Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στη Realnews ότι η ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων αποτελεί δέσμευση και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών μηνών. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και στελεχών του υπουργείου για την επιστροφή των καταχρηστικών πληρωμών. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι οι νόμιμες αγροτικές επιδοτήσεις δεν κινδυνεύουν και τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα φτάνουν στους πραγματικούς παραγωγούς.
Πιο αναλυτικά
Η ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων είναι δέσμευση, τονίζει στη Realnews o Κώστας Τσιάρας, ο οποίος εκτιμά ότι οι πρώτες επιστροφές «αναμένονται μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει πως σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν επιστρέψουν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι αγροτικές επιδοτήσεις των επόμενων ετών, οι νόμιμες και θεμελιωμένες ενισχύσεις προς τους πραγματικούς παραγωγούς, δεν κινδυνεύουν.
Στον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ – ΠΗΓΗ: Realnews
Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να διασφαλίσετε την ανάκτηση των παράνομα καταβληθεισών επιδοτήσεων;
Η ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων είναι δέσμευση. Ηδη έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και στελεχών του υπουργείου, με αποστολή να εντοπίσει τις περιπτώσεις καταχρηστικών πληρωμών και να δρομολογήσει τις επιστροφές.
Πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε τις πρώτες επιστροφές;
Αναμένονται μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Το έχουμε πει ξεκάθαρα: Τίποτα δεν θα μείνει στο συρτάρι. Θα εφαρμόσουμε πλήρως τη νομοθεσία και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Και εξυπακούεται ότι σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν επιστρέψουν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες.
Θα γίνουν και κατασχέσεις περιουσιών;
Ό,τι προβλέπει ο νόμος. Η διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια. Ολοι οι μηχανισμοί που διαθέτει η διοίκηση ενεργοποιούνται αυτομάτως, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Τελικά η κυβέρνηση γνώριζε και εξακολουθούσαν να δίνονται παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις; Υπάρχει ευθύνη του πρωθυπουργού; Υπάρχει δεύτερη δικογραφία;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν γεννήθηκαν χθες. Είναι αποτέλεσμα δεκαετιών κακής διοίκησης και ανεπαρκών ελέγχων. Δεν τις ανακάλυψε η σημερινή κυβέρνηση, όμως ήταν η πρώτη που τόλμησε να συγκρουστεί ανοιχτά μαζί τους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Η κυβέρνηση δεν έκλεισε τα μάτια. Ισα-ίσα, από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2024, με δική μου απόφαση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τέθηκε υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου. Προχωρήσαμε στη διαμόρφωση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός action plan, παγώσαμε πληρωμές όπου υπήρχαν ενδείξεις στρεβλώσεων και η τεχνική λύση δεν θα αποτελεί πλέον κριτήριο για την καταβολή ενισχύσεων. Αυτό δεν είναι αδράνεια, είναι πολιτική βούληση και διοικητική παρέμβαση στην πράξη. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ήταν να δώσει εντολή για κάθαρση – και την έδωσε. Να στηρίξει τη μεταρρύθμιση – και τη στηρίζει. Τα κόμματα που τώρα εμφανίζονται ως τιμητές είναι τα ίδια που φέρουν σοβαρή ευθύνη για την κατάσταση που παραλάβαμε. Να θυμίσω ότι τα πρόστιμα των 415 εκατομμυρίων ευρώ που καλείται να πληρώσει η χώρα αφορούν -σε ένα μεγάλο μέρος- και την περίοδο 2015-2019 που εφαρμόστηκε χωρίς ελέγχους η τεχνική λύση, με δικαιώματα επιδοτήσεων ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς ζώα. Τέλος, για τα περί δεύτερης δικογραφίας, δεν γνωρίζω κάτι. Η Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να απαντήσει.
Είχαμε νέα έφοδο της Δικαιοσύνης στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι ψάχνουν αυτή τη φορά;
Δεν πρόκειται για έφοδο. Είναι η έρευνα που γίνεται από την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου. Για να γίνει έλεγχος, όμως, επί παραδείγματι σε εκείνους που έχουν λάβει μεγάλα ποσά ενισχύσεων, θα πρέπει οι ελεγκτές να έχουν αντίγραφα καταστάσεων και κάθε στοιχείο που επιβάλλεται να κατέχουν. Η συνεργασία της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ είναι καθημερινή και θα συνεχισθεί.
