Ιστορική ημέρα για το Παρίσι και τους Παριζιάνους καθώς οι Αρχές της Πόλης του Φωτός άνοιξαν τον Σηκουάνα για δημόσια κολύμβηση για πρώτη φορά από το 1923, έπειτα από μια εκτενή επιχείρηση καθαρισμού, που ενισχύθηκε από τη χρήση του ποταμού ως αγωνιστικού χώρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Τρεις τοποθεσίες κατά μήκος των όχθων του Σηκουάνα μέσα στην πόλη θα μπορούν να υποδέχονται πάνω από 1.000 κολυμβητές ημερησίως μέχρι τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αποδείξαμε πως οι σκεπτικιστές είχαν άδικο και που καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που είχαμε εξ αρχής αναλάβει – κάτι που ήταν πολύ μεγάλο και πολύ περίπλοκο να επιτευχθεί», δήλωσε ο Πιερ Ραμπαντάν, αναπληρωτής δήμαρχος Παρισιού υπεύθυνος για τον Σηκουάνα.
🛑🤢💉 Faut se préparer à la grande vague de décès qui s’annonce après l’été.
😤 Des parents indignes, faire confiance à la mairie de Paris🇫🇷 pas plus tard qu’hier une racaille était en déféquer sur les quais
de seine devant l’île de la cité.🤮pic.twitter.com/kqXPitILOK— IntroSpecNews (@introspecnews) July 5, 2025
Το άνοιγμα του Σηκουάνα για δημόσια κολύμβηση έρχεται έπειτα από τις προσπάθειες των αρχών να βελτιώσουν την ποιότητα των υδάτων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς αγώνες του καλοκαιριού.
Οι επενδύσεις περιλάμβαναν τη σύνδεση δεκάδων χιλιάδων κατοικιών με το αποχετευτικό σύστημα, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, και την κατασκευή μεγάλων δεξαμενών αποθήκευσης όμβριων υδάτων ώστε να αποτρέπεται η υπερχείλιση λυμάτων κατά τις ισχυρές βροχοπτώσεις.
Παρόλο που υπήρξαν καθυστερήσεις – λόγω της επίπτωσης των βροχών στην υγεία – που επηρέασαν κάποιες προπονήσεις και το ανδρικό τρίαθλο, οι Ολυμπιακοί αγώνες στον Σηκουάνα τελικά πραγματοποιήθηκαν, αν και ήταν πολλές οι καταγγελίες και τα παράπονα των αθλητών που συμμετείχαν για την ποιότητα του νερού και τον βαθμό επικινδυνότητας για την υγεία τους.
#Seine #Paris Sous le regard de la maire de Paris Anne Hidalgo et de la ministre des Sports Marie Barsacq, les baigneurs effectuent des longueurs dans un bassin de 67 mètres de long. L’eau est “douce” selon les courageux. pic.twitter.com/jjyI9kRHdC
— Antoine Grotteria (@AntoineGROTTER1) July 5, 2025
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου θα διεξάγονται καθημερινοί έλεγχοι ποιότητας νερού, ενώ πράσινες και κόκκινες σημαίες – όπως στα παραθαλάσσια σημεία – θα δείχνουν αν οι περιοχές κολύμβησης είναι ανοιχτές ή κλειστές.
«Προφανώς, αν ανοίξουμε μια περιοχή για κολύμπι, αυτό σημαίνει ότι το νερό πληροί τους κανονισμούς και δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για όσους κολυμπούν», δήλωσε ο Ραμπαντάν στο Reuters.
Εκτός από τις τρεις περιοχές στο Παρίσι, θα δημιουργηθούν 14 περιοχές για κολύμπι εκτός των ορίων της πρωτεύουσας, στον Σηκουάνα και στον ποταμό Μαρν. Δύο από αυτές έχουν ήδη ανοίξει στον συγκεκριμένο ποταμό από τον Ιούνιο.