Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που απέτρεψε μια σοβαρή εμπορική σύγκρουση, μειώνοντας τους δασμούς από 27,5% σε 15%. Παρά τη θετική έκβαση, οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «επώδυνο συμβιβασμό» που μπορεί να κοστίσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο Μερτς τόνισε τη σημασία της μείωσης των δασμών και της εξάλειψης των εμπορικών φραγμών, ενώ οικονομολόγοι προειδοποιούν για πιθανή απώλεια ευημερίας και καλούν για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Πιο αναλυτικά
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας πως αποφεύχθηκε μια σοβαρή εμπορική σύγκρουση που θα έπληττε την οικονομία της χώρας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οικονομικοί παράγοντες και ειδικοί μιλούν για έναν «επώδυνο συμβιβασμό» και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία αυτή στη γερμανική οικονομία και ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας.
Ο καγκελάριος χαρακτήρισε θετική την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία βοήθησε στο να αποτραπεί μια περιττή ένταση στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Χαιρετίζω τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Είναι θετικό το ότι οι δύο πλευρές κατόρθωσαν να συμφωνήσουν, αποτρέποντας μια περιττή ένταση στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις».
Παράλληλα, ο Μερτς ευχαρίστησε δημόσια την πρόεδρο της Κομισιόν, τον Επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς και τις ομάδες τους, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του αποτελέσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία απέτρεψε μια εμπορική κρίση που θα είχε βαρύ αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία και κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι τελωνειακοί δασμοί μειώνονται σχεδόν στο μισό —από 27,5% σε 15%.
«Με αυτή την συμφωνία απετράπη εμπορική σύγκρουση η οποία θα έπληττε σκληρά την προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι τρέχοντες δασμοί θα μειωθούν σχεδόν στο μισό, από 27,5% σε 15%», υπογράμμισε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι, αν και θα προτιμούσε μια ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση, η Ευρώπη κατάφερε να προστατεύσει τα βασικά της συμφέροντα.
Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να στηρίζουν το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης των δασμών και της εξάλειψης των εμπορικών φραγμών. Ειδική αναφορά έκανε και στη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur στη Νότια Αμερική, την οποία χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητα.
Από την άλλη πλευρά, έντονος είναι ο προβληματισμός στον επιχειρηματικό κόσμο και στους οικονομολόγους της Γερμανίας για τις συνέπειες της συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου (BGA), Ντιρκ Γιαντούρα, έκανε λόγο για «επώδυνο συμβιβασμό» και προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα κοστίσει ανάπτυξη, ευημερία και θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για επώδυνο συμβιβασμό. Κάθε μονάδα δασμών είναι μια μονάδα περισσότερη απ’ ό,τι θα έπρεπε. Η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις στην Γερμανία, θα κοστίσει ανάπτυξη, ευημερία και θέσεις εργασίας».
Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είχε υποσχεθεί, ενώ τόνισε πως ο μόνος τρόπος για να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Παρεμβαίνοντας στη δημόσια συζήτηση, η οικονομολόγος Ουλρίκε Μαλμουντίερ, ειδικευμένη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποίησε μέσα από τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD για «τεράστια απώλεια ευημερίας», η οποία –όπως είπε– δεν θα εξαλειφθεί σύντομα. Σύμφωνα με την ίδια, εάν επιβληθούν οι συγκεκριμένοι δασμοί, δεν θα είναι εύκολο να αρθούν στο μέλλον. Επίσης, εκτίμησε ότι για το σύνολο της Ε.Ε. οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες –περίπου 50% λιγότερες– σε σχέση με τη Γερμανία, σημειώνοντας όμως πως η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνουν οι δασμοί σε ισχύ.
Ακόμη πιο σκληρός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φουστ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ταπείνωση» για την Ευρώπη, εξαιτίας της ασύμμετρης φύσης της. Όπως είπε, το τελικό αποτέλεσμα αντανακλά την πραγματική ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με ανάρτησή του στο X, κάλεσε τους Ευρωπαίους να «ξυπνήσουν», να ενισχύσουν την οικονομική ισχύ τους και να περιορίσουν την στρατιωτική και τεχνολογική εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας στην ARD, υποστήριξε ότι πρόκειται για δασμούς που η Γερμανία μπορεί να αντέξει, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε πως η συμφωνία συνιστά σοβαρή επιδείνωση στις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ σε σύγκριση με την εποχή πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Συνοπτικά
- Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, χαιρέτισε τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ που μείωσε τους δασμούς και απέτρεψε εμπορική σύγκρουση.
- Οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας στη γερμανική οικονομία και τις θέσεις εργασίας.
- Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως "επώδυνος συμβιβασμός" και προκαλεί προβληματισμό για πιθανή απώλεια ευημερίας και ανάπτυξης.
- Ο Μερτς υπογράμμισε τη σημασία της μείωσης των δασμών και την προώθηση ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου, ενώ ζητείται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.