Στη Βουλή, η αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εστιάστηκε σε τροπολογία που ρυθμίζει τη δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, εξαιτίας ακυρωτικών αποφάσεων του ΣτΕ. Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία χωρίς διαβούλευση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αντίθετα, ο Νότη Μηταράκης από τη ΝΔ υπερασπίστηκε την τροπολογία ως επείγουσα και απαραίτητη για την κοινωνία. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται και αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα.
Πιο αναλυτικά
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΝΔ, Νότη Μηταράκη και ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου βρέθηκε, με την έναρξη της συζήτησης του ενεργειακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ, Τρίτη 1η Ιουλίου, η οποία ρυθμίζει το πλαίσιο της δόμησης για οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ερήμην της Βουλής, χωρίς ενημέρωση και χωρίς διαβούλευση, έφερε μεσάνυχτα -και μία ημέρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου- την τροπολογία, σε μία επικοινωνιακή προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από το πολύπλοκο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Ως πότε θα νομοθετείτε με βραδινές τροπολογίες απαξιώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία; Τέσσερις στις δέκα ρυθμίσεις πέρασαν χωρίς διαβούλευση. Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να βάλει τέλος στη στρεβλή αντικοινοβουλευτική πρακτική», ανέφερε ο κ. Μάντζος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Άμεσα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Μάντζο πως «ο στόχος της παρέμβασής του είναι μόνο επικοινωνιακός».
«Ο κ. Μάντζος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Η τροπολογία είναι εμπρόθεσμη σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για ένα επείγον θέμα που απασχόλησε την κοινωνία και δημιούργησε πρόβλημα, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται σήμερα με μία καθαρή νομοθετική ρύθμιση και με ασφάλεια δικαίου να το ρυθμίσει», αντέτεινε ο κ. Μηταράκης.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται και αναμένεται να ψηφιστεί αργά το απόγευμα, ενώ θα πάρουν τον λόγο και πολιτικοί αρχηγοί.