Συνολικά 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης, με τις τελευταίες αναφορές να προσθέτουν 13 νέους θανάτους.
Οι μάχες έχουν προκαλέσει μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού και έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, καλώντας τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιδιώξουν ειρηνική λύση, ενώ η ASEAN προσφέρθηκε να μεσολαβήσει.
Η Καμπότζη ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι επιτέθηκε πρώτη, τονίζοντας την ανάγκη για διπλωματική επίλυση της διαμάχης.
Πιο αναλυτικά
Δεκατρείς νέοι θάνατοι προστέθηκαν το Σάββατο (26/7) στον ήδη βαρύ απολογισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών και από τις δύο πλευρές στους 33.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Καμπότζης, στρατηγός Maly Socheata, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους επτά πολίτες και πέντε στρατιώτες. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστός και ένας ακόμη θάνατος, ενός άνδρα, ο οποίος σκοτώθηκε όταν ρουκέτες της Ταϊλάνδης χτύπησαν παγόδα όπου είχε βρει καταφύγιο.
Η Ταϊλάνδη από την πλευρά της ανέφερε ότι έξι στρατιώτες και δεκατρείς πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν, ενώ 29 στρατιώτες και 30 πολίτες τραυματίστηκαν. Την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν, καθώς οι μάχες στα σύνορα συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης.
Η κατάσταση ανάγκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα, η Μαλαισία, που έχει την προεδρία της περιφερειακής ένωσης ASEAN (Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), στην οποία ανήκουν και οι δύο χώρες, κάλεσε σε τερματισμό των εχθροπραξιών και προσφέρθηκε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.
Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο διπλωμάτης του ΟΗΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της φύσης της συνεδρίασης, αποκάλυψε ότι και τα 15 μέλη του Συμβουλίου κάλεσαν τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιδιώξουν ειρηνική λύση στη διαμάχη. Επιπλέον, ενθάρρυναν την ASEAN να παίξει ενεργό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Καμπότζης στον ΟΗΕ, Chhea Keo, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η χώρα του, που ήταν αυτή που ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση, απαιτεί άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός, ενώ τονίζει την ανάγκη για ειρηνική διευθέτηση της διαφωνίας. Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Καμπότζη επιτέθηκε πρώτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς μια μικρή χώρα χωρίς πολεμική αεροπορία μπορεί να επιτεθεί σε μια χώρα με τριπλάσιες στρατιωτικές δυνάμεις; Δεν το κάνουμε αυτό».
Ο Keo υπογράμμισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να καταφύγουν σε διπλωματική λύση», αίτημα που – όπως είπε – ασπάζεται πλήρως η Καμπότζη.