Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι η επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» έχει στόχο να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κριτικής για την κλιμάκωση της βίας. Παρά τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και τη διανομή της, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στρατηγική της, εστιάζοντας στην ήττα της Χαμάς.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, ενώ η διεθνής κοινότητα αντέτεινε επικρίσεις για τις επιθέσεις κατά διπλωματών και τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα. Εν μέσω αυτής της κρίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε προτάσεις που περιλαμβάνουν την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Πιο αναλυτικά
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν σε αμυντική στάση, παραμένοντας αμετακίνητος στις θέσεις του και αδιάφορος απέναντι στους επικριτές – τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ – για την απόφασή του να εντείνει τον πόλεμο στη Γάζα, σχολιάζει σε ανάλυσή του το BBC, την ημέρα που η διεθνής κοινότητα αντέδρασε έντονα στους πυροβολισμούς που δέχτηκαν διπλωμάτες, οι οποίοι επισκέφτηκαν την Τζενίν στην Δυτική Όχθη.
Παρά το γεγονός ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησαν συγγνώμη για τους πυροβολισμούς, η μια μετά την άλλη οι χώρες καλούσαν τους ισραηλινούς επιτετραμμένους και διαμαρτύρονταν για την πρωτοφανή επίθεση.
BREAKING: A group of foreign diplomats in Jenin, a city in the West Bank, have reportedly come under fire during a visit https://t.co/9DRdN3LZiS
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/NMXLtTc7ES
— Sky News (@SkyNews) May 21, 2025
Λίγες ώρες μετά, ο Νετανιάχου αποφάσισε να δώσει την πρώτη του συνέντευξη, έπειτα από 5 μήνες. Από την συνέντευξη αποκλείστηκαν τα ξένα ΜΜΕ.
Η απολογία Νετανιάχου σε αντιπάλους και εταίρους
Η επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» έχει στόχο να «ολοκληρώσει τον πόλεμο, τη δουλειά», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην σπάνια συνέντευξη Τύπου, στην οποία προσκλήθηκαν μόνο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ανάμεσα σε ερωτήσεις για τα νομικά και πολιτικά του προβλήματα στο εσωτερικό, ο Νετανιάχου είπε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να «ανοίξει μια νέα φάση» του πολέμου στη Γάζα και να επιφέρει «τεράστια πλήγματα που σταδιακά θα εξουδετερώσουν τα εναπομείναντα φυλάκια της Χαμάς». Για το τέλος του πολέμου είχε πολύ επικριθεί από τους κυβερνητικούς του εταίρους που τον κατηγορούσαν για ενδοτισμό και ήττα, όταν δέχτηκε την εκεχειρία με την Χαμάς.
Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους του Ισραήλ να τερματιστεί ο πόλεμος και να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία όσο έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η διαμάχη για την ανθρωπιστική βοήθεια
Αναφέρθηκε επίσης στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του για παροχή βοήθειας στη Γάζα, το οποίο θα παρακάμπτει τις υφιστάμενες δομές και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, λέγοντας πως θα δώσει στο Ισραήλ «ένα ακόμη εργαλείο για να κερδίσει τον πόλεμο». Το σχέδιο αυτό έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τον ΟΗΕ και ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες το παρομοιάζουν με «εργαλειοποίηση της επισιτιστικής βοήθειας».
Μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να μπήκε στην Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο ακόμα δεν έχει διανεμηθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Ισραηλινοί υπέδειξαν συγκεκριμένες περιοχές ως ασφαλείς για την διανομή της βοήθειας, αλλά ο ΟΗΕ διαφωνεί, θεωρώντας πως δεν είναι ασφαλείς.
Και οι δύο πλευρές επικαλούνται τον κίνδυνο να εκδηλωθούν φαινόμενα λεηλασιών, κατά την διανομή, εξαιτίας των σφοδρών ελλείψεων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι για να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων του Ισραήλ, η κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Το είπε για να εξηγήσει την απόφασή του να ανανεώσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα, κάτι που είναι βαθιά αντιδημοφιλές στους δεξιούς κύκλους του Ισραήλ, από τους οποίους εξαρτάται η κυβέρνησή του.
Ήταν και αυτό μία αμυντική στάση. Γι’ αυτό και εξήγησε ότι οι στενότεροι φίλοι του Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στην αμερικανική Γερουσία, του λένε ότι το μόνο πράγμα που δεν θα δεχθούν είναι μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Ο διωγμός των Παλαιστινίων από την Γάζα
Απέρριψε τις αυστηρές δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης που έγιναν χθες, λέγοντας ότι «είναι ντροπή που η Βρετανία, αντί να επιβάλει κυρώσεις στη Χαμάς, επιβάλλει κυρώσεις σε μια γυναίκα [την ηγέτιδα των εποίκων Ντανιέλα Βάις]». Κατηγόρησε επίσης τη βρετανική κυβέρνηση και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι ενδίδουν «στις πιέσεις από ισλαμικές μειονότητες» στις ίδιες τους τις χώρες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δεχθεί κριτική στο εσωτερικό επειδή φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην ήττα της Χαμάς αντί για την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων. Ωστόσο, επέμεινε απόψε ότι καταβάλλονται «πολλές προσπάθειες» και ότι «δεν θα μπορέσουμε να τους απελευθερώσουμε χωρίς στρατιωτικά μέσα».
Όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν μια κατάπαυση του πυρός, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συμφωνία με τη Χαμάς, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Φαίνεται πως δεν πιστεύουν ότι οι πολεμικοί στόχοι του πρωθυπουργού συμβαδίζουν με την ευημερία των ομήρων, ούτε με την εξουθενωμένη από τον πόλεμο οικονομία του Ισραήλ και την επιδεινούμενη διεθνή του εικόνα.
Ο Νετανιάχου περιέγραψε με σαφήνεια τους στόχους που πρέπει να πετύχει το Ισραήλ, για να τελειώσει τον πόλεμο στην Γάζα. Για πρώτη φορά σε αυτούς περιλήφθηκε η πρόταση Τραμπ να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από την Λωρίδα της Γάζας, για να γίνει αυτή Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής.