Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προτείνει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να χάνει την υπομονή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω των εντατικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία.
Ο Γκρέιαμ, μαζί με άλλους κοινοβουλευτικούς, υποστηρίζει ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στον Τραμπ να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς 500% σε όσους βοηθούν τη Ρωσία, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να πιέσει για τερματισμό του πολέμου.
Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη στη Γερουσία και ο Γκρέιαμ, μαζί με τον Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, συναντήθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο και αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητεί συνεχώς αυστηρότερες κυρώσεις από τη Δύση, ενώ ο Τραμπ εκφράζει απογοήτευση για τη ρωσική συμπεριφορά, παρόλο που είχε αρχικά προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο.
Πιο αναλυτικά
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής με επιρροή Λίντσεϊ Γκρέιαμ υπεραμύνθηκε χθες Κυριακή της εισήγησής του να επιβληθούν ακόμη πιο δραστικές κυρώσεις στη Ρωσία, σχέδιο που προχωρά όσο μοιάζει να αυξάνεται ο εκνευρισμός κι η ανυπομονησία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έναντι του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν κι εντείνονται οι βομβαρδισμοί του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
«Έρχεται σημείο καμπής» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο γερουσιαστής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει σήμερα σε «σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία.
Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ ηγείται τους τελευταίους μήνες συμμαχίας αμερικανών κοινοβουλευτικών που τάσσονται υπέρ της επιβολής ακόμη σκληρότερων, πιο εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και σε όσους η Ουάσιγκτον κρίνει πως υποστηρίζουν τη Μόσχα.
Το νομοσχέδιο που προωθεί «θα δώσει στον πρόεδρο Τραμπ τη δυνατότητα επιβολής τελωνειακών δασμών 500% σε οποιονδήποτε βοηθά τη Ρωσία κι υποστηρίζει την πολεμική μηχανή του Πούτιν», διεμήνυσε χθες ο γερουσιαστής Γκρέιαμ.
Ο πρόεδρος θα έχει «τη μέγιστη ευελιξία» όσον αφορά τους τελωνειακούς δασμούς που θα μπορεί να επιβάλλει εάν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, συνέχισε ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, διαβεβαιώνοντας πως εξασφάλισε την υποστήριξη των 85 από τα 100 μέλη της Γερουσίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ είπε την Τρίτη πως «μελετά» την πρόταση.
«Θα πρόκειται για σφυρί που θα έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος Τραμπ για να βάλει τέλος στον πόλεμο», επέμεινε ο γερουσιαστής Γκρέιαμ, ο οποίος μετέβη στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τα μέτρα αυτά μαζί με τον δημοκρατικό συνάδελφό του Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.
Οι δυο γερουσιαστές είχαν συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα κι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με τον γενικό γραμματέα του NATO Μαρκ Ρούτε.
Τα μέτρα που προτείνουν οι δυο αμερικανοί γερουσιαστές είναι μέρος μέσων για «να μπορέσουμε να φέρουμε πιο κοντά την ειρήνη», ανέφερε την Πέμπτη μέσω X ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν σταματά να ζητεί από τους δυτικούς συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ, να κλιμακώσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας.
«Η ιδέα η Αμερική να πουλήσει όπλα για να βοηθήσει την Ουκρανία συνεχίζει να εξετάζεται», πρόσθεσε χθες ο κ. Γκρέιαμ, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε πιθανά μέτρα που θα έχουν στο στόχαστρο τους «δεσμευμένους (ρωσικούς) πόρους» και στην πώληση σε ευρωπαίους συμμάχους «τεράστιων ποσοτήτων όλων που θα ωφελούσαν την Ουκρανία».
Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «απογοητευμένος» για το πώς ενεργεί η Ρωσία, αφού άρχισε τη θητεία του τον Ιανουάριο αποπειρώμενος θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων με το Κρεμλίνο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Κιθ Κέλογκ αναμένεται σήμερα στο Κίεβο για επίσημη επίσκεψη.
Συνοπτικά
- Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ υποστηρίζει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία λόγω των εντατικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία.
- Ένα νέο νομοσχέδιο προτείνει την επιβολή τελωνειακών δασμών 500% σε όσους βοηθούν τη Ρωσία, με ευρεία υποστήριξη στη Γερουσία.
- Ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει απογοήτευση για τη ρωσική συμπεριφορά, παρά τις αρχικές προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με το Κρεμλίνο.
- Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά συνεχώς αυστηρότερες κυρώσεις από τη Δύση για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.