Μια αρχαία συνταγή ψωμιού, ηλικίας 5.000 ετών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Τουρκία, όπου ένας τοπικός αρτοποιός την επανέφερε στη ζωή. Το ψωμί, που βρέθηκε σε ανασκαφή στην πόλη Εσκισεχίρ, είναι το παλαιότερο ψημένο ψωμί που έχει ανακαλυφθεί και διατηρεί μεγάλο μέρος του αρχικού του σχήματος.
Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι παρασκευαζόταν από δίκοκκο σιτάρι και φακές, ενώ οι σύγχρονοι αρτοποιοί χρησιμοποίησαν το τοπικό σιτάρι Kavilca για την αναδημιουργία του. Η ζήτηση για το «ψωμί Kulluoba» είναι μεγάλη, με το αρτοποιείο να παράγει καθημερινά περίπου 300 καρβέλια.
Το ψωμί εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Εσκισεχίρ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών.
Πιο αναλυτικά
Επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μια αρχαία συνταγή ψωμιού στην Τουρκία και ένας τοπικός φούρνος την επανέφερε στη ζωή με επιτυχία. Το ψωμί, που χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκε ως ένα κομμάτι καμένου καρβελιού θαμμένο κάτω από το κατώφλι ενός σπιτιού στο Εσκισεχίρ, μια πόλη στην κεντρική Τουρκία.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό το αξιοσημείωτο τεχνούργημα τον Σεπτέμβριο του 2024 κατά τη διάρκεια ανασκαφής στο Kulluoba Hoyuk, έναν οικισμό της Εποχής του Χαλκού που έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες.
Μια αρχαία ανακάλυψη που διασώθηκε εδώ και χιλιετίες
Το κομμάτι ψωμιού είναι το παλαιότερο ψημένο ψωμί που βρέθηκε ποτέ σε αρχαιολογική ανασκαφή και έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του αρχικού του σχήματος. Ο Μουράτ Τουρκτεκί, ο αρχαιολόγος που ηγείται της ανασκαφής, το περιέγραψε ως «το παλαιότερο ψημένο ψωμί που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφής και έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το σχήμα του». Το ψωμί είναι επίπεδο και σε σχήμα δίσκου, με διάμετρο περίπου 12,7 εκατοστά .
Σύμφωνα με το Gizmodo , η επιστημονική ανάλυση αποκάλυψε ότι το ψωμί παρασκευαζόταν από χοντροαλεσμένο αλεύρι δίκοκκου σιταριού, μια αρχαία ποικιλία σιταριού που κάποτε καλλιεργούνταν ευρέως, αλλά τώρα σπάνια. Παράλληλα με το δίκοκκο σιτάρι, αναμειγνύονταν σπόροι φακής, προσθέτοντας υφή και θρεπτική αξία. Το ψωμί περιείχε επίσης ένα φύλλο φυτού που λειτουργούσε ως φυσικό διογκωτικό, προκαλώντας το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο. Αυτός ο συνδυασμός δείχνει πρώιμη εφευρετικότητα στη χρήση των διαθέσιμων πόρων για την προετοιμασία φαγητού.
Τέτοια ευρήματα παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για τις αρχαίες δίαιτες, τις γεωργικές πρακτικές και τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι άνθρωποι προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον τους. Ανακαλύψεις σαν αυτή βοηθούν να ξαναγραφτεί η ιστορία των τροφίμων, δείχνοντας ότι η πολύπλοκη αρτοποιία υπήρχε πολύ πριν αναπτυχθούν οι σύγχρονες τεχνικές.
Αναδημιουργώντας μια χαμένη συνταγή για σύγχρονες γεύσεις
Εμπνευσμένοι από το αρχαιολογικό εύρημα, οι τοπικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με το Halk Ekmek, ένα αρτοποιείο στο Εσκισεχίρ, για να δουν αν η συνταγή θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί για τους σύγχρονους ουρανίσκους. Δεδομένου ότι οι αρχαίοι σπόροι δίκοκκου δεν είναι πλέον διαθέσιμοι στην Τουρκία, οι αρτοποιοί το αντικατέστησαν με το σιτάρι Kavilca – μια στενά συγγενική και τοπικά καλλιεργούμενη ποικιλία. Για να μιμηθούν καλύτερα την αρχική συνταγή, προστέθηκαν επίσης πλιγούρι και φακές.
Οι προσπάθειες του αρτοποιείου απέδωσαν γρήγορα καρπούς. Η πρώτη παρτίδα «ψωμιού Kulluoba» εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες, σηματοδοτώντας μια ισχυρή τοπική όρεξη για αυτή τη γεύση ιστορίας. Έκτοτε, το αρτοποιείο παράγει περίπου 300 καρβέλια ημερησίως για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Το ψωμί έχει προσιτή τιμή, μόλις 50 τουρκικές λίρες (περίπου 1,30 δολάρια)..
Από τις 28 Μαρτίου, το ψωμί εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Εσκισεχίρ , προσελκύοντας επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά αυτό το σπάνιο κομμάτι ιστορίας.