Περίπου 300 γαλλόφωνοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων βραβευμένοι με Νόμπελ, καταγγέλλουν τη «γενοκτονία» στη Γάζα και ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς οι νέες ισραηλινές επιθέσεις έχουν εκτοπίσει σχεδόν 180.000 ανθρώπους σε μόλις 10 ημέρες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει ότι οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με τον αριθμό των θυμάτων στη Γάζα να ανέρχεται σε τουλάχιστον 53.977, κυρίως αμάχους.
Οι συγγραφείς καλούν επίσης για επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ και τονίζουν την ανάγκη να χαρακτηριστούν τα εγκλήματα ως εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Πιο αναλυτικά
Περίπου 300 γαλλόφωνοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων η Ανί Ενρό και ο Ζαν-Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό, οι οποίοι έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, κατήγγειλαν σε άρθρο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα τη «γενοκτονία» στην Γάζα και απαιτούν «άμεση κατάπαυση του πυρός». Εντωμεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση έχει οδηγήσει στον αναγκαστικό εκτοπισμό σχεδόν 180.000 ανθρώπων μέσα σε μόλις 10 ημέρες έως τις 25 Μαΐου.
«Όπως ήταν επιτακτικό να αποκαλέσουμε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων στις 7 Οκτωβρίου 2023 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, (το ίδιο) πρέπει σήμερα να ονομάσουμε τη ‘γενοκτονία’», γράφουν οι συγγραφείς στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Libération.
Κυρώσεις στο Ισραήλ
«Περισσότερο από ποτέ, απαιτούμε να επιβληθούν κυρώσεις στο Κράτος του Ισραήλ, απαιτούμε άμεση κατάπαυση του πυρός — που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, την απελευθέρωση των χιλιάδων Παλαιστινίων κρατούμενων που κρατούνται αυθαίρετα στις ισραηλινές φυλακές, και να τεθεί τέλος, χωρίς καθυστέρηση, σε αυτήν τη γενοκτονία», προσθέτουν.
Μεταξύ των συγγραφέων που υπογράφουν το άρθρο είναι ορισμένοι που έλαβαν πρόσφατα το γνωστό στην Γαλλία βραβείο Γκονκούρ, όπως οι Ερβέ Λε Τελιέ, Ζερόμ Φεραρί, Λοράν Γκοντέ, Μπριζίτ Ζιρό, Λεϊλά Σλιμανί, Λιντί Σαλβέρ, Μοχάμαντ Μουγκάρ Σαρ, Νικολά Ματιέ, Ερίκ Βιιγιάρ.
Απαντώντας στη χωρίς προηγούμενο επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ μαχητές της Χαμάς που είχαν εισδύσει από τη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εδώ και περισσότερους από 19 μήνες επιχειρήσεις στον πολιορκημένο παλαιστινιακό πλέον θύλακα, ο οποίος λιμοκτονεί και έχει καταστραφεί.
Από τις 17 Μαΐου, το Ισραήλ ενέτεινε την επίθεσή του, προκειμένου να απελευθερώσει τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους, να πάρει τον έλεγχο όλης της Γάζας και να εξοντώσει τη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007.
Ο όρος γενοκτονία
Ο όρος «γενοκτονία», τον οποίο αρνείται σφόδρα το Ισραήλ, διχάζει τους παρατηρητές αυτού του πολέμου. Οι κατηγορίες πολλαπλασιάζονται όμως από τον ΟΗΕ, από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από όλο και περισσότερες χώρες.
Ο χαρακτηρισμός αυτός «δεν είναι σύνθημα», εκτιμούν οι υπογράφοντες το άρθρο στη Libération, που αρνούνται να «δείξουν μια συμπάθεια γενική και χωρίς αντικείμενο, χωρίς να χαρακτηρίζουν αυτήν τη φρίκη, ούτε να διευκρινίζουν περί τίνος πρόκειται».
Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 οδήγησε στον θάνατο 1.218 Ισραηλινούς αμάχους κυρίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία. Από τους 251 που απήχθησαν τη μέρα εκείνη 57 εξακολουθούν να τελούν υπό ομηρία, εκ των οποίων 20 είναι «σίγουρα» ζωντανοί, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τα ισραηλινά αντίποινα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 53.977 ανθρώπων στη Γάζα, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
LIFE IN GAZA!
