Η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας επιστρέφει στην κορυφαία αεροπορική άσκηση «Red Flag» των ΗΠΑ, μετά από 15 χρόνια, με τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, γνωστά και ως «Οχιές».
Η συμμετοχή, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2026 στη βάση Nellis, επιδιώκει να αναδείξει τις ικανότητες των ελληνικών μαχητικών σε ρεαλιστικές πολεμικές συνθήκες, σε συνεργασία με κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις.
Η απόφαση για τη συμμετοχή ελήφθη κατά την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ στις ΗΠΑ και εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική εξωστρέφειας της Πολεμικής Αεροπορίας, που περιλαμβάνει συμμετοχές σε διεθνείς ασκήσεις και τη συνεχή αναβάθμιση του οπλοστασίου της.
Πιο αναλυτικά
Η Πολεμική Αεροπορία αυξάνει ταχύτητα και ύψος κινούμενη στον διεθνή αεροπορικό χάρτη, επιστρέφει στην πλέον απαιτητική και ρεαλιστική άσκηση του ΝΑΤΟ, την περίφημη «Red Flag» που διεξάγεται στη βάση Nellis, στην πολιτεία Νεβάδα των ΗΠΑ με τα φονικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper.
Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά τη συμμετοχή της το 2008, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τις πλέον προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις του πλανήτη, αναπτύσσοντας τις περίφημες «Οχιές», τα F-16 Viper, σε ένα θέατρο επιχειρήσεων που προσομοιώνει πολεμικές συνθήκες με απόλυτο ρεαλισμό.
Το μεγάλο ελληνικό στοίχημα αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η επιτυχημένη παρουσία, αλλά η ανάδειξη των δυνατοτήτων των αναβαθμισμένων F-16 Viper, που αποτελούν πλέον μαζί με τα Rafale την αιχμή του δόρατος του ελληνικού αεροπορικού οπλοστασίου, με το επόμενο βήμα να είναι η απόκτηση των 5ης γενιάς stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35.
Η τελική απόφαση για τη συμμετοχή στην «Red Flag 26» η οποία θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2026 «κλείδωσε» στο πρόσφατο ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη στις ΗΠΑ.
Σε συναντήσεις με την ηγεσία της USAF, το «πρώτο γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας έθεσε το σχετικό αίτημα για να λάβει άμεσα θετική απάντηση. Άλλωστε, η εξωστρέφεια και η συνεχής διεθνή παρουσία με έντονο αποτύπωμα των «μπλε φτερών» αποτελεί σταθερό στόχο του Αεροπορικού Επιτελείου.
Από F-16 Block 52 της 343Μ «Αστέρι» το 2008 στην εποχή Viper
Θεωρείται δεδομένο ότι στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση θα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει με αναβαθμισμένα μαχητικά F-16 Viper τα οποία θα πετάξουν για τις ΗΠΑ μαζί με συμμαχικό ιπτάμενο τάνκερ.
Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη «Red Flag» το 2008 είχε αφήσει ισχυρό αποτύπωμα. Οι ιπτάμενοι των πέντε F-16 Block 52+ της 343 Μοίρας «Αστέρι» με επικεφαλής τον τότε Αντισμήναρχο Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, νυν Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, κατάφεραν όχι μόνο να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της άσκησης, αλλά και να εντυπωσιάσουν με την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, την ακρίβεια των πλήγματων και την αεροπορική πειθαρχία των πληρωμάτων.
Η ελληνική αποστολή του 2008 «έκλεψε τις εντυπώσεις», πετυχαίνοντας πολύ υψηλές επιδόσεις σε σενάρια πολλαπλών απειλών και ειδικά στα air-to-air σενάρια, αποσπώντας συγχαρητήρια από συμμάχους και εκπαιδευτές.
H άσκηση «Red Flag» έχει χαρακτηριστεί ως η κορυφαία αεροπορική άσκηση παγκοσμίως. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σενάρια εναέριας υπεροχής, υποστήριξης εδάφους, αποστολές SEAD (καταστολή εχθρικών αντιαεροπορικών), αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών, δίκτυα αντιαεροπορικών συστημάτων και προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η άσκηση θα είναι μια σκληρή δοκιμασία, αλλά και εξαιρετική ευκαιρία για να αξιολογηθούν οι δυνατότητες των Viper σε άκρως ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης απέναντι σε κορυφαίους ιπτάμενους και μαχητικά μεταξύ των οποίων και τα F-35.
Εξωστρέφεια χωρίς σύνορα: Από την Ινδία και την Ευρώπη στις ΗΠΑ
Η απόφαση για συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στη «Red Flag» δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά είναι το αποκορύφωμα μιας πολυετούς εξωστρεφούς στρατηγικής, που έχει μετατρέψει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε αναγνωρισμένο και σταθερό εταίρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ adv από την 336 Πολεμική Μοίρα «Όλυμπος» πέταξαν για πρώτη φορά στην Ινδία, στο πλαίσιο της άσκησης «Tarang Shakti» έπειτα από πρόσκληση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η συμμετοχή περιλάμβανε κοινές αποστολές με Mirage-2000, Rafale και Su-30MKI, αναδεικνύοντας την ικανότητα της ΠΑ να επιχειρεί σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων με απόλυτη αξιοπιστία.
Δεν λείπουν φυσικά και οι σταθερές παρουσίες. Η Ελλάδα ηγείται κάθε χρόνο της άσκησης «Ηνίοχος» στην Ανδραβίδα, που προσελκύει μεταξύ άλλων αεροπορικές δυνάμεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει παρουσία σε
- «Blue Flag» (Ισραήλ)
- «Desert Flag» (ΗΑΕ)
- «Falcon Strike» (Ιταλία) και
- «Poseidon’s Rage» (Σούδα)
Τα Viper στο επίκεντρο με έμφαση στον δικτυοκεντρικό πόλεμο
Η αποστολή των Viper στην «Red Flag» δεν θα αποτελεί μια ακόμα συμμετοχή αλλά επίδειξη ισχύος και τεχνολογικού άλματος. Τα ελληνικά F-16 Viper διαθέτουν ραντάρ AESA APG-83, σύστημα Mission Computer νέας γενιάς, IRST, προηγμένο Link-16 και συστήματα αυτοπροστασίας.
Πρόκειται για το πιο προηγμένο F-16 παγκοσμίως, με τα οποία εξοπλίζεται διαρκώς η Πολεμική Αεροπορία και η άσκηση αυτή θα είναι μια κορυφαία δοκιμασία υψηλής δυσκολίας.
Η Πολεμική Αεροπορία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η αναβάθμιση των F-16 δεν ήταν μόνο τεχνική, αλλά και επιχειρησιακή αναβάθμιση στρατηγικής σημασίας.
Στην εποχή των drones, των πολλαπλών θεάτρων επιχειρήσεων/απειλών και της δικτυοκεντρικής μάχης, τα ελληνικά Viper φιλοδοξούν να γίνουν ο πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και όχι μόνο.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς