Ο Πάπας Λέων ΙΔ' αναγνώρισε ως θαύμα την ανάρρωση ενός πρόωρου βρέφους που γεννήθηκε το 2007 στο Ρόουντ Άιλαντ, αποδίδοντας τη σωτηρία του στην προσευχή του Δρ. Χουάν Σάντσεθ προς τον π. Σαλβαδόρ Βαλέρα Πάρρα.
Παρά τις αρχικές προβλέψεις για σοβαρές νευρολογικές βλάβες λόγω έλλειψης οξυγόνου, το βρέφος μεγάλωσε υγιές. Η αναγνώριση του θαύματος ενδέχεται να οδηγήσει στην αγιοποίηση του π. Βαλέρα, ο οποίος έζησε τον 19ο αιώνα στην Ισπανία.
Η επίσημη ανακήρυξη του θαύματος από το Βατικανό ενισχύει την υπόθεση της μακαριοποίησης του π. Βαλέρα, ενώ ο Πάπας προωθεί και την αγιοποίηση του Κάρλο Ακουτίς, ενός νεαρού φιλάνθρωπου που πέθανε το 2007.
Πιο αναλυτικά
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ χαρακτήρισε ως θαύμα την ανάρρωση ενός βρέφους που γεννήθηκε πρόωρα το 2007 σε νοσοκομείο του Ρόουντ Άιλαντ, αποδίδοντας τη σωτηρία του στην προσευχή ενός γιατρού, ανακοίνωσε το Βατικανό.
Ο μικρός Τάικουαν Χολ, που γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή, υπέφερε από έλλειψη οξυγόνου, ήταν χλωμό με κυανό χρώμα και σχεδόν ανύπαρκτο σφυγμό. Οι γιατροί δεν ανέμεναν να επιβιώσει, σύμφωνα με τη Διοίκηση της Αλμερία.
Σε μια κίνηση απελπισίας, ο θεράπων ιατρός Δρ. Χουάν Σάντσεθ, που κατάγεται από την Ουερκάλ-Οβέρα της Ισπανίας, προσευχήθηκε για ένα θαύμα, ζητώντας από βοήθεια από τον προστάτη της περιοχής, τον π. Σαλβαδόρ Βαλέρα Πάρρα του 19ου αιώνα, σύμφωνα με το WJAR. Λίγα λεπτά μετά την προσευχή, η καρδιά του βρέφους άρχισε να χτυπά κανονικά χωρίς ιατρική παρέμβαση.
Παρά την επιστημονικά ανεξήγητη ανάρρωση, οι γιατροί ανέμεναν σοβαρές νευρολογικές βλάβες εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης οξυγόνου στις πρώτες ώρες της ζωής του.
Ωστόσο, ο Τάικουαν μεγάλωσε υγιής και πέτυχε όλα τα αναπτυξιακά του ορόσημα, δηλαδή μίλησε στους 18 μήνες και περπάτησε στα 2 του χρόνια, σύμφωνα με το WJAR.
Η αναγνώριση του θαύματος από τον Πάπα Λέοντα σημαίνει ότι ο π. Σαλβαδόρ Βαλέρα Πάρρα ενδέχεται να βρίσκεται στον δρόμο προς την αγιοποίηση.
Ο πατήρ Τίμοθι Ράιλι της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής του Πρόβιντενς εξέφρασε τη χαρά του για την επίσημη ανακήρυξη του θαύματος: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η αναγνώριση θα προωθήσει την υπόθεση της μακαριοποίησης και της αγιοποίησης του Σεβαστού Δούλου του Θεού Σαλβαδόρ Βαλέρα Πάρρα», δήλωσε στο WJAR.
«Το εντυπωσιακό είναι – όσο περισσότερο σκέφτεσαι το ίδιο το θαύμα- ότι ο π. Βαλέρα έζησε τον 19ο αιώνα. Δεν επισκέφθηκε ποτέ τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ήρθε ποτέ στο Ρόουντ Άιλαντ», πρόσθεσε ο Ράιλι.
«Κι όμως, επειδή ο γιατρός φώναξε το όνομά του ζητώντας βοήθεια το 2007 για χάρη εκείνου του μωρού, εκείνος παρενέβη και ζήτησε από τον Θεό ένα θαύμα», κατέληξε ο ιερέας.
Ο Σαλβαδόρ Βαλέρα Πάρρα έζησε στην Ισπανία από το 1816 έως το 1889. Ήταν ένας ταπεινός εφημέριος χωρίς καταγεγραμμένα θαύματα ή σπουδαίες πράξεις κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας προώθησε επίσης την υπόθεση του πρώτου millennial αγίου — του Κάρλο Ακουτίς, ενός φιλάνθρωπου 15χρονου Βρετανού που πέθανε το 2007 από λευχαιμία και το σώμα του εκτίθεται σε γυάλινο τάφο στην Ασίζη της Ιταλίας.
Συνοπτικά
- Ο Πάπας Λέων ΙΔ' αναγνώρισε ως θαύμα την ανάρρωση πρόωρου βρέφους στο Ρόουντ Άιλαντ, αποδίδοντάς την στην προσευχή του Δρ. Χουάν Σάντσεθ.
- Παρά τις αρχικές προβλέψεις για σοβαρές νευρολογικές βλάβες, το βρέφος μεγάλωσε υγιές, επιτυγχάνοντας όλα τα αναπτυξιακά του ορόσημα.
- Η αναγνώριση του θαύματος ενδέχεται να οδηγήσει στην αγιοποίηση του π. Σαλβαδόρ Βαλέρα Πάρρα, ο οποίος έζησε τον 19ο αιώνα στην Ισπανία.
- Η επίσημη ανακήρυξη του θαύματος ενισχύει επίσης την αγιοποίηση του Κάρλο Ακουτίς, νεαρού φιλάνθρωπου που πέθανε το 2007.