Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica εξυμνεί την Κάρπαθο και τις αυθεντικές μακαρούνες της, συγκρίνοντάς τες με τα παραδοσιακά ιταλικά ζυμαρικά cavatelli. Το άρθρο αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας, περιγράφοντας πώς οι γυναίκες του νησιού συνεχίζουν να ζυμώνουν μακαρούνες στο χέρι, δημιουργώντας μια αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Η Κάρπαθος εντυπωσιάζει με την αγνή φιλοξενία, τον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητά της, προσφέροντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες και ένα ταξίδι στη φύση και την ιστορία.
Πιο αναλυτικά
«Οι μακαρούνες της Καρπάθου, τα ελληνικά cavatelli (σ.σ. ζυμαρικό της νότιας Ιταλίας), στο νησί όπου ο χρόνος σταματά». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ιταλικής La Repubblica, που μαγεύτηκε από την Κάρπαθο και τη γαστρονομία της.
Η La Repubblica δημοσιεύει ένα μεγάλο αφιέρωμα για την Κάρπαθο και τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία.
«Στην Κάρπαθο οι γυναίκες εξακολουθούν να ζυμώνουν μακαρούνες στο χέρι κάθε μέρα, κοιτάζοντας έξω από τα παράθυρα των σπιτιών τους ή από τις μικρές ταβέρνες στους λόφους και τις σμαραγδένιες ακτές. Οι μακαρούνες θυμίζουν τα παραδοσιακά ιταλικά ζυμαρικά από κάθε άποψη, διαθέτοντας την ίδια χειροποίητη καμπύλη, την ίδια επιμονή στη μαγειρική και την ίδια ταπεινή αλλά και επιδέξια τεχνική», γράφει η La Repubblica.
Και το άρθρο συνεχίζει: «Περπατώντας στους δρόμους της γραφικής Ολύμπου ή δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα σε μία ταβέρνα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, έχει κανείς την εντύπωση ότι ο χρόνος στην Κάρπαθο έχει σταματήσει. Σε αυτήν την παύση, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν βρει ένα σημείο επαφής, φτιαγμένο από καθημερινές χειρονομίες και απλές γεύσεις που αποτυπώνονται σε ένα πιάτο ζυμαρικών».
Στο πλαίσιο του άρθρου, οι Ιταλοί συντάκτες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την αγνή φιλοξενία των ντόπιων, τον αυθορμητισμό του τόπου και την αυθεντικότητα του νησιού που προσφέρει «γενναιόδωρα ταξίδια στη γεύση, τη φύση και την ιστορία».