζευγάρι συνελήφθη για διακίνηση ηρωίνης, καθώς...

Καιρός: Σαρωτικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής – Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη...

Φαίη Σκορδά αποκαλύπτει για κόψιμο Πάμε Δανάη από το MEGA: «Ένας κύκλος έκλεισε!»

Η Φαίη Σκορδά, σε δηλώσεις της σχετικά με το...

Εσπανιόλ – Μπαρτσελόνα: 14 θύματα από όχημα που έπεσε πάνω σε φιλάθλους λίγο πριν την έναρξη

Σε ένα σοκαριστικό περιστατικό πριν από το τοπικό ντέρμπι...

Κυψέλη: Φωτιά σάρωσε διαμέρισμα – Εντυπωσιακή επιχείρηση της πυροσβεστικής

Συναγερμός επικράτησε στην Κυψέλη όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα...

Η Ferrari 12Cilindri αποκαλύπτει τα μυστικά της οδήγησης

Η Ferrari 12Cilindri είναι ένα supercar που έχει σχεδιαστεί...

Klavdia: Τι κρύβεται πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της 23χρονης – Το σκοτεινό παρελθόν που “κουβαλά”

Η Klavdia, η 23χρονη τραγουδίστρια που εκπροσωπεί την Ελλάδα...

Eurovision 2025: Η πρώτη ανάρτηση της Klavdia μετά την πρόκριση της στον τελικό

Η Klavdia έκανε υπερήφανη όλη την Ελλάδα, όταν στον...

Εκτελέστηκε ο διαβόητος “δολοφόνος Καζανόβα” – Αφιέρωσε τα τελευταία του λόγια στον Τραμπ

Ο Γκλεν Ρότζερς, γνωστός ως «δολοφόνος Καζανόβα», εκτελέστηκε με...

Παναθηναϊκός: Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας “φλερτάρει” ξανά τον Γιώργο Βαγιαννίδη

Ο Γιώργος Βαγιαννίδης του Παναθηναϊκού επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς...

Δήμος Αθηναίων: 142 θέσεις εργασίας ανοίγουν στις παιδικές κατασκηνώσεις

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε 142 νέες προσλήψεις για...

Γκουντάρας: Το καρφί κατά του Λιάγκα για την Klavdia – «Κ@λοτούμπα! Ακούσαμε μέχρι και για περιττώματα»

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας σχολίασε την εμφάνιση της Klavdia στον...

Θεμιστοκλέους: Διοικητές νοσοκομείων θα απομακρύνονται εάν επιμένουν οι αρνητικές αξιολογήσεις

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος...

Θεμιστοκλέους: Διοικητές νοσοκομείων θα απομακρύνονται εάν επιμένουν οι αρνητικές αξιολογήσεις

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με άλμα 0,52% – Ράλι καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο...

Eurovision 2025: Αποκαλύφθηκε η θέση της Ελλάδας στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 17/5

Η Ελλάδα προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2025,...

Η τεχνολογική επανάσταση της Ford Mustang GTD

Η Ford Mustang GTD αναδεικνύει την κορυφαία τεχνολογία και...

Οδηγός ταξί απείλησε με όπλο επιβάτη επειδή της υπέδειξε διαδρομή – «Βγες αμέσως από το όχημα»

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη στη Φλόριντα, όπου μια οδηγός...

Ο Δράκος του Μυστρά: Η άγνωστη δράση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1404 ή, κατ’...