Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, κατήγγειλε ως αντισυνταγματική, ρατσιστική και απάνθρωπη την τροπολογία που επιδιώκει την αναστολή χορήγησης ασύλου σε άτομα που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα μέσω πλωτών μέσων από τη Βόρεια Αφρική, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως μελανό στίγμα στη Δημοκρατία και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επέκρινε τη ρύθμιση για παραβίαση του Συντάγματος, ειδικά των άρθρων που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, και κάλεσε τη Βουλή να απορρίψει την τροπολογία, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τόνισε την έλλειψη ενημέρωσης του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πιο αναλυτικά
«Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η υποβολή χορήγησης ασύλου για τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τα οποία επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το κόμμα της για τη ρύθμιση και ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την απόκρουσή της, τονίζοντας ότι πρόκειται για μελανό στίγμα στη Δημοκρατία, στην ευρωπαϊκή ιστορία και σε όλη τη διαδρομή της ανθρωπότητας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αμάχων και των θυμάτων, τη θωράκιση των προσφύγων και την στερέωση του σύγχρονου πολιτισμού.
«Είναι μια τροπολογία απολίτιστη που θα θέσει τη χώρα εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε και επικαλέστηκε έκκληση επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές να απορρίψουν την τροπολογία, «η οποία θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, καθώς και άλλα διεθνή κείμενα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και Χάρτες Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». «Ο επίτροπος μιλάει δηλαδή για κίνδυνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα για τις φυλακίσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί οδηγείτε τη χώρα«, πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υποστηρίζοντας ως προς το νομικό σκέλος την ένσταση της αντισυνταγματικότητας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επικαλέστηκε το άρθρο 74 του Συντάγματος, κατά το οποίο καμία τροπολογία, άσχετη από το νομοσχέδιο που συζητείται, δεν εισάγεται. Επίσης, σημείωσε ότι κατά το άρθρο 2 του Συντάγματος η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και η κυβέρνηση με αυτήν την τροπολογία θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Σχετικά με το άρθρο 5 του Συντάγματος, κατά το οποίο όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια με οποιοδήποτε τρόπο απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικότητας και η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι γίνεται διάκριση και μάλιστα γίνεται στόχευση των ανθρώπων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, δηλαδή των προσφύγων που υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και από τις λιβυκές Αρχές.
Ακόμη, επεσήμανε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 6,7,8 και 20, 21 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι κανείς δεν συλλαμβάνεται χωρίς νόμιμη διαδικασία και δικαστική εγγύηση, αλλά και ότι απαγορεύονται τα βασανιστήρια ή η άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αυτή η μεταχείριση που επιφυλλάσσει αυτή η ρύθμιση. «Παραβιάζετε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή και το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το δικαίωμα στην ακρόαση. Τους ανθρώπους αυτούς τους καθιστάτε αόρατους και εντελώς απροστάτευτους. Παραβιάζετε το δικαίωμα στην οικογένεια και στη μητρότητα αλλά και την παιδική ηλικία. Παραβιάζετε το δικαίωμα στο άσυλο, που υφίσταται στην Ελλάδα από την εποχή των τραγωδών μας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή την τροπολογία χωρίς σχετική ενημέρωση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «κι αυτό είναι ντροπή».
Συνοπτικά
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τροπολογία για το άσυλο ως αντισυνταγματική και ρατσιστική, ζητώντας την απόρριψή της από τη Βουλή.
- Επεσήμανε ότι η ρύθμιση παραβιάζει το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
- Η τροπολογία στοχεύει άτομα που εισέρχονται παράνομα από τη Βόρεια Αφρική, παραβιάζοντας την αρχή της μη διάκρισης και τα συνταγματικά δικαιώματα τους.
- Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.