Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ, προωθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για τη μείωση της ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 16 έτη, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη βρετανική δημοκρατία.
Η αλλαγή αυτή, που πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δημοκρατικής διαδικασίας και περιλαμβάνει επίσης την ψήφο με βρετανική πιστωτική κάρτα.
Η αντιπρόεδρος Άντζελα Ρέινερ υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των νέων, οι οποίοι ήδη συνεισφέρουν στην κοινωνία, στις εκλογές που τους επηρεάζουν.
Η μεταρρύθμιση εντάσσεται στο προεκλογικό μανιφέστο του Στάρμερ, με στόχο να αυξηθεί η προσέλευση στις εκλογές, που ήταν μόλις 59,7% στις τελευταίες γενικές εκλογές.
Μόνο λίγες χώρες επιτρέπουν σήμερα ψήφο από τα 16 έτη, με την Αυστρία να πρωτοστατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο αναλυτικά
Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων και να δώσει φωνή στους νέους ανακοινώνοντας μια μεταρρύθμιση για την ηλικία ψήφου – μείωσή της από 18 σε 16 –, η οποία θα ισχύει σε όλες τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2029.
«Οι νέοι ήδη συμβάλλουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας, των φόρων και της στρατιωτικής θητείας. Είναι σωστό να έχουν λόγο στα ζητήματα που τους επηρεάζουν», δήλωσε η Βρετανίδα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ, Άντζελα Ρέινερ, στο X την Πέμπτη 17 Ιουλίου.
Today we’re delivering on our promise to give 16 and 17 year olds the right to vote.
Young people already contribute to society by working, paying taxes and serving in the military. It’s only right they can have a say on the issues that affect them. #VotesAt16
— Angela Rayner (@AngelaRayner) July 17, 2025
Η αλλαγή, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, θα επιτρέψει «περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν στη βρετανική δημοκρατία», πρόσθεσε η Άντζελα Ρέινερ σε δήλωσή της, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο για τον «εκσυγχρονισμό της βρετανικής δημοκρατίας», ήταν μέρος του προεκλογικού μανιφέστου του Κιρ Στάρμερ, βάσει του οποίου ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2024.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται επίσης να επιτρέψει την ψήφο με βρετανική πιστωτική κάρτα. Οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν ήδη να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας διαβατήριο, άδεια οδήγησης, κάρτα ταξιδιού ηλικιωμένων και, από πέρυσι, κάρτα βετεράνων.
Η δήλωση της κυβέρνησης ανέφερε ότι «πρέπει να βοηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα». Σύμφωνα με την Ρέινερ, πάρα πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονταν από υπερβολικά αυστηρούς κανόνες.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις βρετανικές γενικές εκλογές του περασμένου έτους ήταν 59,7%, η χαμηλότερη από το 2001.
Μέχρι σήμερα, μόνο ελάχιστες χώρες στον κόσμο επιτρέπουν στους 16χρονους να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Βραζιλία και η Αυστρία, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μείωσε το όριο ηλικίας ψήφου στα 16 έτη το 2007. Το Βέλγιο, η Γερμανία και η Μάλτα επιτρέπουν στους 16χρονους να ψηφίσουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συνοπτικά
- Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ, προτείνει μείωση της ηλικίας ψήφου από τα 18 στα 16 έτη για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατία.
- Η μεταρρύθμιση αυτή εντάσσεται στο προεκλογικό μανιφέστο του Στάρμερ και στοχεύει στην αύξηση της προσέλευσης, που ήταν μόλις 59,7% στις τελευταίες εκλογές.
- Η Βρετανίδα αντιπρόεδρος Άντζελα Ρέινερ υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των νέων, οι οποίοι ήδη συμβάλλουν στην κοινωνία μέσω εργασίας και φόρων.
- Η μεταρρύθμιση προτείνει επίσης την ψήφο με βρετανική πιστωτική κάρτα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην εκλογική διαδικασία.