Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ανακοίνωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν άρει τους περιορισμούς εμβέλειας στα όπλα που στέλνουν στο Κίεβο, επιτρέποντας στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.
Ο Μερτς υπογράμμισε τη δέσμευσή του για συνεχή στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη «επικίνδυνη» και αντίθετη στις προσδοκίες για διπλωματική λύση.
Παρά τις προηγούμενες επιφυλάξεις σχετικά με την αποστολή όπλων, η νέα γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί μια πιο επιθετική στάση, αν και οι λεπτομέρειες των αποστολών θα παραμείνουν εμπιστευτικές.
Πιο αναλυτικά
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν πλέον άρει τους περιορισμούς εμβέλειας στα όπλα που αποστέλλονται στο Κίεβο, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στην υποστήριξη προς τη χώρα που πολεμά κατά της Ρωσίας.
Ο Μερτς, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του μήνα, διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας», προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνεται «σε στενό συντονισμό με τους υπόλοιπους υποστηρικτές».
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί εμβέλειας στα όπλα που παραδίδονται στην Ουκρανία – ούτε από τους Βρετανούς, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από εμάς, ούτε από τους Αμερικανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί πλέον να αμυνθεί, για παράδειγμα, επιτιθέμενη σε στρατιωτικές θέσεις στη Ρωσία… Με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν το έκανε μέχρι πρόσφατα. Τώρα μπορεί να το κάνει», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι ενώ η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα όπλα της για να πλήξει τη ρωσική στρατιωτική υποδομή, η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται σε ουκρανικές «πόλεις, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία και γηροκομεία».
Αποκάλυψε επίσης ότι αυτό ήταν ένας από τους λόγους που επισκέφθηκε το Κίεβο στις 10 Μαΐου μαζί με τους ηγέτες της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν), της Βρετανίας (Κιρ Στάρμερ) και της Πολωνίας (Ντόναλντ Τουσκ).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε ακόμη ότι «όλες οι μελλοντικές συνομιλίες για αποστολές όπλων στην Ουκρανία θα παραμείνουν εμπιστευτικές».
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για άρση των περιορισμών που αφορούν το βεληνεκές των οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία, συνιστά «επικίνδυνη» εξέλιξη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με τις προσδοκίες για διπλωματική επίλυση της κρίσης.
«Εάν όντως έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις, τότε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες για πολιτική διευθέτηση (…) Επομένως, πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη απόφαση», είπε ο Πεσκόφ σε βίντεο που μεταδόθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Η στάση της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας
Στο παρελθόν, η Ουκρανία είχε λάβει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά επιτρεπόταν να τους χρησιμοποιεί μόνο κατά ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας υπό τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς είχε επίσης υποστηρίξει σθεναρά το Κίεβο, αλλά είχε αρνηθεί να στείλει πυραύλους Taurus, εκφράζοντας ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση με μια πυρηνική δύναμη.
Ο Μερτς έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της αποστολής των πυραύλων Taurus, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανακοινώνει πλέον λεπτομέρειες για τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, υιοθετώντας μια στάση «στρατηγικής ασάφειας».
Δίνοντας συνέντευξη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα WDR, ο Μερτς δεν αποκάλυψε εάν η Γερμανία θα στείλει τελικά πυραύλους Taurus στο Κίεβο. Εκμεταλλεύτηκε, ωστόσο, την ευκαιρία για να ασκήσει κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την απροθυμία του να εμπλακεί σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Όπως είπε: «Ο Πούτιν προφανώς εκλαμβάνει τις προσφορές για συνομιλίες ως ένδειξη αδυναμίας». Σύμφωνα με τον Μερτς, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης «πολεμώντας πιο σκληρά από πριν».
Εξαντλήθηκαν τα διπλωματικά μέσα
Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φέτος, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να ωθήσει τις δύο πλευρές της σύγκρουσης σε άμεσες συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ πρότεινε το Βατικανό ως πιθανό τόπο διεξαγωγής αυτών των συνομιλιών, με την ιταλική κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας είναι έτοιμος να τις οργανώσει.
Ωστόσο, η Μόσχα εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Αγίας Έδρας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι θα ήταν «απρεπές» για την Καθολική Εκκλησία να μεσολαβήσει μεταξύ δύο κυρίως Ορθόδοξων χριστιανικών χωρών.
Ο Μερτς επισήμανε ότι οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα για την έναρξη διαλόγου.
«Μετά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κανείς δεν μπορεί σοβαρά να μας κατηγορήσει ότι δεν εξαντλήσαμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από το να «σηκώσουμε λευκή σημαία», οι υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν «κάνει τα πάντα».
«Αν ακόμη και μια πρόταση για συνάντηση στο Βατικανό δεν λάβει (την) έγκριση (του Πούτιν), τότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο όλοι θα θέλαμε ή μπορούμε να φανταστούμε», κατέληξε.
Με πληροφορίες από: France24, Euronews, ΑΠΕ-ΜΠΕ