Το άρθρο εξετάζει την αυξανόμενη τάση των συνδρομητικών υπηρεσιών στα αυτοκίνητα, όπου οι καταναλωτές πληρώνουν για τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών, όπως θερμαινόμενα καθίσματα ή συστήματα πλοήγησης.
Παρά την επέκταση αυτών των υπηρεσιών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, η έρευνα της S&P Global Mobility δείχνει ότι οι καταναλωτές παγκοσμίως είναι επιφυλακτικοί.
Στις περισσότερες χώρες, οι αγοραστές δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για συνδρομές, με εξαίρεση την Κίνα και την Ινδία, όπου υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή.
Στις Η.Π.Α., η άποψη είναι διχασμένη, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία η πλειοψηφία είναι αρνητική.
Πιο αναλυτικά
Τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε συνεχώς καινούργιους όρους στα αυτοκίνητα. Οθόνες αφής, infotainment, λειτουργίες συνδεσιμότητας, ADAS και ένα λεξιλόγιο που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο. Σε αυτό, έρχονται να προστεθούν οι συνδρομές. Γνωστή και μη εξαιρετέα έννοια από άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητας, πλέον απαντάται ολοένα συχνότερα και στην αυτοκίνηση. Οι αγοραστές, όμως, τί γνώμη έχουν για αυτό;
Οι συνδρομές, ή συνδρομητικές υπηρεσίες, αφορούν την πληρωμή με το μήνα, ετησίως, ή πολυμηνιαίως (δίμηνα, τρίμηνα, εξάμηνα) για τη χρήση διαφόρων χαρακτηριστικών/λειτουργιών του αυτοκινήτου. Παραδείγματος χάρη, σε κάποιες εταιρίες προσφέρονται με συνδρομή τα θερμαινόμενα καθίσματα ή το σύστημα πλοήγησης. Αλλού ισχύει το ίδιο για τα συστήματα Android Auto και Apple CarPlay, ή κάποιες από τις τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού. Το σκεπτικό πίσω από τη συνδρομή σε εξοπλιστικά στοιχεία του αυτοκινήτου, έχει να κάνει με τη χρήση του κατά βούληση. Μπορεί, ας πούμε, κάποιος να μη θέλει να πληρώσει παραπάνω για την έκδοση με navigation, όταν αγοράζει το αμάξι. Παίρνει το μοντέλο που θέλει και όταν χρειαστεί πλοήγηση, πληρώνει για ένα μήνα να κάνει τη δουλειά του. Το θέμα είναι ότι πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν «μυρίσει χρήμα» και επεκτείνουν τις συνδρομητικές υπηρεσίες.
Κάτι που, βάσει έρευνας από την S&P Global Mobility, προκαλεί θυμηδία στο καταναλωτικό κοινό παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στις περισσότερες αγορές του κόσμου οι αγοραστές δεν «ψήνονται» για μια σχέση με το αυτοκίνητό τους, ανάλογη με εκείνη των Netflix, Amazon Prime και λοιπών πλατφορμών ψυχαγωγίας. Από τις 9 χώρες που διενεργήθηκε η έρευνα, στις 7 το «δεν πληρώνω» είναι από λίγο ως πολύ μεγαλύτερο του «τα σκάω» για συνδρομητικές υπηρεσίες στο αυτοκίνητο. Στις Η.Π.Α. η κατάσταση είναι ισορροπημένη, με 35% στο «ναι» και 38% στο «όχι». Στη Μεγάλη Βρετανία αντίθετα, το 45% των ερωτηθέντων δεν θέλουν συνδρομές και μόνο το 29% συμφωνεί με αυτή την τακτική. Στη Γαλλία δε, το 54% είναι απέναντι και μόλις το 19% υπέρ.
Εκ διαμέτρου διαφορετική εικόνα στην Κίνα, όπου οι οθόνες και τα gadgets στα αυτοκίνητα λατρεύονται. Το 32% θα πλήρωνε για in car συνδρομητική υπηρεσία, το 53% θα συμμετείχε σε δοκιμαστική περίοδο, και μόλις το 10% δεν θα έδινε φράγκο. Παρόμοια εικόνα και στην Ινδία, με 33% σίγουρα θετικά διακείμενο, 46% ανοιχτό σε δοκιμαστική περίοδο και μόλις 18% αρνητικό στο συγκεκριμένο σενάριο.
Το άρθρο Πόσο θέλουν οι αγοραστές συνδρομές στα αυτοκίνητα; εμφανίστηκε πρώτα στο AutoGreekNews.
Συνοπτικά
- Οι συνδρομητικές υπηρεσίες στα αυτοκίνητα αυξάνονται, προσφέροντας λειτουργίες με μηνιαία ή ετήσια πληρωμή.
- Οι καταναλωτές παγκοσμίως εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις συνδρομές, εκτός από την Κίνα και την Ινδία που δείχνουν μεγαλύτερη αποδοχή.
- Στις Η.Π.Α. οι απόψεις είναι διχασμένες, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία η πλειοψηφία αντιτίθεται.
- Η S&P Global Mobility αναφέρει ότι οι καταναλωτές δεν επιθυμούν συνδρομές παρόμοιες με αυτές σε πλατφόρμες ψυχαγωγίας.