Η κυβέρνησή σας προτάσσει εδώ και χρόνια την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του βαθέος κράτους; Πώς θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Η αντιμετώπιση των παθογενειών του λεγόμενου «βαθέος κράτους» ήταν και παραμένει στρατηγική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Και αυτό φαίνεται από τις επιλογές που κάνουμε στο σύνολο της κυβερνητικής δράσης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα στρεβλών πρακτικών και θεσμικής δυσλειτουργίας που κουβαλά το ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες. Η διαφορά είναι ότι εμείς δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αντιθέτως, σπάσαμε το απόστημα. Θέσαμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την εποπτεία του υπουργείου, μπλοκάραμε πληρωμές με ενδείξεις παρατυπιών, ενεργοποιήσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και όλα αυτά σε συνεννόηση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κοινωνία απαιτεί καθαρές απαντήσεις και απτά αποτελέσματα. Δεν ζητά απλώς να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, αλλά να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο φαινόμενο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε: Να χτίσουμε ένα νέο σύστημα ενισχύσεων, στο οποίο η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η λογοδοσία θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Δεν υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής;
Υπήρξαν καθυστερήσεις, οι οποίες, όμως, σε μεγάλο βαθμό ήταν αναπόφευκτες. Η περιβόητη τεχνική λύση εφαρμόσθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα συντάσσονταν Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Για τα οποία, όμως, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν τίποτα, ενώ η προσπάθεια που κάναμε εμείς να ενεργοποιήσουμε τις περιφέρειες, καθώς δεν υπήρχαν κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες για να στηριχθούμε, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πλέον η αρμοδιότητα για τη σύνταξη των ΔΣΒ, που είναι καθοριστικά για την αποφυγή παρατυπιών στην κτηνοτροφία, επανακτήθηκε από το ΥΠΑΑΤ και, με δεδομένη την ύπαρξη κτηματολογίου, θεωρώ ότι στους επόμενους 18 μήνες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Φυσικά η έλλειψη ΔΣΒ και η συμφωνία της Ε.Ε. για εφαρμογή -για ένα διάστημα- της τεχνικής λύσης σε τίποτα δεν δικαιολογεί την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεχειλώσει» το σύστημα και να φτάσει στο σημείο να δίνει επιδοτήσεις όχι μόνο χωρίς βοσκοτόπια, αλλά και χωρίς ζώα.
Το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι; Θα περικοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις;
Το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ αφορά διοικητικές αδυναμίες, καθυστερήσεις και συστηματικές παραλείψεις που συσσωρεύτηκαν εδώ και χρόνια – όχι αποκλειστικά πράξεις απάτης. Δεν αφορά ατομικές ευθύνες αγροτών, αλλά διαχειριστικές αστοχίες και θεσμικές ανεπάρκειες, όπως αυτή που σας περιέγραψα για τη σύνταξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης. Το πρόστιμο θα πληρωθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις και έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία προσφυγής κατά της απόφασης, με σκοπό τη μείωση του αρχικού ποσού. Παράλληλα, οι έλεγχοι που διενεργούνται θα οδηγήσουν σε ανακτήσεις ποσών, τα οποία θα συνυπολογιστούν στην τελική εκκαθάριση. Δηλαδή, κάθε ευρώ που επιστρέφεται από αχρεωστήτως καταβληθείσες ενισχύσεις ή από ενισχύσεις που δόθηκαν παράτυπα θα μειώνει τον λογαριασμό των 415 εκατ. ευρώ. Επίσης η εκκαθάριση του καταλόγου των πραγματικών ποσών που δικαιούνται οι παραγωγοί ενισχύει το επιχείρημα ότι κανένας νόμιμος παραγωγός δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Οι αγροτικές επιδοτήσεις των επόμενων ετών, οι νόμιμες και θεμελιωμένες ενισχύσεις προς τους πραγματικούς παραγωγούς, δεν κινδυνεύουν. Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι φτάνουν εκεί που πραγματικά πρέπει, δηλαδή στους πραγματικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα τεθεί εν κινδύνω η απρόσκοπτη ροή των αγροτικών επιδοτήσεων στους νόμιμους δικαιούχους;
Η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια απαραίτητη διαδικασία η οποία δεν έχει ξεκινήσει σήμερα, ούτε έχει καθοδηγηθεί από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι ενισχύσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά, διότι η καταβολή τους θα πληροί στο ακέραιο τις νόμιμες προϋποθέσεις και ειδικά το σκέλος των ελέγχων. Αλλωστε, ο Οργανισμός συνεχίζει να αποδίδει κάθε μήνα περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 700.000 δικαιούχους. Αυτή η ροή δεν πρόκειται να διαταραχθεί. Η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην εποπτεία της ΑΑΔΕ ενισχύει τον έλεγχο, αλλά δεν αλλάζει ούτε τον προϋπολογισμό των ενισχύσεωνούτε τον ρυθμό των πληρωμών. Αντίθετα, διασφαλίζει ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε αυτούς που τα δικαιούνται, στη βάση πραγματικών δεδομένων – όχι δηλώσεων χωρίς τεκμηρίωση. Θα το πω όσο πιο καθαρά γίνεται: Κανένας συνεπής παραγωγός δεν πρόκειται να βρεθεί εκτός συστήματος. Αντίθετα, το νέο πλαίσιο δημιουργεί δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη. Οι έλεγχοι δεν γίνονται για να τιμωρήσουν, αλλά για να προστατεύσουν τον κόπο των πραγματικών αγροτών. Και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν.
Το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τι θα πράξει η κυβέρνηση;
Θα περιμένουμε να δούμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και θα τοποθετηθούμε σχετικά. Με ευθύνη και συνέπεια απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Συνοπτικά
- Η ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων αποτελεί δέσμευση και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών μηνών.
- Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό και την επιστροφή των καταχρηστικών πληρωμών.
- Οι νόμιμες αγροτικές επιδοτήσεις δεν κινδυνεύουν και η κυβέρνηση δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Οι υπεύθυνοι για τις παράνομες ενισχύσεις θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες νομικές συνέπειες εάν δεν επιστρέψουν τα χρήματα.