Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται το κρατικό πρόγραμμα επιδοτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συχνά παραβιάζοντας τους κανόνες επιλεξιμότητας, όπως αποκαλύπτει έκθεση για την περίοδο 2016-2020.
Πάνω από 864 εκατομμύρια γουάν δόθηκαν σε εταιρείες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, με την BYD και την Chery να είναι από τους μεγαλύτερους αποδέκτες.
Το σύστημα επιδότησης, που στόχευε στην προώθηση της καινοτομίας, έχει οδηγήσει σε καταχρήσεις λόγω ανεπαρκούς ελέγχου, ενώ οι καταγγελίες για «τεχνητές» πωλήσεις συνεχίζονται.
Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει και την παγκόσμια αγορά, καθώς οι κινεζικές εταιρείες επεκτείνονται στην Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Πιο αναλυτικά
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επωφελούνται μαζικά από το κρατικό πρόγραμμα επιδοτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συχνά χωρίς να τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες.
Έκθεση που καλύπτει την περίοδο 2016-2020 αποκαλύπτει ότι πάνω από 864 εκατομμύρια γουάν (περίπου 103 εκατ. ευρώ) δόθηκαν σε εταιρείες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Η BYD, κορυφαίος παίκτης της κινεζικής αγοράς, φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των μη οφειλόμενων επιδοτήσεων, λαμβάνοντας 143 εκατομμύρια γουάν για μόλις 4.900 αυτοκίνητα, ενώ η Chery αξίωσε 240 εκατομμύρια γουάν για 8.860 αυτοκίνητα που, σύμφωνα με τον έλεγχο, δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις.
Το φαινόμενο των καταχρηστικών επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αφορά μόνο την εσωτερική αγορά της Κίνας, αλλά και την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Το σύστημα επιδότησης που εφαρμόστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010, παρείχε έως και 60.000 γουάν ανά αυτοκίνητο (περίπου 7.000 ευρώ) με σκοπό να ενισχυθεί η καινοτομία και η μαζική μετάβαση στα ηλεκτρικά. Ωστόσο, η έλλειψη επαρκούς ελέγχου άνοιξε την πόρτα σε καταχρήσεις.
Ακόμα και σήμερα, ενώ το Πεκίνο επιδιώκει μεγαλύτερη διαφάνεια, οι καταγγελίες για «τεχνητές» πωλήσεις επιμένουν. Χιλιάδες αυτοκίνητα με μηδενικά χιλιόμετρα εμφανίζονται σε αγγελίες μεταχειρισμένων, γεγονός που δημιουργεί πλασματική εικόνα ζήτησης και εντείνει τον «πόλεμο τιμών» μεταξύ των κατασκευαστών.
Αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την εσωτερική αγορά της Κίνας, αλλά και την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι κινεζικές φίρμες, όπως η BYD, επεκτείνονται δυναμικά στην Ευρώπη, με ανταγωνιστικές τιμές και τεχνολογία αιχμής. Οι ευρωπαϊκές αρχές, στο μεταξύ, διερευνούν εάν τέτοιες κρατικές ενισχύσεις δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.