ZIONISM IS EVIL! pic.twitter.com/EWsNYQEqIi
— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle) May 21, 2025
Ο εκτοπισμός
Η νέα ισραηλινή στρατιωτική επίθεση έχει οδηγήσει στον αναγκαστικό εκτοπισμό σχεδόν 180.000 ανθρώπων μέσα σε μόλις 10 ημέρες έως τις 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).
Στην ανακοίνωση, εκ μέρους της υπηρεσίας για τον παγκόσμιο συντονισμό και διαχείριση καταυλισμών CCCM, εκφράζεται μεγάλη ανησυχία και καταγγέλλονται οι απευθείας επιθέσεις σε καταφύγια, που όπως επισημαίνεται γίνονται «συχνά».
Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι στην Γάζα, το έργο της στηριζόμενης από τις ΗΠΑ ΜΚΟ, GHF, που έχει επιφορτιστεί με τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται η περιοχή, όπως το άνοιγμα περασμάτων. Η GHF (Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα), που ξεκίνησε ως σχέδιο με πρωτοβουλία του Ισραήλ και έχει προκαλέσει επικρίσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες πλευρές, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διανέμει προμήθειες στη Γάζα, χθες Δευτέρα.
«Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία για τους λόγους που έχουν αναφερθεί. Αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται πραγματικά…», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) ζητώντας το εκ νέου άνοιγμα όλων των περασμάτων στη Γάζα. Παράλληλα ζήτησε να τερματιστούν οι ισραηλινοί περιορισμοί στις άδειες για την είσοδο αυτού του είδους βοήθειας στον θύλακα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι «επιλεγμένη» και δεν καλύπτει πάντα τις ανάγκες.
Η επιλογή της βοήθειας
Το Ισραήλ εξετάζει κάθε είδους βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα και απορρίπτει τακτικά μια σειρά αντικειμένων που θεωρεί ότι μπορεί να έχουν στρατιωτική χρήση από τη Χαμάς.
Δηλώνει ότι το νέο σύστημα έχει στόχο να διαχωρίσει τη βοήθεια από τη Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι κλέβει και χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να επιβάλει τον έλεγχό της στον πληθυσμό, μια κατηγορία την οποία απορρίπτει η Χαμάς, που λέει ότι προστατεύει τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από τις λεηλασίες ένοπλων συμμοριών.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι δεν γνωρίζουν εάν η GHF έχει πραγματικά ξεκινήσει να διανέμει, όπως ισχυρίζεται, τις προμήθειες τροφίμων στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Δεν έχουμε καμία πληροφορία», δήλωσε η Ζιλιέτ Τουμά, επικεφαλής επικοινωνίας στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω βιντεοσύνδεσης.
«Γνωρίζουμε τι χρειάζεται, γνωρίζουμε τι λείπει και είμαστε πολύ, πολύ μακριά από αυτόν τον καθημερινό στόχο», δήλωσε η Τουμά. Σύμφωνα με την ίδια «τουλάχιστον 500 με 600 φορτηγά αναμένεται να εισέλθουν στη Γάζα, φορτωμένα με τρόφιμα» αλλά «επίσης και με φάρμακα, με ιατρικές προμήθειες, με εμβόλια για τα παιδιά, καύσιμα, νερό και άλλα βασικά αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του πληθυσμού».
Ο ειδεχθής βομβαρδισμός
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε σήμερα ειδεχθή τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα και εγκαταστάσεων που στεγάζουν αμάχους, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας.
«Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, που θέτουν στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές –μεταξύ των οποίων ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο εκτοπισμένων παλαιστινιακών οικογενειών– και προκαλούν τον θάνατο αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών, είναι ειδεχθής», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αυτή η κλιμάκωση και η δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον αμάχων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το ανθρωπιστικό και διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποστήριζε πάντοτε, και θα συνεχίσει να υποστηρίζει, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Το Ισραήλ πρέπει «αμέσως» να αποκαταστήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε ακόμη η φον ντερ Λάιεν, καλώντας επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να θέσει «άμεσο τέλος στην κλιμάκωση που είναι σε εξέλιξη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στη Γάζα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στόχο νέων ισραηλινών βομβαρδισμών, 33 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο σχολείο Φαχμί Αλ Τζαρτζάουι της Πόλης της Γάζας, και 19 σε ένα πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε από την πλευρά του ότι στην περιοχή του σχολείου χτύπησε «τρομοκράτες».